ABIGAIL´S MERCY - Salvation

ABIGAIL´S MERCY - Salvation

ABIGAIL´S MERCY - Salvation

ABIGAIL´S MERCY - Salvation

Až na světlé výjimky nebyla gotika nikdy nějak extrémně žádaným potomkem všeho metalového příbuzenstva, to je myslím věc všeobecně známá. I proto se spíše než na velkokapacitní stadióny a monstrózní festivaly raději přesouvala a přesouvá do malých zapadlých klubů v podzemí, kde se při stropu valí oblaka cigaretového kouře, kde pro tmu není místy vidět ani na krok a kde se kontakt s úzkým (o to však horlivějším) publikem navazuje daleko snáze a zároveň daleko pevněji. Přesně tak vidím i situaci okolo ABIGAIL´S MERCY, a to nejen při pohledu do skromného bookletu „Salvation“, který nabízí pohříchu právě jen spoustu fotografií, zachycujících kapelu při živém hraní.

ABIGAIL´S MERCY

Ono je totiž i jinak velmi patrné, že prozatímním osudem těchto angličanů je pozapomenutá periférie, skromně fungující v uctivé vzdálenosti od všeho podstatného, co hýbe světem tvrdé hudby. A nejspíš to bude tím, že goticky temná a melancholická atmosféra jejich balancování na pomezí rocku a heavy metalu se pohybuje po extrémní sinusoidě, jíž lze jen sotva ordinovat stabilitu. Na jedné straně některé okamžiky dávající celkem srozumitelně najevo, že ABIGAIL´S MERCY umí zahrát i tak, že to v člověku zanechá ten správný černě romantický dojem („To Hell With Angels“, „Meaningless“, „Salvation“ a hlavně kouzelná „Cloud Dancer“), a na té druhé jen ospale dlouhé chvíle nudy („Just For You“, „Ashes“, „The Sky Begins To Cry“ nebo dětinský a naivní rock´n´roll v „Keep Me Coming“), zívající do šedivého vzduchoprázdna.

S ideálním případem gotické nahrávky, která přímo pulsuje napětím a démonickou dusivostí, tak má „Salvation“ společného jen těch několik dříve zmíněných skladeb, jež vycházejí ze zvučného riffu a citlivě napojené pochmurné melodie. Navíc v nich také dostává dostatečný prostor zpěvačka Lindsey, která (na rozdíl od jindy zpívajícího basisty Stevea, který působí až příliš ukňouraně a tím pádem necitlivě) vlastně většinou, když před mikrofonem otevře pusu, velkou měrou přispívá k tomu pravému gotickému efektu (typicky například za užití prostorového echa v „Meaningless“).       

Mohlo by to tedy být stylovou příslušností, že se ABIGAIL´S MERCY nedostává tolik životaschopných nápadů, ale to si doopravdy můžou myslet nejspíš jen oni sami a už vůbec by jim něco takového nemělo sloužit jako argument. Pravdou nicméně zůstává, že v zapadlém klubu dole v podzemí se to snese mnohem lépe než na velkokapacitním stadiónu.

 Přidejte svůj názor

Louis

Verdikt

Těžkotonážní gotika jen pro zvané. Místy ovšem překvapivě dost dobře (a bez uzardění) poslouchatelná.

Hodnocení

Autor
5,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 51:49

Produkce: Miguel Seco
Studio: Robannas Studio, Birmingham, UK

www.abigailsmercy.co.uk

Sestava

Skladby

  1. To Hell With Angels
  2. Just For You
  3. Meaningless
  4. Sarah
  5. Keep Me Coming
  6. Ashes
  7. Salvation
  8. The Sky Begins To Cry
  9. Cloud Dancer
  10. The Truth

Diskografie

Salvation (2005)