AGONIE - A Story About

AGONIE - A Story About

AGONIE - A Story About

AGONIE - A Story About

Těžké přetěžké bude hodnocení třískladbové nahrávky tuzemské AGONIE. Jsou k tomu hned dva výrazné důvody. První vadou na kráse je skutečnost, že každá ze tří skladeb je nazpívaná v jiném jazyce, což je v případě tak krátkého materiálu nešťastné. O to horší, a zároveň druhý, mnohem větší důvod k pochybnostem je skutečnost, že každá ze tří skladeb je od sebe stylově i zvukově vzdálená na stovky kilometrů.

AGONIEZatímco první anglicky nazpívaná a notně rozmáchlá „A Story About…“ inklinuje k nezávislé scéně a americkému new wave garážovému rocku s ležérním punkově hýkavým hlasem, je druhá „La Nuit Parisienne“ nekonečnou francouzsky odzpívanou baladou bez momentu překvapení. Tato skladba se při veškeré své beznápaditosti došplhá až na neuvěřitelných 8 minut. Jediným zpestřením je zde občasné vstoupení hostující vokalistky, která obohatí už tak notně hovězí a navzdory mnoha poslechům banální hlasové pojetí ústředního zpěváka. Ano, vokál je na CD „A Story About…“ nejslabší ze všech přítomných položek. To se projeví zejména v závěrečné česky nazpívané skladbě „Hladoví v noci“, která je od předešlých dvou nejvzdálenější a ještě mnohonásobně méně zajímavá. Tato skladba totiž není po instrumentální stránce nic jiného než tuzemský těsně porevoluční thrash metal, jaký předváděli např. DEBUSTROL, avšak zpěvák vše dožene do maximální unylosti a šedi svým rádoby zlým a nasraně šeptavým projevem koketujícím lehce s hardcore frázováním. A text, který v refrénu chrlí: „Já říkám tvůj svět je můj, když přijde tvůj, zas říká stůj, jsi jsi můj“ se mi také nejevil zajímavý. No co, možná jsem jej nepochopil. Klady nahrávky vidím ve zvuku, který rozhodně není špatný a ve využití kláves v prvních dvou skladbách, které se snaží vyvést materiál z hustokytarové zatuchlosti, jakou zde demonstruje skladba „Hladoví v noci“. Největším průserem je absolutní absence výrazné melodie, instrumentální nápaditosti, či momentu překvapení ať už v písničkové či progresivní formě. AGONIE nejsou ani jedno ani druhé. Po mnohonásobném poslechu CD si vlastně ani nedokážu představit, co tahle kapela hraje. Punk? Metal? HC? Rock? Kdo ví.

 9

Stray

Verdikt

Směs alternativní profláklosti, francouzské pocitovosti a hraného metalového vzteku může ohromit tak partičku známých v oblíbeném baru na okraji Prahy. Já z této neucelené nahrávky nejsem schopen vydedukovat, co vlastně tato kapela hraje a najít byť jen jeden svěží neotřelý moment, který bych si s nadšením mohl pouštět pořád dokola.

Hodnocení

Autor
3 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 17:50

agonie.mysteria.cz

Sestava

Skladby

  1. A Story About...
  2. La Nuit Parisienne
  3. Hladoví v noci

Diskografie

A Story About (2004)
Ženy (2002)
Bolest (2000)