NAŠA VEC - Nič nie je čiernobiele (rozhovor)

NAŠA VEC - Nič nie je čiernobiele (rozhovor)

Názov vášho aktuálneho materiálu je „Karma“. Zaujímate sa o východné filozofie a náboženstvá alebo ste tento názov volili z iného dôvodu?

Zaujímame sa o kopu vecí, konkrétne o východné filozofie ale nijak zvlášť. Chceli sme abstraktný názov a to, aby nejakým spôsobom vyjadroval, čo pre nás muzika ktorú robíme, znamená. Mali sme na mysli karmu ako osud. Náš osud. To, čo robíme, čím sa bavíme, čím žijeme. Hudbu, kapelu, názory…

Väčšina textov na „Karma“ obsahuje slovenský text. U nejakej popovej veci by ma to neprekvapilo ale v rámci metalu to nie je celkom bežný jav. Prečo ste sa teda rozhodli pre slovenské texty – sedí vám viac takéto vyjadrenie myšlienok a postojov alebo ste takto jednoducho vyriešili prípadné problémy s anglickou výslovnosťou a gramatikou, ktoré sa v hojnom počte objavujú u množstva nielen slovenských kapiel? Bonusové tri anglické verzie skladieb „The Course“, „Marathon“ a „Flame Of Life“ nemožno označiť za zlé.

Je pravda, že Slavo (spevák ) nie je v angličtine práve doma, ale to nie je dôvod, prečo píšeme slovenské texty. Jednoducho sme neprišli na to, pre koho by sme robili texty v angličtine. Pre fans vo Svidníku? Alebo pre ľudí, ktorí prídu na fest do Šamorína? Amerika nám nie a nie padnúť k nohám, takže v tomto máme jasno. Čo sa týka tých troch anglických verzií našich skladieb na „Karme“, v podstate to bol taký pokus. Zo zvedavosti a pre porovnanie. Ďalší dôvod bol ten, že rozosielame CDčka i do zahraničia a anglický text môže zjednodušiť prístupnosť našej muziky ľuďom, ktorí o slovenčine nemajú ani šajnu. Ale predovšetkým sme to chceli skúsiť. Inak s angličtinou siahodlhšie plány nemáme. Už nemálo ľudí nám potvrdilo že je až neuveriteľné, ako takáto tvrdá muzika ide dokopy s našimi textami v slovenčine. A na tom chceme stavať.

Slovenské texty sa vo vašom prípade dali počúvať. Chcete niečo povedať ku skladbe „A.P.T. (Americký Politický Terorizmus)“?

Nič nie je čiernobiele. Neexistujú len dobrí a len zlí. Názov i text tejto skladby je nadnesený, ale iba toľko, aby udrel do uší a do očí, bol to náš zámer. Nie sme zaslepení, ani ortodoxne protiamerický, každopádne si ale myslíme že politika USA nie je kóšer. Je nepredstaviteľné aby „kecali“ pomaly do všetkého a vynucovali si vplyv kdekoľvek na svete. Predstav si, že by to bolo naopak. Keď fanatický islamisti (zasraní idioti ) niečo vyhodia do vzduchu, tak sa k tomu prihlásia. Z presvedčenia. Ľudia ako Saddám robia hrozné veci, ale nemáme potrebu o tom písať, to vie snáď každý. USA ( ten najdemokratickejší, najhumánnejší, najmorálnejší vzor vzorov ) svoje aktivity ( zväčša vojenské ) vždy odôvodňujú potrebou pomôcť, nutnosťou trestať „tých zlých“ a tak podobne. Z veľkej časti pritom ide o zbrojársku lobby, skyté záujmy, testovania a vytváranie sféry vplyvu. Všetka tá faloš má nesmierny dosah na životy iných a mnohých, dokonca na občanov vlastnej krajiny. Naozaj nie som cynik, ale to čo sa stalo 11.9.2001 v New Yorku, je aj dôsledkom americkej politiky. V prípade USA treba otvoriť oči, pretože nie vždy je všetko také ako sa zdá, o tom sme presvedčení.

Ako ste prišli k textu „Konečná stanica zem“? Vlastné skúsenosti?

