ETERNALS - Malé odvážné krůčky překvapivým směrem

ETERNALS - Malé odvážné krůčky překvapivým směrem

ETERNALS - Malé odvážné krůčky překvapivým směrem

ETERNALS - Malé odvážné krůčky překvapivým směrem

Ještě před týdnem jsem "Eternals" považoval za takovou slepou vývojovou větev. Komiksy jsou na vedlejší koleji oproti hlavnímu tahu a po trailerech jsem neměl moc velká očekávání. Dost věcí hraje proti filmu. Zdálo se, že si ukousnul příliš velký krajíc. Deset nových postav? Skoro stošedesátiminutová stopáž? Trochu to vypadalo, že slabý příběh má zachránit oscarová režisérka a celkem hvězdné herecké obsazení, které láká na seriálové megastars ze "Hry o trůny", Salmu Hayek nebo Angelinu Jolie. Podle zmíněných trailerů to vypadalo na omšelý koncept, kdy se půlku času bude hledat a představovat tým, a závěr bude věnován digitální bitvě dobra a zla. A… dámy a pánové, o příběhu už příliš prozrazovat nebudu, ale vůbec to tak není.

ETERNALS

"Eternals" má spoustu problémů a já se k nim budu postupně dostávat, ale rozhodně to není v tom, že byste dopředu odhadli, o čem film je. A to je po prvních dvou filmech takzvané fáze 4 velmi osvěžující. Tvůrci tu současně otevírají hlubší témata, která v Marvel komiksech nikdy nebyla, a uspokojivě představují všech deset nových charakterů. V těchto atributech film neselhává, vy se v postavách celkem dobře orientujete a byť se během celé plochy nedokážou představit s patřičnou hlubokou, tak pro odvyprávění celého příběhu to bohatě stačí.

ETERNALS

Již dříve bylo jasné, že tentokrát MCU představí i některé z těch nejmocnějších bytostí celého vesmíru, a ani v tomto ohledu jsem nestrádal. Scény, ve kterých se objeví Celestiálové, jsou opravdu majestátní. I díky nim do filmu proudí myšlenky, které "Eternals" dodávají vrstvy, za které by se nemuselo stydět žádné intelektuální filozofické sci-fi. Marvel tak dostává úplně jiné, přemýšlivější podtóny a dějem hýbají jiné motivace. Současně to ale z nich dělá dějově nejpomalejší kus od Marvelu a podotýkám, že mi to vůbec nevadilo. Ba naopak. Právě nutnost propašovat sem nějaký ten humor a akční sekvence na mě působila trochu násilně a jestli se bez nich nejde obejít úplně, tak bych si dokázal představit jejich omezení na minimum. Navíc ani jedno ani druhé není ničím, co by bylo nějak objevné nebo nikdy neviděné. Potěšující je snad jen to, že spousta scén se odehrává na reálných lokacích, takže vše působí trochu fyzičtěji a hmatatelněji, než tomu u Marvelu bývá.

ETERNALS

Na druhou stranu je potřeba zmínit, že naopak tu je pár CGI scén, které působí velmi nerealisticky. Mluvím tu třeba o Deviantech, se kterými Eternals tradičně bojují. V kombinaci reálného prostředí tyto fantasy nestvůrky vypadají až příliš pohádkově a občas to působí rušivě. Navíc forma, kterou tu Deviants mají, je úplně jiná než v komiksech. Dle marvelácké mytologie má stejný deviantní gen například i Thanos a ten přece vypadá o poznání humanoidněji. Filmová umělecká licence ostatně pohnula i dalšími atributy. U několika postav se oproti komiksům změnilo pohlaví a je tu i figura, která není heterosexuální. Škandál. Možná i proto film dostává v Americe poměrně velkou "čočku" a hned v první den se objevila poměrně výrazná vlna, která zahlcovala recenzentské portály negativními hodnoceními. Za mě tyto změny nijak rušivě nepůsobí a svým způsobem pracují ve prospěch příběhu. Mnohem více mě irituje, že z úhlavních nepřátel Eternals udělali podivné příšery, které jakoby utekly z nějaké nízkorozpočtové fantasy.

ETERNALS

Celý vizuál filmu je trochu nevyrovnaný. Jsou tu scény, které by šly rovnou zarámovat jako plakát, a pak toporně působící sekvence hluboko pod marveláckým průměrem. Zde jsem od režisérky Chloé Zhao čekal mnohem více a řekněme, že možná i více ambiciózní uměleckou vizuální formu. To samé lze říci i o Raminu Djawadim, který je podepsán pod hudbou. Jistě šlo mnohem více pracovat s motivy jednotlivých postav. Výsledek je okatě konformní a poněkud mdlý.

ETERNALS

Nenechte se však zmást tím, že tu už druhý odstavec celý film pomlouvám. "Eternals" přijali velké ambice a já jsem velmi rád, že v některých z nich celek obstál více, než jsem očekával. Jde o mnohem lepší marvelovku než sólovka "Black Widow" i "Shang-Chi". Dokázali přinést do MCU něco nového – hrozně se mi líbí hlavní konflikt filmu, na který lze velmi vyváženě koukat z jedné i druhé strany. Hodně dobře zvládli uvedení nových postav a stejně tak i děj, který není na časové ose vyprávěn lineárně. Kdyby "Eternals" nemuseli být součástí MCU, mohla z toho být opravdu zajímavá a přemýšlivá sci-fi.

 ETERNALS

 

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Kdyby "ETERNALS" nemuseli být součástí MCU, mohla z toho být opravdu zajímavá a přemýšlivá sci-fi.

 

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, 2021, 157 min
Režie: Chloé Zhao
Předloha: Jack Kirby (komiks)
Scénář: Chloé Zhao, Patrick Burleigh, Ryan Firpo, Kaz Firpo
Kamera: Ben Davis
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Dong-seok Ma, Kit Harington, Salma Hayek, Angelina Jolie, Harry Styles, Harish Patel, Haaz Sleiman, Patton Oswalt, Mahershala Ali, David Kaye, Bill Skarsgård, Esai Daniel Cross, Alan Scott, Hannah Dodd (méně)
Produkce: Kevin Feige, Nate Moore
Střih: Dylan Tichenor, Craig Wood
Scénografie: Eve Stewart, Clint Wallace
Masky: Julio Parodi, Karen Cohen, Laura Allen, Frances Hannon
Kostýmy: Sammy Sheldon