BEOWULF - Potřebujeme živé herce?

BEOWULF - Potřebujeme živé herce?

BEOWULF - Potřebujeme živé herce?

BEOWULF - Potřebujeme živé herce?

Tisíc let starý mýtus o hrdinném válečníkovi jménem Béowulf se letos dočkal dalšího přepracování. Samotný příběh snad ani není třeba připomínat. Pokud by si však někdo chtěl přečíst epos celý, vřele doporučuji si sehnat překlad Jana Čermáka z roku 2003 (Torst, ISBN: 80-7215-199-1), který obsahuje kromě básně samotné i mnoho historických údajů, vysvětlivek a obrazový doprovod. To jen úvodem, nicméně jsem tím, doufám, dostatečně zdůraznil, že páni Američani si, jak už je jejich zvykem, příběh drobet upravili. Na druhou stranu oproti poslední slavné verzi tohoto mýtu, Vikingové (The 13th Warrior), to nedopadlo až tak zle. Předělávka s Banderasem měla svou knižní předlohu a děj filmu nebyl až tak špatný, horší bylo jeho zpracování. Vraťme se však k Beowulfovi 2007. Příběh je poměrně blízký předloze, přesto nás čeká „drobné“ překvapení. To co je na celém filmu nejzajímavější, je jeho ztvárnění.

Beowulf

Beowulf je animovaný film a je dělaný tak, aby se vše, byť to existuje pouze na harddisku, co nejvíce podobalo realitě. Oproti takovému Shrekovi, který je udělaný tak, aby vypadal hezky, aniž by se tvůrci snažili ohromovat vypracovanou mimikou svých hrdinů. V tom tkví právě největší problém tohoto díla. Dokavaď se prohánějí draci v oblacích, boří hrady, šlehají plameny a po plátně se prohánějí všelijací příšeráci, je vše v pořádku. Ostatně právě proto dnešní fantasy filmy vypadají tak pěkně, co neexistuje, lze moc hezky vyrobit. Ovšem jakmile přijde ke slovu komunikace lidí, výsledný dojem se ztrácí. Rozhovor démonů v deset let starých videích Diabla 2 vypadá lépe, než rozhovor Hrotgara s Béowulfem. Stále se nemohu zbavit dojmu, že sleduji voskové figuríny. Co se mimiky týče, mají grafici stále co dohánět. Myslím si, že dokud Anthony Hopkins nebo John Malkovich žijí, nechme hrát je (u Angeliny bych si tak jistý nebyl…). Vzpomenu-li si na několik let starý, rovněž celovečerní, film Final Fantasy: Esence života, nemám pocit, že by se urazil až tak velký technologický krok. Final Fantasy si až na ty lidské postavy s realitou příliš netrápilo, v tom byla výhoda. Přeci jenom nemuseli tam animovat cválající koně. Cválající koně v Beowulfovi se pohybují asi jako kentauři v epizodách o Xeně a Herkulovi. Nicméně přimhouříme-li oči nad problémy spojenými s „živými tvory“, tak je film zpracovaný velice pěkně, ať už je to loď v bouří nebo přelety nad zasněženou krajinou.

Beowulf

Oproti původní básni se autoři scénáře pokusili dát dějovou spojitost mezi jednotlivá období Béowulfova života. Nemyslím si však, že zrovna šťastným způsobem, ale to už je věc názoru. Na druhou stranu jsem s povděkem uvítal jakým způsobem byla postava samotného hlavního hrdiny pojata. Bezesporu hrdinná postava navíc dostala kabát chvastouna, který si svou pověst sám rád vylepšuje, hned po boji zveličuje své skutky, až je to nápadné i ostatním zúčastněným. Velké činy dělá pro svou slávu a té je potřeba stále přikládat dřevo na oheň. Oni vůbec jsou hrdinové jako takoví znevažování a stavěni do podobného světla jako jejich bájní protivníci. Určitě jde o příjemné osvěžení v dnešní době charakterově černobílých fantasy filmů. Vedle grafiky je film vyšperkován i výrazným hudebním doprovodem z pera Alana Silvestriho. Hlavní, sborové, burácivé motivy svou tématikou i zpracováním sice až příliš okatě čerpají z díla mistra Poledourise, přesto je hudba povedená a k filmu dobře pasuje, a chvílemi se, většinou v těch ponurých, napjatých okamžicích, line z reproduktorů velice pěkná melodie.