Ak to zjednoduším, tak text tejto skladby je v podstate o známej fráze- ako vysoko sa dostaneš, tak nízko (hlboko) môžeš padnúť. A myslím si, že svoje malé pády si prežívame z času na čas asi každý. Inak, pokiaľ viem, nikto z nás nemá žiadne obzvlášť deprimujúce skúsenosti podobného druhu. Na text prišiel Slavo, kde, to neviem, isté však je, že ho napísal.

V prvej skladbe „Maratón“ ste dobre použili posledných pár rokov populárny nástroj didgeridoo. Skladba tak dostala exotickejší náboj a obohatilo to aj rytmiku. Plánujete v budúcnosti niečo podobné využívať viac, prípadne zaradiť aj ďalšie podobné nástroje?

Bolo to spontánne, takže naozaj ťažko povedať. Nebránime sa ničomu, ale nijako nad tým nešpekulujeme.

Aké sú ohlasy na materiál „Karma“? Rozposlali ste tento materiál aj mimo SK/CZ územie?

Tie pozitívne prevládajú. Dostali sme pozvanie na zopár festov len na základe našej nahrávky, takže naša muzika musela dotyčných nejakým spôsobom zaujať. Rozposielam “Karmu” kade tade a už mám “naštartované” obálky do celého sveta, teda čo sa týka zinov. Takisto v týchto dňoch mapujem poľské kluby a čoskoro niektoré z nich obdržia naše promo zásielky.

Ste v kontakte s podobne zameranými kapelami z SK/CZ scény? Na Slovensku som pred pár rokmi zaregistroval dnes už rozpadnutých, ale vtedy kvalitných a originálnych TESTIMONY, prežíva EDITOR(posledný album bol pre mňa veľkým sklamaním), ale v poslednom čase to boli už len plaSTICFUTUre a CORE F.S. a vôbec ako žije scéna(všeobecne) v Košiciach, necítite sa tam izolovaní od ostatného diania?

Neviem čo presne znamená „podobne zameranými“ ... Sme v kontakte s ľuďmi a je jedno či hrajú to alebo ono. Nie sme súčasťou žiadnej scény a pravdupovediac nám to vyhovuje. Inak UG v Košiciach je v poriadku, vytvorila sa tu pravidelnosť v organizovaní rockových akcií, okruh kapiel spolu komunikuje a vypomáha si a izolovanosť rozhodne nepociťujem (keby aj, tak by mi nevadila). Rozdiel je predovšetkým v intenzite diania, napr. v Bratislve je niekoľko rockových klubov, zatiaľ čo v Košiciach momentálne a v podstate ani jeden...

Jedna z najdlhšie pôsobiacich podobne zameraných kapiel na území bývalého Československa je LOCOMOTIVE, ako sa vám pozdáva ich tvorba? Mali ste myslím možnosť stretnúť sa s nimi na koncerte v rámci rozlúčkového turné SADIST v Košiciach...

V Košiciach sme sa nestretli, ja som mal možnosť ich vidieť ešte za čias mojich vysokoškolských štúdií v bratislavskom PKO na HC feste (1996-97) a páčili sa mi veľmi. Nepoznám inú českú kapelu, ktorá by spievala v rodnom jazyku pri takejto muzike. V našom prípade je to obdobné. Každopádne, osobne sa nepoznáme.

Ako, kedy a prečo ste vlastne vznikli? Máte skúsenosti aj z iných a odlišne zameraných kapiel?

Kapelu sme založili v 96-tom dvaja: ja a Slavo. Marek (bubeník) k nám prišiel neskôr, ale už dávno pred nami hrával v kapele MIZERIA (istý čas i paralelne v oboch) a to bol v podstate grunge so silným odkazom na 70-te roky, s prvkami blues i jazzu. Všetci traja sme spolužiaci zo strednej školy a muzika, resp. debaty o nej nás od začiatku spájali. No a zrejme nás už prestalo baviť iba “ kecať ” a tak sme to skúsili sami.

