LENINGRAD COWBOYS, TLESKAČ + PILSNER ORCHESTRA - Praha, Roxy – 13. února 2007

LENINGRAD COWBOYS, TLESKAČ + PILSNER ORCHESTRA - Praha, Roxy – 13. února 2007

Sauna, sníh, tisícky jezer a…a Leningradští kovbojové! To jsou věci, které asi nejlépe charakterizují Finsko. Samozřejmě za předpokladu, že pomineme osobu Tima Kotipelta… No a právě jedenáct bizarních postaviček s účesy jednorožců a v oblecích s potisky znázorňujícími plameny zavítalo v úterý do Prahy. Ansámbl doplnily dvě sličné slečny, coby tanečnice a zábava ve stylu vesnické tancovačky mohla začít.

Pojďme ale pěkně po pořádku. Předkapelou LENINGRAD COWBOYS byla tuzemská ska formace TLESKAČ. Desítka muzikantů z Plzně zahrála, v hranicích stylu, solidní koncert. Ortodoxní ska, říznuté punkovou kytarou nijak zvlášť neoslnilo, ale ani neurazilo. Za větší zmínku stojí dechová sekce, která se předvedla ve výborném světle. Kapela také projevila smysl pro humor a nadhled, co je dostatečný důvod pro vyjádření poklony organizátorům za dobrý výběr předkapely. TLESKAČ a PILSNERSKA ORCHESTRA se s publikem rozloučili po necelé třičtvrtě hodině coververzí „Breaking The Law“ od JUDAS PRIEST.

Neřízená střela. Tak nějak by se dalo charakterizovat živé vystoupení LENINGRAD COWBOYS. Nic víc a nic míň jako pokleslou recesi nepředvedlo jedenáct groteskních figurek ani v úterý v pražské Roxy. Návštěvník jejich koncertu by neměl před vystoupením zapomenout na posílení. Do povinné výbavy určitě patří nadhled a smysl pro parodii. Chybět by neměl ani nějaký ten alkoholový nápoj – ostatně stejně jako u Kovbojů. Ovšem ani to nemusí stačit. Ne že by se lidé, kteří zaplnili Roxy nebavili. Veselice to byla náramná, jenomže to je i při vystoupeních Evy a Vaška. LENINGRAD COWBOYS samozřejmě neklesli tak hluboce. Jenomže samotné extravagantní účesy a špičaté boty na téměř dvacet let kariéry prostě nestačí. Kovbojové zahráli plejádu těch nejprovařenějších rádiových hitů, oděných do rockového šatu. Bohužel to ale nebyly nic víc než odrhovačky, které zná zpaměti i poslední hudební ignorant. Vystoupení snad mohly zachránit vtipné glosy mezi jednotlivými skladbami, nic se ovšem nekonalo. Tedy kromě parodie na Elvise Presleyho. Tu je ale možné shlédnout i v tom nejzaplivanějším kabaretu. Navíc to nebylo nic žertovného, stejně jako „humorné“ číslo s mužem s obřím přirozením. No a když ve skladbě „Whisky In The Jar“ od LYNYRD SKYNYRD THIN LIZZY bubeník úplně vypadl z rytmu, byla fraška dokonána. Úterní koncert leningradských kovbojů nebyl o nic lepší než tradiční silvestrovské programy našich komerčních televizí. Bohužel…

Co například zaznělo na koncertu LENINGRAD COWBOYS:
Johnny Cash - Ring Of Fire
Modern Talking - You’re My Heart You’re My Soul
Lou Reed - Perfect Day
Uriah Heep - Easy Livin‘
Neil Young - Rockin‘ In The Free World
The Offspring - Pretty Fly (For a White Guy)
Haddaway - What Is Love
David Bowie - Starman

 46

Kevorkian