Beowulf

Závěrem řečeno, jde o pěkný film, který má spád, děj není zbytečně natahován a literární šťouraly také vysloveně neurazí. Jen svým zpracováním nikoho šokovat nebude, mnoho dnešních her je v animaci postav a prostředí o kus dál. Stále ještě napůl hrané filmy jako Hvězdné války ve výsledku vypadají lépe, než zcela animované, jako je právě Beowulf. Což je dané asi pouze tím, že člověk citlivě vnímá mimiku ostatních. Jinak co do hereckých schopností mnohých protagonistů sci-fi/fantasy filmů je na tom ten Beowulf možná i lépe.

Beowulf

Flash trailer ČSFD

 14

Manatar

Verdikt

Příjemný snímek, který nenásilným způsobem zpracovává starý mýtus o Béowulfovi. Vše je animované, známé tváře posloužily pouze jako předloha. To je možná hlavní slabina filmu, kdyby nechali hrát skutečné herce, mohlo to být o poznání lepší.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
6,7 / 10
Čtenáři
6,8 / 10

Další informace

Stopáž: 113 min

BEOWULF
[USA 2007]

Režie: Robert Zemeckis
Scénář: Neil Gaiman, Roger Avary
Kamera: Robert Presley
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Ray Winstone, Angelina Jolie, Brendan Gleeson, Crispin Glover, Anthony Hopkins, Alison Lohman, John Malkovich a další.

Premiéra v ČR / SR: 29. 11. 2007 / 22. 11. 2007

www.beowulfmovie.com

Jiné pohledy

5,5 / 10
Oceňuji odvahu ujmout se podobného tématu plně digitální rukou, ale toto ocenění nevyváží fakt, že jsem celý film očekával naběhnutí menu, které bude začínat výběrem „new game“. Celovečerní film u mě po celou dobu sledování budil dojem spíše přerostlého herního intra. Těšil jsem se na převrat. Na revoluci v počítačové grafice a ta se bohužel nekoná. Technologie filmu poněkud zaspala, jsem přesvědčen o tom, že dnešní možnosti jsou mnohem dále. Beowulf se zrodil s nesmazatelným archaickým cejchem na čele, škoda, že Zemeckis nešel jen částečně animovanou cestou, protože se svým košatým rozpočtem mohl vytvořit opravdu velké dílo.
RIP | 15. prosince 2007

 

7 / 10
Souhlasím s výtkama svých redakčních kolegů. BEOWULF skutečně postrádá prvek v podobě živých herců. Já osobně už začínám být počítačově animovaných filmů přejezený.

Druhá stránka filmu je jeho příběh a zde bych si dovolil vyjádřit spokojenost. Nemáme tu čest se žádnou přímočarou pohádkou sestavenou dle schématu dobro versus zlo. I kladní hrdinové mají své slabiny a negativní stránky. Ač nejsem úplně zažraným příznivcem fantasy kousků, tenhle mě dokázal zaujmout a pobavit.
Dalas | 10. prosince 2007

 

7,5 / 10
Největší problém „Beowulfa“ tkví v tom, že jeho tvůrci v něm zkrátka a dobře nenechali zahrát živé herce a to nejen ty lidské (kůň nesoucí na divoké jízdě z kopce Wígláfa potvrdí). Výtečný námět a jeho kompletní převedení na filmové plátno tak proto trpí jedinou, ale zato velmi podstatnou vadou – při pohledu do tváře jednotlivým postavám (obzvláště John Malkovich je v tomhle směru vyčnívající) se neubráníte dojmu, že sedíte před počítačem a mydlíte nejnovější herní variantu nejvýznamnějšího staroanglického eposu. Kdyby si tohle zejména pánové Zemeckis a Gaiman uvědomili (jakože kdo jiný by to snad měl chápat ještě lépe než oni), a kdyby skutečně využili hereckých možností, které jim skýtají takové osobnosti jako Anthony Hopkins, Brendan Gleeson, Angelina Jolie či nakonec i samotný Ray Winstone, neměl by „Beowulf“, ať je jak chce scénáristicky či dějově průhlednější, jediného slabšího místa, to mi věřte. A zamrzí to o to víc, o co si tohle všechno uvědomíte při shlédnutí 3D verze, kterou jsem si alespoň já osobně nemohl nechat ujít.
Louis | 7. prosince 2007