NOVEMBER 1989 - Očami slovenských dokumentaristov

NOVEMBER 1989 - Očami slovenských dokumentaristov

NOVEMBER 1989 - Očami slovenských dokumentaristov

NOVEMBER 1989 - Očami slovenských dokumentaristov

Ako bonusové DVD v kolekcii „Slovenský film 60. rokov II.“, sa objavila kolekcia dokumentov venovaných novembrovým udalostiam z roku 1989. Tento dvadsaťročný dramaturgický skok, hoci nie veľmi logický, je z môjho pohľadu veľmi dobrým nápadom. Hlavne preto, že jeho zhliadnutím si môžeme pripomenúť atmosféru nielen novembrových udalostí, ale hlavne pripomenúť si nenormálnosť doby, ktorá im predchádzala a na ktorú by sme prípadne aj mohli pozabudnúť.

Fedor GálPrvý dokument s názvom „Letová správa 89-90“ pôvodne vznikal na objednávku komunistickej strany a mal sa premietať na pripravovanom zjazde KSČ. Spoločenské zmeny, ktoré sa prehnali Československom ešte pred dokončením filmu, našťastie ponúkli jeho tvorcom možnosť nastaviť jasné zrkadlo vtedajšej spoločnosti. Anketár Fedor Gál kladie ľudom jednoduchú otázku: „čo je podľa vás problémom súčasnej spoločnosti?“. Je určite zaujímavé sledovať ako opatrne (ne)odpovedajú respondenti pred Novembrom a ako s nadšením reagujú po ňom. Podobne opatrne opisuje svoje peripetie otec dievčatka, ktoré nechali komunistickí pohlavári zomrieť na leukémiu v mene „dobrej“ povesti socialistického zdravotníctva. Okrem týchto „obyčajných“ občanov je možné v dokumente vidieť aj niektoré politické osobnosti ponovembrového vývoja, napríklad kotolníka Jána Budaja a prognostika Miloša Zemana, ktorý svojim „leteckým“ pohľadom na nálady v spoločnosti inšpiroval tvorcov dokumentu k jeho názvu.

Nežná revolúcia v Košiciach„Sonda 1/1990 - Vlak nežnej revolúcie“ je krátkym dokumentom, rozdeleným na tri časti. V prvom sa nadšene opisuje cesta vlakom tisícky bratislavských študentov a hercov zo 6. decembra 1989, ktorí sa rozhodli, podľa ich vlastných slov „prebudiť Košice“. Ich cesta bola všade po ceste vítaná davmi a nadšením, dokonca aj v „neprebudených“ Košiciach, kde ich privítal stotisícový dav protestujúcich, schádzajúci sa na Hlavnej ulici (vtedy Leninovej) už od 20. novembra. V druhej časti dávajú tvorcovia možnosť vyjadriť sa predstaviteľom (novo)vznikajúcich politických strán a v tretej zas niektorým slovenským muzikantom, ktorí hovoria o budúcnosti slovenskej piesne. Predstavovačku politických strán možno smelo zaradiť medzi najmenej zaujímavú časť s malou výpovednou hodnotou. Hudobnícka časť je už o niečo zaujímavejšia, pričom mi nedá nevyzdvihnúť už tradične „zaujímavú“ odpoveď, ktorú poskytol Jožo Ráž z ELÁNU.

Posledný filmový dokument „Všetci spolu... (po slovensky)“ sa venuje Novembru a následným spoločenským a politickým zmenám z tak trochu iného pohľadu. Mapuje nezhody v názoroch ako a kam ďalej smerovať. Nezhody, trieštenie síl a záujmov zákonite museli prísť po odstránení spoločného nepriateľa, dokument mapuje, ako sa slovenská spoločnosť s nimi (ne)dokázala vysporiadať. Čiernobiely snímok „Všetci spolu... (po slovensky)“ je najlepším z celého DVD a prináša najucelenejší pohľad na vtedajšie spoločensko-politické dianie, pričom sa jeho prostredníctvom tvorcovia nesnažia moralizovať a ani vynášať súdy. Len jednoducho glosujú hlasom Jara Filipa opisované udalosti a predkladajú pred diváka morálne, politické a spoločenské dilemy, s ktorými sme sa v tej dobe pasovali. Výborný dokument, ktorý sa dočkal aj ocenenia Zlatý klinec z 29. festivalu československého filmu (FČSF Bratislava 1991).

DVD November 1989 okrem troch filmových dokumentov obsahuje aj niekoľko málo bonusových materiálov, ktoré síce nepatria k bohvieako bohatým, ale predsa len dopĺňaju informačnú hodnotu tohto disku.

Čo povedať záverom? Veľmi pekný pohľad na našu minulosť, ktorý pamätníkom mnohé pripomenie a tým mladším zas ukáže vztýčený prst...

Fotografie: ilustračné

 3

Koscj

Verdikt

„Tí, ktorí nepoznajú minulosť, sú odsúdení na to, aby ju opakovali.“
(Edmund Burke, britský štátnik a filozof)

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 139 min.

Letová správa 89-90
0:59
réžia: Ilja Ruppeldt

Sonda 1/1990 - Vlak nežnej revolúcie
0:17
réžia: Rudolf Ferko, Vladimír Mináč, Andrej Horák

Všetci spolu... (po slovensky)
1:03
réžia: Eva Štefankovičová

Bonusy:
Eugen Gindl - Slovo na úvod
Profily tvorcov
Fotogaléria

Titulky:
Slovenské
Anglické
Francúzské

Audio:
Slovensky 2.0 (mono)

Formát obrazu:
4:3

MKAD 02409
SOZA BIEM SFÚ 0047 9 831

Realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR

petitshop.sme.sk/main.php?page=produkt&id_produktu=393