VYCHÁZEJÍCÍ ALBA - první dárek rozbalen!

VYCHÁZEJÍCÍ ALBA - první dárek rozbalen!

Metalopolis již za pár měsíců oslaví svoje dvacáté narozeniny, resp. tomu bude 20 let, co náš web běží v plném provozu a proto jsme se rozhodli vám rozdat pár dárků. Ten první a hned pořádně veliký vám představíme v následujících řádcích.

Přehledně a stručně

Jak jste již jistě mnozí z vás zaregistrovali, přibyla zde v horním menu nová nabídka – Alba. Jedná se o databázi vycházejících nahrávek poskytující hned několik detailů. Kromě základních informací, jako jsou název kapely / interpreta anebo název alba zde je k dispozici seznam skladeb, informace o vydavateli a stopáž. Nachází se zde zároveň i možnost poslechnout album na službě Spotify, pokud máte účet a jste během prohlížení našeho webu přihlášen.

Vycházející alba - seznam

Abychom orientaci v džungli nových nahrávek ještě více usnadnili, ke každé je k dispozici několik tagů, které popisují žánrové vymezení alba. Jelikož se tyto načítají z externího zdroje, mohou občas obsahovat i lehce nesmyslné údaje. Nicméně se v rámci našich časových možností snažíme vše postupně dočišťovat.

Tato databáze ale není sama o sobě v rámci Metalopolis izolovaným ostrůvkem. Rozhodli jsme se vše propojit v jeden funkční celek. V praxi to znamená hned několik věcí. Především lze tyto nahrávky okamžitě hodnotit bez toho, aby k nim byla napsaná recenze. Stačí se zaregistrovat anebo přihlásit na váš existující účet a můžete začít hodnotit. Dále se alba budou postupně propojovat i s naším obsahem, v závislosti na tom, zda-li se o nahrávce zmíníme v rámci Shoutboxu anebo k ní později vznikne i recenze. Vše pak bude vidět v rámci detailu alba.

Chcete více informací?

V detailu alba pak lze rovnou toto hodnotit. Formulář je níže pod údaji o albu. Detail alba zároveň tvoří i detail Shoutboxu, kde rovněž lze album rovnou ohodnotit. V sloupci „Mohlo by vás zajímat“ se pak kromě podobných článků mohou objevit i související alba, pokud systém nenalezne dostatečný počet souvisejících článků.

Vycházející alba - detail

Kromě databáze alb postupně vylepšujeme i další drobnosti na webu. Nyní máte například možnost se na MP přihlásit trvale, takže při dalším otevření stránky zůstanete přihlášeni. Na titulní stránce se v informacích o nových článcích objevuje i předpokládaná délka jeho čtení, což věříme je další příjemné vylepšení našeho servisu.

Pokud na Metalopolis máte již dlouho nevyužívaný účet a zapoměli jste heslo, tak již brzy bude možnost si nové heslo nechat vygenerovat. Pracujeme na tom!

Historické okénko

Již brzy očekávejte další nenápadnou, ale pevně doufáme, že pro mnohé i osvěžující záležitost. Již nějakou dobu si na naší FB stránce připomínáme výročí některých alb. V tomto hodláme pokračovat i nadále, ale mnohem větší prostor „vzpomínání“ poskytneme i na domovské stránce Metalopolis. V našem bohatém archívu se nachází spousta dnes již legendárních anebo klidně jen vzpomenutí hodných nahrávek a proto mám přišlo, že by byla veliká škoda tyto nepřipomínat.

Pokud v některý den dosáhne album věku 10, 15, 20 a tak dále let, objeví se na domovské stránce přímo pod Shoutboxem „medailonek“ tohoto alba s možností prokliku na recenzi z našeho archivu. Startujeme již během pár dnů...

Historická alba - připomenutí na domovské stránce

Technické detaily

  • Základní informace (vydavatel, obal, seznam skladeb a délka) jsou načítány přes otevřené rozhraní služby Spotify

  • Tagy k albům jsou načítány přes otevřené rozhraní služby Last.Fm – ta už pro mnohé představuje mrtvý projekt, leč informace stále shromážďuje a následně poskytuje cenné

  • Informace o release datech historických desek (ano, těch, kterých medailonky budou rotovat na domovské stránce) jsou načítány přes otevřené rozhraní služby MusicBrainz. Zde je asi největší boj s datovou kvalitou, neboť i o poměrně nedávno vydaných deskách se různé autoritativní zdroje (Wikipedia, Metal archives...) rozcházejí v údajích

  • Vše běží plně automaticky (noční joby atp.) jen se základní administrací

A co dál?

Opomenout nesmím ani náš nedávno otevřený účet na Spotify, kde pro vás postupně budeme připravovat tematické playlisty. Ty mimochodem jsou k nahlédnutí na Metalopolisu – stačí v menu kliknout na nabídku Playlisty. Již v tuto chvíli postupně doplňujeme playlisty na téma nadcházejících ročníků festivalů Obscene Extreme a Brutal Assault. Klikněte sem.

Postupně očekáváme i vylepšení správy uživatelských účtů a diskusí, což jsou oblasti, kterým jsme v presu při přechodu ze „starého“ MP na nový věnovali nejmenší prostor. Další dárky k našemu významnému jubileu jsou už na cestě...

Pokud máte nějakou vlastní představu o vylepšení webu (a ne, prosím, nepište, že chcete více recenzí, protože i na tom se pokusíme zapracovat, ale znáte to), tak sem s nimi. Vše je otevřené!

Jo a ještě jedna věc. Nová rubrika má v první řadě usnadnit orientaci v přehršli vycházejících nahrávek s možností jejich ochutnání anebo rovnou kompletního poslechu. Určitě vás nechceme odrazovat od kupování alb, ať už ve fyzické anebo elektronické (Bandcamp...) podobě. Za sebe říkám, že pro mě služby jako Spotify anebo v mém případě Tidal představují skvělý způsob jak si udržet přehled a nasměrovat mě ke koupi pro mě těch správných nahrávek.

Užijte si tedy nové funkcionality Metalopolisu a hodnoťte nahrávky, protože forma využití této databáze se může i nadále rozšiřovat například tím způsobem, že vám systém na základě vašeho hodnocení nahrávek může sám nabízet pro vás zajímavé vycházející desky atd. Již nyní testujeme sami na sobě!

Vycházející alba - detail ze Shoutboxu

Vycházející alba - detail ze Shoutboxu

Vycházející alba - související

Související v detailu alba

Vycházející alba - seznam na domovské stránce

Seznam vycházejích alb na domovské stránce

 2

Dalas