CHAVER, KAOSQUAD - Plzeň, Moovement - 4. dubna 2024

CHAVER, KAOSQUAD - Plzeň, Moovement - 4. dubna 2024

CHAVER, KAOSQUAD - Plzeň, Moovement - 4. dubna 2024

CHAVER, KAOSQUAD - Plzeň, Moovement - 4. dubna 2024

Moovement je prostor, ve kterém jsem nikdy na podobném koncertu nebyl. Tuto skutečnost rázně změnila nejagilnější promotérská plzeňská banda “U Toutatise”, která od dob, kdy přišli o geniální flek na Roudné, stále hledá ideální místo pro domovskou scénu, a tak zkouší ledasco. A Moovement rozhodně není krok mimo mísu. Malý útulný obdélníkový bar v centru Plzně by se tak po této zkušenosti mohl stát středobodem pro menší koncerty tohoto typu.

Původně měl večer proběhnout za účasti tří kapel: blato-píseckých grindcoristů KAOSQUAD a dvou německých bandů, konkrétně brutálních metal-hardcorových CHEVER a crust-sludge beatových chřestičů MANØVER. Ti v ten večer nakonec kvůli nějakému moribundusu nedorazili.

KAOSQUAD

Vykopávají KAOSQUAD. První vjem, který mě relativně překvapuje, je zvuk. Hutný a patřičně valivý. Všemu je dokonale rozumět, a přitom má trojice i naprosto nekompromisní akustický tlak. Jihočeši jsou zastánci tradičních grindcorových hodnot, takže se tu střídají hrubé riffové válce a kvapíky, střední tempa a rytmické nálety ve velmi uspokojivém poměru. Basa proklatě nízko jen tak tak, aby Kozel dosáhl špičkou prstů na všechny struny a neustále přítomný headbanging, který se nepraktikuje snad jen ve chvílích, kdy jeden nebo druhý trýzní hlasem hrubým jak rezavá rašple mikrofony. Kdo má pozitivní vztah ke klasikům, jako jsou CARCASS nebo REPULSION, musel vrnět blahem. Očekával jsem, že to bude dobré, ale odcházím s tím, že to bylo naprosto skvělé zvukově, energií i hráčskými výkony.

CHAVER

Lipští CHAVER na to jdou o poznání moderněji. S KAOSQUAD mají společné to, že jsou také tři. Místo basáka a kytaristy teď zpívá jen basák a bubeník. Zvuk je o poznání těžkotonážnější a metalovější. V minulosti byli CHAVER o chlup hardcorovější, současná tvorba je ale mnohem slitější, temnější, atmosféričtější a uřvanější. Dá se říci, že kapela kutala riffy tak hluboko, až se dofárala někam k téměř deathové poloze. Z riffového hardcoru se pozvolna stali drtivým, byť instrumentálně celkem melodickým metalem, který v sobě nese až grindcorovou důraznost a velmi často i postmetalovou atmosféru. Stejně jako při KAOSQUAD jim hodně pomáhá zvuk, který si moc nezadá s tím, jak hutně trojice CHAVER působí ze studiové tvorby. Sečteno a podtrženo, kapely super, zvuk parádní a do Moovementu na nějaký bordel zajdu zase moc rád.

CHAVER

CHAVER

KAOSQUAD

KAOSQUAD

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP