MAGMA HOTEL - Deja Vu

MAGMA HOTEL - Deja Vu

MAGMA HOTEL - Deja Vu

MAGMA HOTEL - Deja Vu

Poslední dobou se mi zdá, že tuzemské nu-metalové skupiny rostou jako houby po dešti. Jen málo z nich však posouvá hranice žánru dál a hned na úvod musím říci, že i MAGMA HOTEL zůstali někde v půli cesty. Na aktuálním počinu najdete jak strnule působící bizkiťácké a kornovské klišé, tak kroky do uvolněnějšího experimentování s jinými žánry. Stylově tedy jde o spojení rap-metalu a hardcoru s občasnými bázlivými, ale velmi osvěžujícími výlety do sluncem zalitého reggae a dalších oblastí.

MAGMA HOTELCo se týče jednotlivých skladeb, ty působí poměrně rozporuplně. Osobně k nejsilnějším momentům alba řadím „Babylon Citrus“, která dýchá jamajsky plážovou atmosférou, jež záhy trochu zabíjí poněkud laciná zbustrovaná kytara a úplně pohřbívá koncový riff. Hodnotím sice kladně, že skladba má znatelný vývoj, nicméně ten rozhodně není k lepšímu. Hned následující pecka mi v počátku trošilinku připomíná RHCHP a taktéž se řadí k těm, které jsem si oblíbil více než ostatní. Poklidné, ale příjemně houpavé tempo, jenž mi kupodivu u MAGMA HOTEL vyhovuje více než tvrdší vály, narušuje opět agresivní kytarový vpád potápějící písničku do poněkud klišovitějších nu-metalových vod. Ostatně stejně jako u skladby minulé. Při devítce „S.M.“, mimochodem jediná s českým textem, jsem si velmi rychle vzpomněl na výherce letošního Jim Beam Music THE.SWITCH, což bude způsobeno možná stylizací zpěvu, který mi dosti připomíná Štěpána Šatopleta. Tak, jako u THE.SWITCH, i sem čeština dobře sedne a nepůsobí na první poslech hloupě, což je u podobných skupin rozhodně výhrou.

Co se sluší vyzdvihnout je stránka producentská. Nahrávka zní velmi profesionálně, nepostrádá pestrou paletu zvukových domalovánek, počínaje intrem, přes různé libůstky nejen na začátcích jednotlivých skladeb. Nejsilnější tracky jsou paradoxně ty nejměkčí, kde se skupina na několik chvil vymaňuje z pout žánru. Rozhodně bych uvítal více podobných experimentů i v tvrdších skladbách, nicméně ty se pevně drží zažitého mustru, který nahrávku strhává spíše k šedému průměru, leč dobře a poctivě udělanému. Bohužel se mi zdá, že takových skupin je na české scéně čím dál tím více a tím pádem je čím dál těžší vybudovat si nějakou osobitost. Celkem rád bych MAGMA HOTEL viděl živě. Dovolím si predikovat, že výsledek bude o dost lepší než z CD a zároveň si dokážu poměrně dobře představit, jak hopsající zástupy pod podiem řvou z plna hrdla se zdviženou pěstí spolu se zpěvákem, neboť některé výkřiky ve skladbách jsou přesně k tomuto stavěné.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Po zvukové stránce plně profesionální kotouč od další numetalové smečky z tuzemska, na jejíž tvorbě se nezapře jak inspirace zámořskou scénou, tak v několika světlých momentech i zdárné pokusy o originálnější křížení s jinými styly.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
6,5 / 10

Další informace

Produkce: Zdeněk Šikýř, Jakub Homola, roPko & MAGMA HOTEL
Studio: Studio Hostivař

www.magmahotel.net

Sestava

Skladby

  1. Devine Warning
  2. Pillsman
  3. Deja Vu
  4. Shit From Baghdad
  5. Babylon Citrus
  6. M.B. Forever
  7. Too
  8. Don't Trust Your Enemy
  9. S.M.
  10. H8 4 U, Bitch

Jiné pohledy

6,5 / 10
Nějak se nám v té naší české kotlině s nu-metalovými nahrávkami roztrhnul pytel. Pochopitelně, jak už bývá zvykem, děje se tak 2-3 roky po hlavním žánrovém boomu proběhnuvším na západě od našich hranic.
Tím však nechci naší nu-metalové scéně upírat právo na existenci. Ba právě naopak, sám rád uvítám kvalitní noshledy americké scény. A těmi MAGMA HOTEL podle mě jsou. Díky bublající base a charakteristickému zvuku kytar ponejvíce připomenou starší KORN. Míra inspirace však nepřekračuje hranici vykrádání, neboť kapela má dostatek vlastního hitového potenciálu a v kombinaci s kvalitními instrumentálními výkony a velmi dobrou produkcí z hostivařského studia se "Deja Vu" vskutku velmi dobře poslouchá. Dle mého názoru v rámci svého žánru jedna z mála opravdu ne zbytečných tuzemských nahrávek.
Dalas | 4. ledna 2005