MIDNIGHT SCREAM - My Girlfriend Death

MIDNIGHT SCREAM - My Girlfriend Death

MIDNIGHT SCREAM - My Girlfriend Death

MIDNIGHT SCREAM - My Girlfriend Death

Slovenská scéna sa nemôže pýšiť veľkým počtom kvalitných speed metalových spolkov. Kvalitných v tom zmysle, aby donekonečna nekopírovali HELLOWEEN, ale namiesto toho sa snažili rozvíjať štýl v rámci možností, aby disponovali presvedčivým vokálom, dostatočnou anglickou výslovnosťou a v neposlednom rade, aby dokázali predviesť svoju produkciu naživo. Zopár výnimiek by sa u nás ale predsa len našlo. Patrí medzi ne aj kapela, ktorá v tomto roku nielenže vydala už svoj druhý album v poradí, ale využila šancu zahrať si ako predkapela KREATOR / EDGUY a predstaviť sa tak pred dvomi tisíckami nadšených metalistov. Reč je o MIDNIGHT SCREAM.

Ich štýl je možné označiť ako melodický speed/thrash metal. Na skladaní albumu sa podieľali hlavne gitarista Pavel a klávesák Johan Ladislav, takže klávesami je materiál doslova prešpikovaný. Nejde však o model, ktorý reprezentujú speedové kapely z románskych oblastí, kde sa gitary obyčajne strácajú pod klávesovým kobercom. MIDNIGHT SCREAM odhadli tú správnu dávku a hoci klávesy svojou virtuozitou často konkurujú gitare, gitarový sound sa v žiadnom prípade neposúva do úzadia. Skladby tak pôsobia atmosferickejšie, nie však bombasticky.

Album „My Girlfriend Death“ otvára pompézne keyboardové intro, ktoré príjemne navnadí na ďalšie počúvanie. Titulná skladba je postavená na gitarovo – klávesovom kontraste, kde gitara s rytmikou sú natoľko našlapané a rýchle, že klávesy dodávajú tracku jemnejšiu tvár. MIDNIGHT SCREAM majú veľkú oporu vo svojom spevákovi Ivanovi. Jeho čistý, klasický melodický vokál obohacuje každú skladbu a v prípade takej „Sinners“ alebo „If I Die Tomorrow“ sa stará o celkom nový výraz a rozmer. Tretia „When Blind Man Cries“ disponuje od začiatku speedovým drivom, mohutnými gitarovými vyhrávkami a celkovou melodickosťou. Patrí určite medzi tie najchytľavejšie. „Black Storm“ prináša so sebou závan inšpirácie značne ovplyvnenej Malmsteenom. Je zaujímavé, že virtuóznejší charakter nadobudli práve klávesy, pričom gitara im zdatne sekunduje a zabraňuje, aby skladba prerástla do prílišnej pompéznosti. Bicie a basgitara dodávajú celej kompozícii to pravé tempo a potrebnú hutnosť. Napriek tomu, že sa jedná o inštrumentálku, je v nej možné pozorovať pomyselnú dejovosť.

„Leaf From A Darkness“ sa pekne pohráva s poslucháčovými pocitmi. Jej členitosť zvýrazňuje kvalitný spev a melodická gitara umocnená klávesovou atmosférou. Vďaka častému striedaniu dynamiky skladba postupne graduje a to tak intenzívne, že som sa v jej závere neubránila zimomriavkam. Nasledujúca „Holy Celebration“ v sebe nezaprie thrashové prvky. Ostré bicie a gitary s malými klávesovými zábleskami sa navzájom dobre dopĺňajú a pôsobia nevšedne. „Better Bells“ postavená na thrashovom základe obsahuje jemné náznaky progresivity, vďaka čomu trochu vyčnieva medzi ostatnými skladbami. Predposledný track „Sinners“ je vynikajúcim príkladom prelínania speedu s thrashom. Pomalší úvod vystriedajú thrashovo naladené gitary a bicie, ktoré razom naberajú rýchle tempo bojujúce so speedovým klávesovým vírom. Bokom nesmie ostať ani spevácky výkon, dodávajúci ten správny feeling. V poslednej „If I Die Tomorrow“ skvele korešponduje melodická gitara s naliehavým, tiahlym spevom za účasti ľahkého klávesového podmazu.

Nebojím sa povedať, že MIDNIGHT SCREAM na svojom počine našli nové smerovanie pre speed a thrash metal. S veľkým citom dokázali spojiť prvky oboch klasických metalových štýlov, pričom nezabudli na melodiku a nápadité využitie keyboardov. Ostáva len dúfať, aby aj v budúcnosti pokračovali v podobne originálnom smerovaní, aké nastolili týmto albumom.

 1

Petra

Hodnocení

Autor
10 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 36:57

www.midnightscream.sk

Sestava

Skladby

  1. Johan’s Wool
  2. My Girlfriend Death
  3. When The Blind Man Cries
  4. Black Storm
  5. Leaf From A Darkness
  6. Holy Celebration
  7. Better Bells
  8. Sinners
  9. If I Die Tomorrow

Diskografie

War Never Changes (2009)
Shadowplay (2007)
The Storm Is Just Coming (2004)
My Girlfriend Death (2002)
My Girlfriend Death (vlastný náklad) (2001)
Midnight Scream (demo) (2000)