TESTAMENT - The Formation Of Damnation

TESTAMENT - The Formation Of Damnation

TESTAMENT - The Formation Of Damnation

TESTAMENT - The Formation Of Damnation

Tak to vidíte. Už celých dlouhých sedm let uběhlo od doby, kdy zákeřnou nemocí zmítaný Chuck Billy v potu duše i těla dozdobil svým hlasovým uragánem devítku nově nahraných klasických kousků pro výběrovku „First Strike Still Deadly“. A při pohledu na rok vydání posledního řadového alba „The Gathering“ dokonce zjistíme, že se nám pod rukama přesypal písek celých devíti let. Ruku na srdce, kolik z vás ještě věřilo, že by snad Petersonovci mohli novou nahrávku skutečně někdy dokončit? Ale jak vidno, čekání i doufání je u konce a TESTAMENT nám vymodlený nový materiál servírují nejen na stříbrném podnose, ale dokonce i se zlatým lemováním téměř klasické sestavy (jen za bicí soupravu usedl „novic“ - protřelý matador Paul Bostaph /ex-kdeco/). O to větší jsou pak ovšem očekávání, pochopitelně.

TESTAMENT

Začínáme intrem „For The Glory Of“, jenomže jde vlastně o předehru. Takové se dřív bez skrupulí spojovaly s hlavní skladbou do jednoho tracku, ale doba holt pokročila, čili jde o entrée pro úvodní riffovačku „More Than Meets The Eye“. A všechny karty leží hned lícem vzhůru. Mocný zvuk (pro tentokrát pod taktovkou Andyho Sneapa), masité kytary a Chuckův proměnlivý vokál - to jsou vhodné zbraně, recept, který se ukázal jako nejspolehlivěji účinkující. A funguje i nadále, žádný strach, a to nejen v této písni. V podobném duchu jedeme dál - „The Evil Has Landed“ - úvodní riff je ale přece jen fousatější a i podobnou melodickou pasáž jsme už od kapely v minulosti slyšeli. Mistr Skolnick naštěstí včas přispěchá s příjemným kytarovým sólíčkem. Titulce nakopnou vrtuli bubny Paula Bostapha. Rychlé tempo, Chuck v deathovém rejstříku a hrdinský kytarový výtrysk jsou však tím jediným, co vybočuje. Jinak spíše fádní a nudná věc. „Dangers Of The Faithless“ je plíživka s poznávacími značkami TESTAMENT v každém motivu, včetně kytarového vícehlasu. Příjemné. Další šlápnutí do dvou kopáků čeká v „The Persecuted Won´t Forget“. Pravda, hlavně v úvodu, neboť pak už se zase hlavně riffuje o zlom krk, ale ano, tudy by to šlo. „HenchMan Ride“ má hodně podobný úvod předcházející sestřičce, jinak je ale rozhodně za mnohem větší stařešinu, poměrně hitová, na debutové desce by se neztratila, dneska však spíše polovičatá. Dvojblok „Killing Season“ a „AfterLife“ dýchá převážně středními tempy, hlavně tedy druhá jmenovaná. Sice tu snad už po třetí máme pasáž, ve které jde beglajt ruku v ruce s osamoceným dupákem, ale nešť, poslouchá se to dobře. Ve F.E.A.R. ožívá dávný cit pro hit, nešetří se ani škopky a ve vzájemné symbióze z toho máme zřejmě nejsilnější položku alba. No a pak už jen závěrečné sbohem a šáteček v podobě „Leave Me Forever“ s větším prostorem pro samotnou baskytaru a je to za námi. Drobet splývající, hlavně tedy prostředek alba.

Po pravdě musím přiznat, že jsem na vážkách. TESTAMENT sice ani tentokráte nepodlezli vysoký standard a za pomoci vyšlechtěného zvukového kabátku pána Sneapa svůj Bay Area thrashing bez problémů přenesli do současnosti, jen ten zaznamenaný materiál ne a ne přesvědčit vlastní výjimečností. Příliš známých a očekávaných postupů, příliš sázek na jistotu. „The Formation Of Damnation“ se příjemně poslouchá, občas dokonce rozpumpuje okoralou srdeční pumpu posluchačovu příjemnou vzpomínkou na léta minulá, bohužel však nic na přivození infarktu myokardu. Třeba to stačí, třeba ne. Možná jen očekávání mělo velké oči? Uvidíme časem.

