AGMEN - Na slovíčko s Antikristem (rozhovor)

AGMEN - Na slovíčko s Antikristem (rozhovor)

AGMEN je českou black metalovou kapelou, která se nyní definitivně uchytila u Merciless records. Na tuzemské scéně patří rozhodně mezi ty kvalitnější, na každém dalším počinu předvádějí stále mrazivější a syrovější materiál. Trochu jsem vyzpovídal zpěváka Tomáše, protože Agmen jsou rozhodně kapelou, kterou by si neměl nechat žádný blacker ujít.

Zdravím! Tome, mohl bys prosím tě čtenářům stručně přiblížit AGMEN, vaší tvorbu, co zhruba máte za sebou?
Agmen vznikl v roce 1997 a přibližně po půlročním zkoušení bylo nahráno v sestavě Michal (bicí), COFFE (kytara,basa), Tom (kytary) demo s názvem TARTARUS. Už od začátku bylo naším cílem hrát technický black metal, který by byl okořeněný i jinými styly z oblasti metalu. Po vydání TARTARU bylo s COFFEm odehráno několik koncertů. COFFE ale za prvé přestával Agmenu stačit, jak po technické stránce, tak po stránce společných zájmů a cílů. Byli jsme nuceni se s COFFEM rozloučit. COFFE byl nahrazen Morphysem, který byl sice po technické stránce velmi schopný, ale nebyli jsme schopni spolu vyjít. Morphys opouští kapelu ještě před natáčením nového materiálu s názvem Damnation. Damnation je jak po technické, tak po zvukové stránce oproti TARTARU opravdovým pokrokem. Do Agmen přicháyejí dva noví členové-kytarista Tom S. a opravdu velmi technický basák Milan (ex Hydrargirum). V roce 2000 je natočena nová nahrávka s názvem ETENAL. Nyní připravujeme nový materiál na zatím bezejmenné album, které by mělo vyjít buď u Somre rec. v Německu nebo u Downfall rec. ve Švédsku.

Co vlastně znamená slovo Agmen?
Agmen pochází z latiny. Znamená to tažení. Pro nás je to tažení proti církvi a jejím přisluhovačům.

Mezi prvním a druhým demáčem jste udělali v podstatě neuvěřitelný pokrok a to během jediného roku. Čím si to vysvětluješ?
Je pravda, že Tartarus a Damnation znějí dost rozdílně, myslím ale, že kdyby byl Tartarus nahrán s takovým zvukem jako Damnation, nebyl by tento pokrok tak znatelný. Na Tartaru nejsou slyšet party s kterými jsme počítali jako se spestřením. Jinak Tartarus byl skládán ještě pro COFFEho, který nebyl ani zdaleka tak dobrým kytaristou jako jeho nástupci. Po odchodu COFFEho už nic nebránilo tomu využít alespoň z poloviny svého technického potenciálu a věřím, že do budoucna budou technické pokroky ješte znatelnější.

S každým demem se celkem prudce mění sestava....zůstáváš vždy jen ty a Michal. Čím to, že je vždy nevyhovující?
Popravdě řečeno Agmen je jenom já a Michal. V posledních dvou letech patří do stálé sestavy patří i basák Milan, který je podle mého jedním z nejlepších basáku v ČR. Jinak změny na postech kytarystů jsou způsobeny spíše neschopností těchto lidí. Morphys byl sice po technické stránce velice schopný, ale jako človek byl nesnesitelný. Napřiklad v nacvičených skladbách začal na koncertech improvizovat, aby se zviditelnil. Vrcholem bylo, když se mělo nahrávat Damnation a on nám den před natáčením řekl, že si musí přes víkend vyřídit práci. Pak jsem se doslechl od známého, jak se chlubil někde v hospodě, že zrovna nahrál demo Agmen. Tomáš S. je dodnes mým přítelem, je pravda že trochu nechápu proč od Agmen odešel, ale byly pro něj asi důležitější věci(např. plážový volejbal), tohle ale nechci řešit. Rozhodně to ale byla Tomova volba.

Co si myslíš o české blackové scéně, o slovanském nacionalismu v black metalu a které black metalové kapely se ti zde zamlouvají?
Blacková scéna v ČR čítá tak deset kapel, které opravdu něco znamenají. Mezi tyto kapely nepočítám rozhodně Sorath, který uz dávno nemá s blackem nic společného. Musím ale řict, že i když se mi ne všechny české BM kapely zamlouvají, rozhodně mají všechny svůj zvuk, svou tvář. A to je dobře. Slovanský nacionalismus mě vůbec nezajíma. Popravdě ani neznám hlavní myšlenky, prostě nevím vůbec o co jde. Mě osobně se z Čech asi nejvíc po hudební stránce líbí INFERNO. Jejich muzika ma svou osobitou a zvláštní atmosféru. Na poslední své nahrávce se svou tvorbou dost přiblížili Maniac Butcher, což mi moc neinponuje.

Spoluje vaš texty nějaká myšlenka, mají texty nějaký obsah, který bys chtěl čtenářům přiblížit?
Naše texty plní spíše funkci stimulátorů atmosféry hudby. Dokreslují spíše atmosféru hudby. Našimi texty si neklademe za cíl zachraňovat svět. Od toho tu jsou jiné kapeli např. grindové. Takovou zodpovědnost jakou si tito lidé kladou za cíl jsem ještě neviděl. Například texty s protidrogovou tématikou-jak zachránit mladé lidi před drogami. Chudáčci malincí. Fakt směšné.

Za jakých podmínek bylo natáčeno demo Eternal, jak to vlastně v současnosti vypadá s vaší kapelou, pod jakou firmu jste a jak jste s ní zatím spokojeni?
Eternal byl nahrán asi po dvouměsíčním zkoušení ve studiu Hellsound. Je to výborné studio s profesionálním personálem. Ne jako Benas, kde byl nahrán Tartarus. Nyní se Agmen připravuje na nahrávání nového, zatím bezejmenného alba, které by mělo vyjít buď v Německu u Sombre rec. nebo u Downfall rec ve Švédsku. Byl přijat nový kytarista, takže Agmen je po dlouhé době zase kompletní.

A jak je to u vás se satanismem a co si pod ním představujete?
Já osobně jsem spíše antikrist. Nesnáším jakékoliv sektářskví. Ať jsou to křesťani, kteří si div nedávají nálepku na čelo, jehovisti nebo jiní kreténi včetně satanistů v čele s Big Bossem. Já věřím sám v sebe, nevěřím, že můj život řídí nějaká vyšší síla. Je to prostě blbost.

Booklet Damnation obsahuje nějaké dost obscénní středověké malby, o co jde? (Nemyslím co je na nich , ale odkud jste je získali :-))
Booklet je dílem Merciless rec. původně jsme měli jiný obal, ale Merciless se moc nelíbil. Nevím kde ho vzali.

Jsou nějaké kapely s kterými dobře vycházíte a chtěl bys je doporučit?
Vycházíme dobře s Inferno, jak už jsem předeslal je to podle mého nejlepší BM kapela z ČR.

A nakonec, co čeká AGMEN v nejbližší budoucnosti a co je nového ohledně nového CD?
Už jsem řekl, že se připravuje jeho natáčení. Zatím nevíme, kdy se bude přesně nahrávat. Bude to podle mého to nejlepší co Agmen doposud udělal. V některých skladbách se přiblížíme více klasickému BM a v některých zase půjde spíše o oddálení. Po technické stránce půjde opět o znatelný pokrok.

Děkuji za rozhovor!

 Přidejte svůj názor

Radalf

Další informace