NAŠA VEC nepatrí medzi príliš originálne zoskupenia. Napadá ma označenie thrash core a najvýraznejšie u vás počujem SEPULTURU niekde okolo „Roots“. Ktoré kapely vás podľa teba ovplyvnili?

... si ma teraz nasral ... Nie, vážne. Dovolím si nesúhlasiť. Nemyslím si, že sa na niekoho podobáme. SEPULTURU a „Roots“ mi evokuje jedine naša úvodná skladba na „Karme“. Kde v ostatných skladbách si tú podobu vystopoval...? V našej muzike sa nájde kopa prvkov s ktorými prišiel už niekto pred nami, ale dávame si extra pozor na to, aby sme neboli inšpirovaný len jednou skupinou. Počúvame kdečo a v podstate každý z nás má svojich favoritov. Najviac na nás vplýval určite metal 80-tych rokov a neskôr bandy, ktoré ho už miesili s HC. Ale počúvame naozaj všetko možné, od komerčného popu až po grind core.

Teraz dve “dotazníkové” otázky ktoré sa pýtam skoro každého… Naša vec asi nevynáša nejaké závratné sumy - čím sa teda živíte? Prácou?

Marek pracuje vo VSž ako rušňovodič, Slavo na železnici opravuje všetko, čo svojou nefunkčnosťou môže ohroziť premávku vlakovej dopravy a ja som učiteľom na Zš. Basáka Dušana máme na doktorantskom štúdiu v Dánsku a tak za neho na rok zaskakuje náš kamarát Peťo, inak študent strednej školy.
Ale nakoľko nám teraz Hirax vydal album, tak sa všetci chystáme seknúť s robotou a venovať sa výlučne hudbe ... ha ha ...

Ktorú otázku by si chcel v rozhovore dostať? Možeš sa ju teraz sám seba opýtať a odpovedať si.

Robíš to dobre. Dal si mi všetky ktoré som chcel...

Ako sa dívate na ostatné žánre tvrdej hudby ako death, black, doom, prípadne progres a hevík?

Už som spomenul že počúvame všetko možné. Ak mám hovoriť za seba, tak v každom z Tebou spomenutých štýlov mám svojich obľúbencov, možno až na ten progres. Chlapci z kapely na tom budú podobne, Marek myslím vynecháva tie prvé tri odnože. Všetci ale máme radi kapely, ktoré nejakým spôsobom „crossoverujú“...

5 najlepších albumov ktoré si kedy počul…

Uff...Je toho kopa a ja si možno ani netrúfnem...
„Burn My Eyes“- MACHINE HEAD; „The Great Southern Trendkill“- PANTERA; „King For A Day“- FAITH NO MORE; „Master Of Puppets“- METALLICA; „Keeper Of The Seven Keys... p.I“- HELLOWEEN (bez udania poradia). Ale bojím sa, že zajtra by som napísal 5 iných kapiel. Je toho naozaj veľa.

Predstav si teraz, že más vydavateľstvo, ktoré ti dalo balík peňazí na výrobu klipu. O čom by tento klip potom bol? Boli by tam nejaké ženy, drahé fára,…?

Ani ženy, ani fára...Chcel by som urobiť silne emotívny klip, s odkazom, posolstvom, o vzdore, o (ne)slobode. Ak si trochu pripomenieš naše texty...

Na záver môžeš pozdraviť potencionálnych fanúšikov, prípadne nechať pekný odkaz ľuďom, ktorí ti ležia v žalúdku…

Underground žije v kluboch a to vyžaduje aktívny prístup, žiadne rádio ani televízia Ti ho do uší nedonesú. Treba chodiť, hľadať, nadväzovať kontakty a naučiť sa vyberať si. V tom je naša sloboda. Prajem teda UG scéne veľa aktívnych ľudí a fanúšikom odkazujem: radi Vás spoznáme každého jedného osobne, ďakujeme za všetky prejavy uznania a rešpektu, my rešpektujeme Vás.

P.S.: Dúfam, že všetci tí, čo mi ležia v žalúdku, sa už čoskoro poberú smerom: hrubé črevo-anál-atď. Niekedy mi je naozaj ťažko...

 Přidejte svůj názor

Radicalcut

Další informace