 217

Darkmoor

Verdikt

Příjemné s hezkým zvukem - to mne napadne při poslechu "The Formation Of Damnation". Ale asi nic víc.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,7 / 10
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Produkce: Andy Sneap
Studio: Fantasy Studios

www.testamentlegions.com

Sestava

Skladby

  1. For The Glory Of
  2. More Than Meets The Eye
  3. The Evil Has Landed
  4. Formation Of Damnation
  5. Dangers Of The Faithless
  6. The Persecuted Won't Forget
  7. Henchman
  8. Killing Season
  9. Afterlife
  10. F.E.A.R.
  11. Leave Me Forever

Diskografie

Titans Of Creation (2020)
Brotherhood Of The Snake (2016)
Dark Roots Of Earth (2012)
The Formation Of Damnation (2008)
Live In London (DVD) (2005)
First Strike Still Deadly (2001)
The Very Best Of Testament (Best Of) (2001)
The Gathering (1999)
Signs Of Chaos (Best Of) (1997)
Demonic (1997)
The Best Of Testament (Best Of) (1996)
Live At The Fillmore (Live) (1995)
Low (1994)
Return To The Apocalyptic City (EP) (1993)
The Ritual (1992)
Souls Of Black (1990)
Practice What You Preach (1989)
The New Order (1988)
Live At Eindhoven (Live) (1987)
The Legacy (1987)

Jiné pohledy

9 / 10
Pachuť zklamání? Proboha, kde? TESTAMENT jsou zpět ve vynikající formě a po mnoha letech vynuceného pauzírování smetli veškeré pochybnosti o své životaschopnosti - navíc s božským Alexem Skolnickem u kytary. Logicky je tedy jejich nová deska spojením všech tří etap jejich dosavadní historie. 1.) Z prvních dvou nahrávek (Legacy...Order) si bere thrashovou nespoutanost a energii, 2.) ze třech dalších alb (Practice...Souls... Ritual) specifickou melodiku, kytarovou brilanci a aranžérskou pestrost a 3.) z pozdějšího období hutný sound a lehký nádech death metalu (na tomto období jsem vždy postrádal většinu z toho co mne uchvátilo na období 2. a proto hodnotím novinku výš než Low...Demonic...Gathering). Album nám nabídne jedenáct položek, z nichž ani jednu nedokážu nazvat slabou. Všechny jsou opatřeny výbornými thrash metalovými momenty (vynikající je jak nováček v řadách TESTAMENT Paul Bostaph, který je zde snad ještě lepší než u SLAYER, ale i oba tahouni Billy/ Petterson). Vše je zahráno v typickém stylu TESTAMENT, jakoby ten čas od poslední řadovky nic neznamenal. Nahrávka je dle očekávání opatřena prvotřídní produkcí (Andy Sneap) a moderním zvukovým kabátkem, který "The Formation Of Damnation" nadzvedává na samotný vrchol současné metalové scény. Prostě téhle desce chybí maximálně tak skladba-maják, jako byla svého času "Electric Crown" a nebo pak nějaká ta baladička se Skolnickovým kouzlením, jinak absolutně nic. Proto jí také strhávám jediný bod. Pro mne, jako pro fanouška zejména prvních alb této party, je novinka hned vedle "The Legacy" (1987) a "Practice What You Preach" (1989) nejlepším albem TESTAMENT. Po loňském albu MACHINE HEAD je to druhá THRASH dělovka do černého.
Stray | 11. května 2008

 

7 / 10
I mě na jazyku zůstala lehká pachuť zklamání. Po sedmi letech čekání hvězdná sestava TESTAMENT představuje sice současně pojatou, nicméně místy až překvapivě standardní a šablonovitou desku. Ne, „The Formation Of Damnation“ rozhodně nepatří mezi ty nejsilnější momenty v diskografii žijící legendy z Bay Area. I přesto prapor s logem TESTAMENT zavlál bezpečně nad průměrem, ostatně tak tomu bylo vždy (a věřme, že bude i nadále) po celou dobu jejich kariéry. A to o sobě, s výjimkou MEGADETH, nemůže říci žádný jiný z thrash metalových velikánů.
Reaper | 10. května 2008

 

7 / 10
Stratený syn Alex Skolnick sa vrátil a s ním sa vrátil po dlhých siedmych rokoch aj starý dobrý TESTAMENT s novým albumom. Skolnicková gitara je síce jasne identifikovateľná, no žiadne nové vetry do tvorby ansámblu so sebou nepriniesol, všetko ostalo tak, ako sme si za posledné roky zvykli. Hoci „The Formation Of Damnation“ neprekonáva také skvosty z diskografie TESTAMANT, ako sú „Low“ a „The Gathering“, predsa nám len dovoľuje sa do tejto doby nostalgicky vrátiť a pritom nepôsobí len ako odvar histórie. Plnohodnotný aktuálny album starej úderky, ktorý možno ničím neprekvapuje, ale spoľahlivo nakopáva zadky.
Koscj | 1. května 2008