Karlo Štajner - 7000 DNÍ NA SIBIŘI

Karlo Štajner - 7000 DNÍ NA SIBIŘI

Karlo Štajner - 7000 DNÍ NA SIBIŘI

Karlo Štajner - 7000 DNÍ NA SIBIŘI

Útla knižočka vysádzaná malými písmenkami ukrýva veľký príbeh viedenského rodáka a juhoslovanského komunistu, ktorý sa ako člen balkánskej sekcie komunistickej internacionály v Moskve stal obeťou takzvaného Veľkého teroru, rozpútaného po smrti Sergeja Mironoviča Kirova.

Karlo Štajner popisuje svoje životné peripetie v sovietskych väzeniach a lágroch, cez ktoré prešiel od svojho zatknutia v roku 1936, až po oslobodenie v roku 1956. Jeho príbeh je plný nielen mučivých spomienok na týranie, hlad a krutosť, s ktorými sa sám stretol, ale aj osudov rôznych spoluväzňov. Od obyčajných ľudí až po známe osobnosti vtedajšieho sovietskeho sveta. Od roľníkov, cez prominentných komunistov až po napríklad hlavného veliteľa estónskej armády. Jeho pohľad je o to cennejší, že v sovietskej politike sa vyznal, pretože ako člen internacionály prišiel do styku s množstvom vtedajších mocných.

Karlo Štajner

Svoj príbeh zveril čoskoro po svojom prepustení a návrate do Juhoslávie miestnym novinám, v ktorých zaujal natoľko, že v sedemdesiatych rokoch minulého storočia vyšiel prvýkrát v knižnej podobe. Čoskoro ho nasledovali preklady do rôznych jazykov - samozrejme, že oficiálne len mimo železnej opony. Do vtedajšieho Československa sa dostal ako samizdat, kde sa šíril medzi disentom.

Zaujímavým faktom v tomto prípade ale je Štajnerova neochvejná viera v komunistické ideály a socializmus, ktorými neotriaslo ani dvadsať rokov života v tých najkrutejších podmienkach. Dnes už asi nikto neposúdi, či tieto vyplývali naozaj z jeho presvedčenia alebo skôr z faktu, že po prepustení žil v komunistickej Juhoslávii, kde by sa kritika systému asi nehodila, hoci kritika Sovietskeho zväzu a hlavne Stalina bola vítaná. V každom prípade netreba zabudnúť na fakt, že tento komunista bez zaváhania postavil Hitlerov nacizmus a Stalinov komunizmus na rovnakú úroveň.

 16

Koscj

Verdikt

Otrasné spomienky na zverstvá stalinizmu počas Veľkého teroru z pera presvedčeného komunistu, ktorý svoje ideály nestratil ani po dvadsiatich rokoch prežitých jednou nohou v hrobe.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

ISBN: 80-206-0897-4
Preklad: doc. Luboš Kohout
Jazyk: český
Väzba: mäkká
Počet strán: 200
Formát: 105x167 mm
Hmotnosť:148 g

www.de.wikipedia.org/wiki/Karlo_Štajner