ET MORIEMUR - Lacrimae Rerum (EP)

ET MORIEMUR - Lacrimae Rerum (EP)

ET MORIEMUR - Lacrimae Rerum (EP)

ET MORIEMUR - Lacrimae Rerum (EP)

Pražské doomové seskupení ET MORIEMUR sice vzniklo teprve nedávno, nicméně muzikanti v něm působící nejsou žádnými nováčky. Vždyť mají zkušenosti z kapel jako SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, DISSOLVING OF PRODIGY či RETURN OF INNOCENCE. A na výsledku je to setsakramentsky poznat. Jejich debutové EP „Lacrimae Rerum“ v sobě totiž nese všechny známky profesionalismu - hudební vyzrálostí počínaje a kvalitními nápady konče. Prakticky jediná má výtka - a zároveň skutečnost, která sráží tento počin poněkud dolů - je převýškovaný a poněkud zahuhlaný zvuk. Nahrávalo se v domácím studiu a na výsledku je to bohužel až příliš znát. Osobně jsem pocítil místy i lítost, neb při představě kvalitního studia a moderního, dynamického soundu, by měla tato nahrávka klidně i evropské ambice.

Pokud se však posluchač přenese přes tento nedostatek, dostane se mu dostatečně kvalitní porce poctivého doom metalu, v němž se mísí jeho stará škola se školou novější, přičemž rychlejší death/doomové pasáže dřevního charakteru se zde prolínají s krásně smutnými melodiemi inspirovanými MY DYING BRIDE či PANTHEIST v jejich vrcholné formě. Dostatek prostoru dostávají i masivní klávesové rejstříky, avšak v tomto případě se nedá mluvit o přílišné přeslazenosti, již známe například z podání některých žánrově spřízněných severských kapel.

ET MORIEMUR

ET MORIEMUR totiž působí jako parta, která má - snad i díky předešlé hudební zkušenosti svých jednotlivých členů - zřetelně ohraničené své teritorium a tuší, kterak se v něm pohybovat. Na kdysi rozsáhlé, avšak dnes již poněkud paběrkující tuzemské doomové scéně tak skupina ihned zaujala přední místo a zařadila se mezi spolky, jimž je nutno v budoucnu věnovat zvýšenou pozornost. Co na tom, že prakticky vše, co „Lacrimae Rerum“ obsahuje, jsme už mohli slyšet jinde a jinak. Doom metal zkrátka není žánr, kde by vadila minimální inovativnost. Já osobně už se těším na příští kotouč.

 Přidejte svůj názor

Deadmann

Verdikt

České doomové překvapení.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 31:03

www.etmoriemur.com

Sestava

Skladby

  1. Marcia Funebre
  2. Shadows
  3. At Dawn
  4. Doom Soldier
  5. Scales Of Grey
  6. Silence
  7. Twilight Of Faith
  8. Chimeras
  9. Memory´s Gate

Diskografie

Lacrimae Rerum (EP) (2009)