MEGADETH, FROZEN POPPYHEAD - Pardubice, Enteria Arena - 17. srpna 2023

MEGADETH, FROZEN POPPYHEAD - Pardubice, Enteria Arena - 17. srpna 2023

MEGADETH, FROZEN POPPYHEAD - Pardubice, Enteria Arena - 17. srpna 2023

MEGADETH, FROZEN POPPYHEAD - Pardubice, Enteria Arena - 17. srpna 2023

Pouhé čtyři dny po pro mnohé vyčerpávajícím mezinárodním festivalu BRUTAL ASSAULT v Jaroměři, prakticky v témže regionu a pro léto v možná atypickém prostoru hokejové haly, vystoupila další, nejen thrashmetalová legenda MEGADETH, kterou před 40 lety stvořil leader Dave Mustaine. Přes výše zmíněné důvody byla zdejší aréna velmi slušně zaplněna (nějakých 5000 metalheads) a klimatizována. Role předskokana se ujali nemnoho známí Jihočeši FROZEN POPPYHEAD, kteří za podpory velmi slušného zvuku předvedli poměrně energický a zajímavý hudební mix (od metalcoru po poprock).

Po 21 hodině, při tónech intra a promítání digitálních MEGADETH motivů na velkoplošných stěnách, které celou show provázely, nastoupili očekávaní hudebníci. I jejich produkci od úvodu provázel čitelný, ostrý, a nepřeřvaný zvukový obal, i když je pravda, že návštěvníci v zadní části haly mohli mít trochu pocit, že by to šlo i hlasitěji.

Mustaine v typické bílé košili, od počátku v dobrém rozpoložení, prokazoval, že současný MEGADETH má být hlavně o něm, byť za vydatné podpory a souhry skvělých spoluhráčů - krajana, basisty Jamese LoMenza (ex WHITE LION), jehož party jsou však méně výrazné, než tomu bylo za jeho předchůdce a spoluautora mnoha skladeb MEGADETH Davida Ellefsona, brazilského kytaristy Kika Loureira (ex ANGRA) a belgického bicmena Dirka Verbautena (ex SOILWORK), který krom famózní hry zvládal ještě hecovat publikum.

MEGADETH

Šéf rytmicky (avšak akurátně, šetříc si krční páteř) pokyvoval hlavou, přecházel po celé šířce pódia, neomylně sázel prstolomné riffy a gradující sóla, v nichž se sice střídal s kolegou Kikem, ale prezentoval je častěji, než v dobách parťáka Martyho Friedmana. Co bohužel nešlo přeslechnout, byl Daveův problém s hlasivkami po prodělané rakovině hrtanu. Nejvíce evidentní to bylo v kdysi signifikantních mečivých refrénech, které postupně přecházely jen v čirou deklamaci, kdy mu oporou byly alespoň sbory spoluhráčů. Protrápil se akustickou částí balady „A Toute Le Monde“, naštěstí mu nejen v tento moment pomáhali i textů znalí věrní fanoušci. Celkově jejich ohlas nebyl nijak divoký (žádný circle pit, jen decentní paření), ale každou pauzu mezi skladbami provázel vytrvalý uznalý potlesk a skandování. Dave si tyto momenty užíval, později však, když se do jeho tváře vkrádala únava, odcházel do zákulisí „dáti se do kupy“. Před posledním přídavkem („Holy Wars“) se principál poprvé déle rozhovořil, zmínil, že se mu v České republice vždy hrálo dobře a bylo vidět, že si je vědom skutečnosti, že to může být i poslední zdejší vystoupení. Po definitivním dohrání si kapela dlouze a zaslouženě užívala uznalé ovace publika.

Závěrečné shrnutí je jasné: Skvělé instrumentální i zvukové koncertní vystoupení, bohužel s poškozenými hlasivkami vokalisty. Playlist se pak nesl v kariérně rekapitulačním duchu, čili zazněly skladby procházející celou historií MEGADETH, když délka vystoupení se za asistence častých pauz dotáhla na solidních 90 minut.

FOTO ILUSTRAČNÍ

 Přidejte svůj názor

Další informace