WE FOLLOWED TIGERS - And Then We Were Killed

WE FOLLOWED TIGERS - And Then We Were Killed

WE FOLLOWED TIGERS - And Then We Were Killed

WE FOLLOWED TIGERS - And Then We Were Killed

Tato stará nahrávka jednoho nenápadného kalifornského tria, které stálo u startu post-rockové vlny na počátku této dekády, je pro mne naprosto zásadní v koloritu vnímání tohoto žánru. Jen málokteré kapele po nich se podařilo vytvořit tak čisté a parádně zaranžované instrumentální album. Síla „And Then We Were Killed“ je hlavně v tom, že nespoléhá jen na jednobarevné nálady, skladby mají sice základ v posmutnělé melancholii typické pro svůj žánr, nicméně velmi často vystřelují projektily mimo mollové tóniny a působí tak přemýšlivěji a optimističtěji.

Zásadní postavení tu má vytažená baskytara, která velmi šikovně balancuje mezi rytmikou a nosným melodickým nástrojem. Pět písniček (s průměrnou stopáží pohybující se kolem pěti minut) kolem vás prosviští a ani nebudete vědět jak. Z celého EP je cítit radost z tvorby, hravost, svěžest a žánrová pestrost, kterou v instrumentálním post-rocku má jen málokdo. Naprosto učebnicová je pak i hra s dynamikou, která je precizní a přirozená současně. WE FOLLOWED TIGERS byli ve své době kapelou, která se příliš neprosadila a myslím, že o to ani nestála, nicméně jejich hudba pro mne představuje pionýry dnes již celkem trendového žánru, který se těší poměrně velké popularitě.

Nenápadné kalifornské trio touto nahrávkou dokazuje, že největší síla žánru je v nosné, dobře promyšlené melodii a hře s dynamikou skladby. Tyto dva atributy jim stačí k tomu aby postavili prosté, ale silné skladby, které mají to nejdůležitější - civilní emotivnost, která je syrová a něžná současně. EP není sice producentsky vybroušeno tak jako současná post rocková špička, nicméně... koho to zajímá? Jen málo dnešních kapel by obstálo v porovnání s tímto materiálem, který vznikl před osmi lety.

WE FOLLOWED TIGERS

Pokud máte rádi post-rock lehce říznutý post-hardcorovou energií a nebojíte se sáhnout po komerčně nepříliš úspěšné perle, pak okuste WE FOLLOWED TIGERS. Troufám si tvrdit, že tuto kapelu zná v našich končinách jen několik jednotlivců a to je velká škoda.

 1

RIP
RIP

Verdikt

Vzpomínka na nenápadné základní kameny postrockové vlny.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 23:49

Produkce: WE FOLLOWED TIGERS

www.myspace.com/wefollowedtigers

Sestava

Skladby

  1. I Love the Smell of an Autumn Forest Fire
  2. Ronnie Beck, Former Child Star
  3. The Coxen Switcheroo
  4. Forest Skyline/Lost in It
  5. The People From the Sky Said They’d Return

Diskografie

And Then We Were Killed (2003)