SUN.HAS.CANCER - Burn!

SUN.HAS.CANCER - Burn!

SUN.HAS.CANCER - Burn!

SUN.HAS.CANCER - Burn!

To co dříve bylo pro metalovou komunitu noční můrou je nyní zajímavou vzpruhou a osvěžením v kovovém hudebním ranku. O čem to mluvím? O elektronice v metalu. O diskofilních podkladech, které prořezává sytý deathový ryk. O trance tendencích a jungle smyčkách, které se snoubí se zbustřenou kytarou. Disco, death, noise, rock, industrial… a mnohého dalšího žánrového osiva naleznete na rokycanském poli, které obhospodařují SUN.HAS.CANCER. A vzhledem k tomu, že se na tomto políčku před nedávnem něco nového urodilo, pojďme se podívat na výsledek sklizně.

SUN.HAS.CANCERV první řadě musím říci, že rokycanští udělali od minulého počinu „Kamikaze Spirit“ několik kroků kupředu. Největší posun se týká elektroniky, která je propracovanější, nepůsobí jednoúčelově a je více spjatá s nástroji. Další vývoj se týká vokálu, se kterým si někdo dal ve studiu mnohem více práce. Samotný žánr jde stále stejným směrem, jakým se ubírali minulé cesty SUN.HAS.CANCER, je však otevřenější - neuzavírá se před rockovějšími částmi ani před vlivem ethno-syntetických experimentů. Ve vokálu ani tentokrát nehledejte žádné silné melodie, Honza Zoubek je zkrátka v první řadě deather a hned poté sonický experimentátor, který se se svými pěveckými linkami dokáže patřičně zvráceně mazlit a se sadistickými choutkami je tavit v nekompromisní chemické lázni tak dlouho, dokud vykazují dávky čitelnosti a lidskosti. Zpěv je v kontextu celku lehce upozaděn a mnohdy si drží spíše statut dalšího nástroje a výrazového prostředku. Paradoxně neslabším článkem nahrávky jsou kytary, a to jak ve zvuku tak v aranžích. V některých momentech bych uvítal mnohem špinavější nebo chemičtější zvuk, který by lépe korespondoval s koloritem nahrávky. Některé kytarové linky pak působí příliš big-beatově. Krom kytar je však zvukové balení na úrovní, která se přibližuje profesionálním studiím a jen málokdo by asi tipoval, že „Burn!“ pochází z domácího studia.

CD obsahuje i klip, z něhož jsem byl poněkud rozpačitý, a celou řadu fotek z živých vystoupení i natáčení klipu. Hudební celek nepostrádá tah na branku, silná, a nebál bych se říci hitová místa, stejně jako mnohem méně stravitelné sonické experimenty. Skladby jsou v mnohém kvalitativně vyrovnané, není zde vyloženě slabých kusů, příště bych se nebál popustit uzdu fantazii ještě více a CD prokreslit i méně písničkovými záležitostmi typu „Old Rhythms Of A Revolt“.

 2

RIP
RIP

Verdikt

Nekompromisní a unikátní elektro-metal z Rokycan, který v sobě snoubí noisové, rockové, deathové i industriální prvky. Tyto přísady jsou pečlivě protřepány a promíchány, takže tvoří energickou homogenní směs zajímavých chutí.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 30:07

Produkce: Honza Zoubek
Studio: Honza Zoubek

www.sunhascancer.com

Sestava

Skladby

  1. Reset Me
  2. Hippie In Black
  3. Miss(take)
  4. Down To The Hole
  5. The Meaning Of Life
  6. School Of Pain
  7. Ritual
  8. Old Rhythms Of A Revolt
  9. Industial God

Diskografie

Burn! (2006)
Kamikaze Spirit (2003)
Promo 12/2001 (2001)