EXXASENS - Polaris

EXXASENS - Polaris

EXXASENS - Polaris

EXXASENS - Polaris

Poďme diskutovať o tom, či je dobré alebo zlé, ak je čoraz jednoduchšie nahrať a vydať album. Svoj bočný projekt môže mať ktorýkoľvek hudobník, stačí mu k tomu pár nástrojov a počítač s (kvalitným) softvérom, prípadne už čoskoro iba ten. Drumkits From Hell dokážu vytvoriť stopu bicích, ktorej umelosť uhádne naozaj len trénované a skúsené ucho a napríklad v našich končinách spoľahlivo zvukovo tromfnú akokoľvek krvopotne nahraté bicie v štúdiu. Gitary a basu už tiež možno ľahko oklamať a nahrávať priamo do počítača, no a zbytok je absolútne bez debaty. DIY nahrávky síce možno ešte nedisponujú tak kvalitnou produkciou a postprodukciou, na druhej strane toto sú práve tie veci, na ktoré dnešná doba dbá najmenej. Načo však dúfam táto doba dbá viac, alebo by minimálne mala začať, je kvalita nápadov. Nahrať a vydať album je skutočne jednoduché. Čo takto ho ale vymyslieť?

Jordi RuizMožno nie je fér túto debatu rozbiehať práve u španielskeho one-man projektu EXASSENS, pretože ten je na tom v skutočnosti ešte relatívne dobre. K cieľovému publiku priateľský, post-rockom šmrncnutý, no vo svojich najsilnejších momentoch inak prekvapivo riff-friendly materiál by mohol vyzvať do súboja mnoho regulérnych viacčlenných kapiel a vo finále im nakopať zadok. Boj, ktorý podobne zamýšľané albumy väčšinou zvádzajú na poli skutočne zmysluplných a použiteľných nápadov (a ktorý väčšine klasických kapiel spoľahlivo vyrieši spätná väzba medzi spoluhráčmi alebo s divákmi na koncertoch), skôr vyhráva. Mastermind Jordi Ruiz sa napriek plochárskej post-rockovej filozofii rozhodol každú skladbu dramaturgicky natlakovať a tak o príbehy naozaj nie je núdza ani v prevažne drvivo inštrumentálne ladenom „Polaris“. Všimnúť si možno skôr zaujímavého javu, v ktorom pri hustejšom inštrumentálnom dianí rezignuje na zložitosť rytmika a naopak. Skladby EXXASENS možno prežiť aj pri zvýšenej pozornosti, sú vyzreté a zaujímavé. Zamrzí absolútne potlačenie (absencia?) basgitary, no a citlivejším povahám by sa z toľkého reverbovania a delayovania mohla časom ľahko zakrútiť hlava. Fakt, že stačí pár skladieb a o EXXASENS viete všetko, je skôr negatívum. Pozitívne je to, že aj to „všetko“ v skutočnosti nie je až tak tragicky málo.

Som presvedčený, že na poli kríženia éterického a hudobne dobrovoľne impotentného post rocku s regulérnym alternatívno-rockovým pesničkárstvom sa už pravdepodobne nezopakuje veľký tresk známy ako A PERFECT CIRCLE. Napriek vesmírnej atmosfére krúžiacej okolo EXASSENS je jasné, že táto kométa padala prirýchlo a dnes je lepšie pozerať sa na ňu zo záznamu, než upierať oči k oblohe v očakávaní ďalšej. Na druhej strane je dobré, pokiaľ stav hibernácie predlžujú počúvateľné a zaujímavé projekty ako EXASSENS. Pretože pokiaľ tento dlho nepriaznivý stav práve nezlepšia, vytvoria aspoň úrodnú pôdu pre revolucionárov, ktorí scénu možno o rok, možno o desať rokov posunú zase niekam ďalej.

 Přidejte svůj názor

V-dur

Verdikt

Album, ktorý sa počúva rovnako nenáročne, ako nenáročne vznikol. DIY projekt lepšieho priemeru, z ktorého počuť nápaditosť a vyzretosť, no bohužiaľ aj prílišnú tvorivú skromnosť.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,8 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Polaris
  2. Mira Mamá
  3. Your Dreams Are My Dreams
  4. Spiders On The Moon
  5. Blue Space
  6. Milk Stars
  7. Faster Than Speed Of Light
  8. Gamma Channel
  9. Storms
  10. Melancolie
  11. Exxasens

Diskografie

Polaris (2008)