IZAH / FIRE WALK WITH US - Split EP

IZAH / FIRE WALK WITH US - Split EP

IZAH / FIRE WALK WITH US - Split EP

IZAH / FIRE WALK WITH US - Split EP

Nenápadní nizozemci IZAH se po pěti letech hlásí s druhým studiovým zářezem. Tentokrát jedinou skladbou přispívají na split EP s amsterdamskými spřízněnci FIRE WALK WITH US. Zajímavé je to, že IZAH hned na počátku své skladby překvapují rychlostí a nekompromisností, kterou nelze vystupovat nikde v jejich minulosti.

Počátek jedenáctiminutového opusu „Antagonized“ totiž zní, jako by do IZAH narazila hodně naspídovaná KYLESA. Rychlý, špinavý rock’n’roll, který se nasupeně žene kupředu a nebere ohledy na to, co mu stojí v cestě. Jakmile mu však po dvou minutách sprintování dojde šťáva, přichází do krajiny, která k předchozí tvorbě IZAH konvenuje mnohem silněji. Bažinaté rozvodněné řečiště zůstává, jen průtok se uklidňuje. Bestiální zuřivost nahrazuje široce objímající, vyklidněnější zádumčivá zloba. V době, kdy by se mohlo zdát, že tato poloha skladby začne nudit, se na moment vrací k původnímu riffovému dřevorubectví s nelítostným řevem. Závěr je ve znamení melodických vokálů a působí na mě poněkud rozpačitě a nedotaženě.

„Trochu rozpačité splitko z Nizozemí“

Spříznění instrumentální post-metal/rockeři FIRE WALK WITH US na split připravili dvě ukázky své práce. Amsterdamští vyznívají mnohem riffověji a metalověji. Střídání špinavých metalových riffových parostrojů se střídá s post –rockovými aranžemi a chvílemi se dostavuje pocit závratě, neboť se v té spleti motivů přestávám orientovat. Jednotlivé pasáže na sebe ne vždy logicky navazují a posluchač tak ztrácí nit. Jakoby některé části do sebe svařoval šlachovitý dělník s velkou silou, ale s minimem citu. A nejen to. FIRE WALK WITH US jsou ryze instrumentální skupinou, ve které mi zpěv opravdu chybí. Aranže zdaleka nejsou natolik hudebně nebo náladově silné, aby mohly hrdě obstát bez vokálů. Až příliš míst v obou dvou skladbách přímo volá po zaplnění vokálem. Možná i díky tomu na mě druhá část splitu působí trochu nedotaženě a nevyzrále.

 1

RIP
RIP

Hodnocení

Autor
5,5 / 10
Redakce
-

Další informace