CULT OF FIRE - Triumvirát

CULT OF FIRE - Triumvirát

CULT OF FIRE - Triumvirát

CULT OF FIRE - Triumvirát

Tak jsme se konečně dočkali a po dlouhé době máme zde v ČR opravdu výtečnou blackmetalovou kapelu. Napsat ale o CULT OF FIRE, že by se při troše štěstí mohli prosadit v nabité světové konkurenci, to by zavánělo podceňováním. Podle mého názoru se již v elitní skupině usadili.

Samozřejmě se nedá očekávat, že by kapela díky svému hudebnímu pojetí pronikla na oči širší metalové veřejnosti, na to je až příliš undergroundová a pro většinu nepřijatelná, ale účast na prestižních blackmetalových festivalech po celé Evropě hovoří za vše.

CULT OF FIRE

O mladých, nadějných muzikantech se ale mluvit nedá, sestavu CULT OF FIRE tvoří zkušení matadoři. Tomáše Corna asi představovat netřeba a také další zúčastněné je možno označit za protřelé mazáky, mající zkušenosti ze známých domácích kapel. Takže se vlastně ani nemusíme divit, že je „Triumvirát“ tak dotažený. Počínaje perfektní vizuální prezentací (tracklist a logo v Thébské abecedě, kostýmy inspirované španělskými capirotes) a konče pochopitelně u skvělého hudebního vyjádření.

O to zajímavější je skutečnost, že na rozdíl od takových MASTER´S HAMMER či UMBRTKY se kapele podařilo nahrát vynikající blackmetalové album i bez tradičního českého nádechu. Žádné v zahraničí nepochopitelné sarkasmy, úšklebky a vtípky. Nic proti tomu, ale je fajn, že se někdo odvážil udělat to i trochu jiným, zde velice efektivním způsobem.

CULT OF FIRE hrají rychle a s využitím tradičních, do této hudby skvěle zapadajících textových klišé. Hrají ale také dost melodicky a užívají častých klávesových linek či varhan jako podkresů, díky čemuž nezřídka narazíte na opravdu skvělé, hitové pasáže. Navzdory tomu je jejich pojetí hodně syrové, řekněme až s oldschoolovým nádechem, k čemuž hodně přispívá zejména „nemoderní“ nazvučení nahrávky. Celkově zhodnoceno – výtečná práce.

Jak stojí v úvodu, na něco podobného jsme hodně dlouho čekali. Tak jen doufejme, že zúčastněným muzikantům forma vydrží, dalšího pokračování bychom se měli dočkat už letos. Osobně jsem velice zvědav, zda se kapele podaří kvalitu „Triumvirátu“ následujícím počinem vyrovnat. Bude to mít setsakramentsky těžké.

Pozn.: Původní LP vydání obsahuje 6 skladeb, na CD verzi naleznete jako bonus píseň „Horizont temnoty“ a také velice dobré debutové EP „20:11“ (skladby „Návrat zářného zla“ a „Bytosti z prázdnoty“).

CULT OF FIRE

 17

Deadmann

Verdikt

Tak jsme se konečně dočkali a po dlouhé době máme zde v ČR opravdu výtečnou blackmetalovou kapelu.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 57:49

www.cultoffire.com

Sestava

Skladby

  1. Závěť světu
  2. Satan mentor
  3. Černá aura
  4. Horizont temnoty (CD bonus)
  5. Z jícnů propasti
  6. Sluhové Věčného
  7. Triumvirát
  8. Návrat zářného zla (CD bonus)
  9. Bytosti z prázdnoty (CD bonus)

Diskografie

Ascetic Meditation Of Death (2013)
Triumvirát (2012)
20:11 (EP) (2011)