Palo Chodelka & LIQUID BOOGIE ROLL - Pokiaľ kapela nezačne hrať za každú cenu komerčné veci, presadí sa len veľmi ťažko

Palo Chodelka & LIQUID BOOGIE ROLL - Pokiaľ kapela nezačne hrať za každú cenu komerčné veci, presadí sa len veľmi ťažko

Palo Chodelka & LIQUID BOOGIE ROLL - Pokiaľ kapela nezačne hrať za každú cenu komerčné veci, presadí sa len veľmi ťažko

Palo Chodelka & LIQUID BOOGIE ROLL - Pokiaľ kapela nezačne hrať za každú cenu komerčné veci, presadí sa len veľmi ťažko

LIQUID BOOGIE ROLLTúto kapelu som akosi obchádzal a okrem toho, čo som sem-tam zazrel v TV (kto ma pozná, tak vie, že TV sledujem len veľmi málo a aj to len náhodne), som o LIQUID BOOGIE ROLL toho veľa nevedel. Až som sa ocitol na ich koncerte v Košiciach a odvtedy som sa o tento spolok začal viac zaujímať. Aby som sám sebe a aj čitateľom priblížil túto zaujímavú kapelu, položil som pár otázok ústrednej osobe, Palovi Chodelkovi.

Ahoj Palo! Čo máš nového ty a LIQUID BOOGIE ROLL? Aké máš a máte očakávania a ciele?

Je toho viac nového. Koncom roku 2004 vyšla tretia časť multimediálneho výukového projektu Rocková Gitarová Škola, ktorý je určený hlavne pre pokročilých gitaristov. Od decembra 2004 začal v časopise Muzikus pravidelne vychádzať môj workshopový seriál – Rock Guitar Workshop. Je zameraný na vysvetlenie rôznych gitarových techník. Ku každému číslu časopisu Muzikus je pribalený aj CD-ROM, na ktorom sú jednotlivé cvičenia workshopu odprezentované vo videoukážkach. V súčasnosti pracujem na ďalšom albume pre pražské hudobné vydavateľstvo Fontana. Album je pripravovaný podľa presných požiadaviek vydavateľa a bude určený pre použitie vo filmových, TV a rozhlasových spoločnostiach. No najdôležitejšia je pre mňa momentálne príprava nového spievaného albumu mojej kapely LIQUID BOOGIE ROLL.

Podľa môjho názoru sa vaša inštrumentálna produkcia, aj napriek nespornej kvalite, nemá šancu dostať do širšieho povedomia. Preto ste sa rozhodli, že ďalší album bude spievaný? Alebo sa to takto proste prirodzene vyvinulo? V tejto súvislosti sa tiež chcem spýtať, kde ste splašili speváka, ktorý je podľa mňa viac ako dobrý.

Doteraz má LIQUID BOOGIE ROLL na svojom konte len inštrumentálne albumy. Na poslednom CD - "Adrenaline Invasion", sa objavili aj dva spievané bonusy, ktoré naspieval Peter Holták. Situácia sa pozvoľna vyvinula tak, že momentálne pripravujeme album, ktorý bude celý spievaný. Medzičasom došlo k personálnym zmenám na poste speváka a do kapely nastúpil Martin Androvič. Takže na novom albume už bude spievať Maťo. Malo by sa na ňom objaviť desať skladieb, naspievaných v angličtine a uvažujeme o tom, že z nich by sme vybrali ešte dve veci, ktoré by sme urobili v slovenčine, ako bonus tracky.

LIQUID BOOGIE ROLLKedy si prišiel prvýkrát do aktívneho kontaktu s nejakým hudobným nástrojom? Začínal si na gitare, alebo si začal najprv napríklad na husliach? A boli to dobrovoľné začiatky, alebo ťa takpovediac nútili? Čo nám povieš o tvojom hudobnom vzdelaní? Kde si sa učil hrať na gitaru?

V siedmich rokoch som začal navštevovať ĽŠU – hru na klavír. O niekoľko rokov sa na škole otvoril aj odbor klasická gitara a tak som začal chodiť na gitaru. Popri tom som samozrejme už doma cvičil rockové skladby a v štrnástich rokoch som vlastnil prvú elektrickú gitaru. To som bol do rockovej muziky už veľmi zažratý a bolo viac ako jasné, že sa elektrickej gitare budem venovať naplno. A tak som začal usilovne cvičiť, sťahovať si skladby rôznych gitaristov a neskôr som začal komponovať vlastné veci.

Trochu sa pohrab v tvojej minulosti a priblíž nám v akých kapelách si začínal. Povedz nám viac o tvojom pôsobení v skupine CITRON. Bol si jej členom takpovediac v tom najsilnejšom období. Ako si sa do kapely dostal a ako si na to spomínaš.

