ORCHESTRA - Velkou roli v naší inspiraci mají ženský

ORCHESTRA - Velkou roli v naší inspiraci mají ženský

ORCHESTRA - Velkou roli v naší inspiraci mají ženský

ORCHESTRA - Velkou roli v naší inspiraci mají ženský

Pro mne osobně jeden z největších objevů roku 2005 v České republice, který mi zasadil vydatnou ránu mezi oči na jednom nenápadném koncertu v Horažďovicích. Skupina, která boří hranice mezi současností a minulostí, mezi rockem, klasikou a kdovíčím ještě -  ORCHESTRA. Tak vzhůru bez delších debat do otázek!

Jste poměrně mladá skupina, jak věkem tak délkou působení. Proto bych vás chtěl nejdříve poprosit o jakési krátké představení?

ORCHESTRAJiří: Vznikli jsme začátkem roku 2004 v Sušici. Z počátku jsme to brali jako odreagování od našich tehdejších kapel, později se ale paradoxně to, co jsme složili, jevilo jako nejlepší muzika, kterou jsme doposud hráli.

Spojení houslí a bicích je poměrně originálním prvkem a osobně právě v této nekonvenčnosti vidím Vaši největší devizu, koho z vás vůbec napadlo realizovat projekt typu ORCHESTRA?

Jiří: Na to už jsem v podstatě odpověděl. Martin prostě jednou přišel do zkušebny s nástrojem, o kterém jsem nic nevěděl, a bylo to.

Maťa: Nebyl to ani tak nápad. Jen tak jsme si šli zahrát a znělo to celkem plně, tak jsme ani nepřemýšleli o více lidech a začali jsme zkoušet. Občas si říkáme, že by to chtělo ještě něco dalšího, ale pak stejně zůstaneme jen ve dvou. Musím, říci, že je to v mnoha ohledech plus. Jednoduchá spolupráce při tvorbě a rychlá domluva. Jsme navíc ještě dobří přátelé, takže to takhle prostě klape a ještě k tomu to působí zajímavě.

Nehrajete tak zcela jednoduchou hudbu, nabízí se otázka na vaše hudební vzdělání, či minulé skupiny. Čím vším jste již prošli?

Jiří: Oba máme za sebou několik vesměs průměrných až podprůměrných kapel, který vznikaly na základě přátelství a touhy hrát, méně už na tom, co kdo umí nebo neumí! Ale jinak se snad ani začínat nedá. Oba máme vystudovanou ZUŠku. Já dokonce vystudoval akordeon, bicí jsem objevil až v sedmnácti.

Maťa: Já mam za sebou oba cykly v ZUŠce na housle a také jsem chodil asi dva roky na klavír, na který stále hraju. Na basovou a normální kytaru jsem samouk a právě na tyto dva nástroje jsem hrál v předešlých kapelách – S.R.O. a JSME LISTÍNY, které měly ale jen okresní význam. S tou jednoduchostí či složitostí máš asi pravdu, ale my to tak cítíme a líbí se nám to.

Máte nějaký hudební vzory, ať už na poli skupin nebo jednotlivců, kterým by jste se chtěli blížit? Pokud ano, které to jsou?

ORCHESTRAMaťa: Hudební vzory asi není správnej výraz. Určitě si vážíme spousty muzikantů a kapel ze všech možných žánrů – jejich výčet by byl na dlouho, ale jejich hudba přímo nesouvisí s tou naší. Určitě nikoho nenapodobujeme, naopak se snažíme vytvořit něco nového.

Jiří: Každej muzikant má asi nějakej ideál, vzor či směr, kterým by se chtěl vydat. To ale souvisí s vývojem člověka, jak po osobní stránce, tak po hudební, takže se to dost mění. Podstatný je znát co nejvíce dobrý hudby, poslouchat ji do zblbnutí a nechat se jí ovlivňovat. Pak to přetavíš do vlastní podoby, říká se tomu inspirace, pokud vím.

Jak zpětně hodnotíte demo, které jste v minulém roce nahráli?

Maťa: Když jsme do toho šli, čekal jsem, že to bude bomba. Věřím hodně naší hudbě. Ale z důvodu některých věcí, se kterýma se potýká asi každá začínající kapela, jako třeba finance nebo nedostatek zkušeností s nahráváním a podobně, se z dema vyklubalo něco, s čím nejsem úplně spokojen. Nemá to dobrej zvuk a dnes zpětně některé písně upravujeme do jiných rovin. Přidáváme smyčky, měníme aranže a jednu píseň jsme dokonce předělali tak, že je k nepoznání.

Jiří: Nebyli jsme úplně spokojeni, už když vznikalo, ale bylo nám jasný, že něčím se prezentovat musíme. Nahráli jsme prostě vše, co jsme v té době měli hotovo za co nejmenší peníze. Byl to fakt, že to nebude nic převratnýho, ale ani stydět se, myslím, nemusíme. Živě je to ovšem úplně o něčem jiným. Na skutečnou nahrávku ovšem stále čekáme.

Kde čerpáte inspiraci pro svoji tvorbu?

Maťa: Já to mám podle nálady a vůbec celkové rozpoložení. Každopádně se v tom odráží to, kde zrovna jsem, co právě prožívám. Velkou roli v tom mají taky ženský…smích.

Jiří: Asi všude. Inspirovat k hudbě tě může i absolutně nehudební věci. Cokoli. Třeba když se musíš učit na zkoušku, nechce se ti, tak si jdeš zahrát a jak seš nasranej sám na sebe, že hraješ, místo aby ses učil, vymyslíš zrovna něco geniálního. Ale většinou je to úplně jinak.

Jaké skupiny byste rádi viděli po Vašem boku? Máte v tomto ohledu nějaká tajná přání?

ORCHESTRAMaťa: Takováhle věc nepatří mezi moje tajný přání. Rád hraju vedle kapel, které hrají alespoň trochu podobnou muziku jako my, ale až nám budou předskakovat třeba TOOL tak se vůbec nebudu zlobit.

Jiří: K našim bokům se hledá další kapela těžko, protože v blízkém okruhu neexistuje nic podobného, tedy alespoň o nikom nevíme. A tajná přání tohoto typu nemám.

Co aktuálně posloucháte za hudbu, je něco na čem se oba bez výhrad shodnete?

Maťa: Shodneme se na některých věcech jako jsou například DAVE MATHEW’S BAND nebo TOOL, ale jinak si jdeme každý svým směrem. Já třeba jsem třeba v poslední době objevil Jamieho Culuma.

Jiří: Vkus máme s Martinem trochu jiný, ale na kvalitě se většinou shodnem. Já osobně teď poslouchám nové DEPECHE MODE, ale mojí zásadní kapelou jsou asi RADIOHEAD.

Proslýchá se, že chcete zkusit dobýt Velkou Británii. Co je na tom pravdy a v jaké fázi jsou přípravy tohoto plánu?

Jiří: Jo proslýchá se?!? No to je asi tak, že bychom si rádi udělali takové menší turné po ostrovech, ale nemáme s tím zkušenosti, takže jsme zatím spíš u chtění než u činů. Ale uvidíme…

Maťa: (smích)… plánovali jsme to, to je pravda, ale prozatím to je jenom nápad, který jsme jen odložili. Zatím je moc věcí, které by nám to nedovolily. Chceme ještě studovat a zkusit štěstí prozatím tady v Čechách.

Jak nejraději trávíte volný čas, máte vůbec nějaký?

ORCHESTRAMaťa: Jde o to, co znamená volný čas. Já to beru tak, že ve volném čase dělám muziku nebo něco ohledně ní. Je to můj jediný ale za to velký koníček. Jinak chlastám, kouřim a balim ženský jako asi každej. Někdy rád zajdu do kina na dobrej film.

Jiří: Mě zajímá umění všeho druhu, hlavně výtvarný umění, fotky a film. To zabije zbytek času, co mi ještě zbude. Jo a nesmím zapomenout na ženský. Ty mě taky zajímají, ale na rozdíl od umění se v nich nevyznám…smích.

Na co se můžeme od ORCHESTRY těšit v nejbližší době?

Maťa: Plánujeme v brzké době natočit promo/demo jen s pár písněmi ale zato s pořádným zvukem a propracovanější hudbou. Také se zúčastníme několika hudebních soutěží a v létě bychom se chtěli ukázat na nějakém tom festu. O koncertech ani nemusím mluvit.

Máte na srdci ještě něco, o čem jsme nemluvili? Popřípadě nějaký vzkaz našim čtenářům?

Maťa: Určitě se přijďte podívat na náš koncert. Věřím, že se vám to bude líbit - vše potřebné naleznete na našem webu.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Další informace