Začínal som v rôznych amatérskych kapelách. Za zmienku určite stoja: OMIKRON, CRIMISIN a ADALHARD. V roku 1989 som dostal ponuku účinkovať v známej ostravskej rockovej skupine CITRON. Kapela vtedy hľadala speváka a gitaristu. Bubeníkovi CITRONU - Radimovi Pařízkovi - sa vtedy dostala do rúk nahrávka skupiny ADALHARD, kde som hral na gitaru a kde so mnou hral aj spevák Tibor Šándor. Takto som sa vlastne dostal do kapely. CITRON bola v tej dobe jednoznačne najznámejšia a najpopulárnejšia rocková skupina v Československu a tak som mal možnosť dostať sa medzi prvotriednych profíkov. Nasledujúce dva roky som s kapelou nahrával a koncertoval. Absolvoval som aj koncerty v západnej Európe, čo vtedy ešte nebola taká bežná vec. Pôsobenie v CITRONE bola pre mňa veľká škola. Neskôr sme v Banskej Bystrici založili skupinu DR. BIER. Táto skupina mala dobrý poslucháčsky ohlas a fungovala zhruba tri roky. V roku 1994 sme založili spolu s basgitaristom Tomášom Mastišom a bubeníkom Ďusom Petrusom skupinu LIQUID BOOGIE ROLL. Kapela aktívne funguje, má za sebou niekoľko albumov a počas svojej histórie prešla viacerými personálnymi zmenami. (V súčasnosti hrá v zložení: Palo Chodelka – gitara, Robo Trunkvalter – bassgitara, Jano Huljak – bicie, Martin Androvič – spev.)

LIQUID BOOGIE ROLLAký máš gitarový park? Podľa toho čo viem, tak používaš väčšinou na mieru, ručne vyrábané gitary UPG a aj snímače si dávaš robiť. Používaš aj gitary nejakej inej značky? Koľko máš vlastne gitár?

Vo svojej zbierke mám zhruba pätnásť gitár. Najviac používam štyri nástroje značky UPG – Urban Professional Guitars. Všetky tieto gitary mám vyrobené presne na mieru. S nástrojmi UPG som maximálne spokojný, pretože spĺňajú všetky moje požiadavky a nároky. Tieto gitary mám osadené snímačmi Kent Armstrong – custom p-ups. Snímače mám vyrobené podľa mojich zvukových predstáv. Najväčšou výhodou je to, že jednotlivé druhy snímačov môžem v gitare vymieňať, až dovtedy, pokiaľ nie som s výsledným zvukom spokojný.

Aký je tvoj názor na súčasnú domácu scénu? Mám na mysli kapely ako IMT SMILE, PARA... atd. Je toto reálny obraz potenciálu slovenskej scény, alebo je to skôr obraz toho, ako pracujú slovenskí vydavatelia? Čo si myslíš o tom, čo momentálne na Slovensku vychádza? Ak ťa zaujala nejaká kapela, ktorá nie je veľmi známa, tak nám ju skús predstaviť.

Pravdupovediac sa o dianie na Slovenskej scéne moc nezaujímam. To čo sa na Slovensku vydáva, nie je reálnym odrazom potenciálu mladých slovenských hudobníkov. Na Slovensku je veľa talentovaných kapiel a muzikantov. Bohužiaľ, pokiaľ kapela nezačne hrať za každú cenu komerčné veci, presadí sa len veľmi ťažko. Najhoršie je, že väčšina rozhlasových staníc podsúva poslucháčom veľké množstvo nekvalitnej hudobnej produkcie a tým pádom dochádza k nepriamej degradácii hlavne rockovej muziky. Zo slovenských kapiel ma v poslednej dobe zaujala skupina FOR SALE. Ide o celkom slušný nárez so sedemstrunovou gitarou a ženským spevom.

Zaujímalo by ma, na akej hudbe si vyrastal a čo počúvaš v súčasnosti.

Ja som bol v mladosti odchovaný starými hard rockovými kapelami LED ZEPPELIN, DEEP PURPLE, BLACK SABBATH. Neskôr som prešiel art rockovými skupinami RUSH, YES, KANSAS. V súčasnosti si vypočujem DREAM THEATER, LIQUID TENSION EXPERIMENT, BLACK LIGHT SYNDROME, ale mám rád aj KORN, PANTERU, NEVERMORE a podobne. Z gitaristov sa mi najviac páčia STEVE MORSE, STEVE VAI a STEVE STEVENS.

Vďaka Palovi za vyčerpávajúce a zaujímavé odpovede.

 Přidejte svůj názor

Koscj

Další informace