SHREK 2 - pohádkový svět nazeleno podruhé

SHREK 2 - pohádkový svět nazeleno podruhé

SHREK 2 - pohádkový svět nazeleno podruhé

SHREK 2 - pohádkový svět nazeleno podruhé

Dobromyslný zlobr zelené barvy, který věčně trpí plynatostí a nepochopením svého okolí, se stal v roce 2001 celosvětovým hitem a za léta uplynulá kultem, který ponoukl Dreamworks k zamyšlení se nad pokračováním. Komerční stránku celé věci nebudu rozpitvávat, protože pokud bude každý výsledek „záchvatu mamon“ tak dobrý, jako je Shrek 2, začnu snad namouduši touze po nazelenalých papírcích ještě fandit. Ačkoli je pokračování navařené z naprosto totožné vody, je naprosto totožně chutné a jen o malý kousek méně kvalitní…

SHREK 2Naštěstí se nám nikdo nesnaží zastírat, že „se jako s dvojkou samozřejmě počítalo“. Shrek a paní Shreková odjíždějí na romantické líbánky, po jejichž ukončí dostanou pozvánku do Fioniny rodiny na povinnou seznamovačku. Jak se ale asi nóbl královskému páru z nóbl království bude zamlouvat fakt, že jejich zeťák je nevychovaná kreatura, vzbuzujících v lidech s vidlemi nenávist? Jak se jim asi bude zamlouvat fakt, že jejich dcerka se po zrušení kletby nestala sexy dívčinou, nýbrž obtloustlou zlobřicí? Tak přesně o tom druhý Shrek je. A v zásadně je to tatáž anekdota s totožnou pointou o kráse na povrchu a o kráse uvnitř. Námět je tak asi největší slabinou celého dílka – film není toliko ucelenou pohádkou, ale spíš sledem gagů, které pojí trochu předvídatelná zápletka s Dobrou vílou, producentkou kouzel všeho druhu s.r.o. a jejím synem Krasoňem, který měl být podle pokoutné dohody s Fioniným otcem na Shrekově místě. Lépe se v tom nepitvat, nepátrat a přijmout fakt, že Shrek je spíše než dějovým filmem hláškami a skvostnými scénkami nabitou šarádou na pomezí crazy komedie a parodie.

SHREK 2… protože právě humor a „hláškovitost“ filmu je ještě markantnější než v případě jedničky. Všechno tu stojí a padá na dobrém verbálním i vizuálním humoru, spousta záběru jsou nápaditě pointované anekdoty, vyvedené v hodně oslnivých barvách a doslova prošpikované malými fórky, které v úplnosti odhalí až pozornější sledování. Pokud námět působí trochu odfláknutým dojmem, jeho zpracování je invenční a každým coulem zábavné (snad jen manželské hádky Shreka a Fiony mohly být trochu méně „dramatické“). Co se vzalo příběhu, přidalo se postavám. Setkáme se se starými známými – užvatlaným patolízalem Oslem (Eddie „kulometná huba“ Murphy), myší rodinkou, vlkem, Perníčkem, Pinocchiem (Tom Cruise hadr, vám povídám!) a dalšími. Mezi novými tvářemi září slušná hvězdokupa – pythoňák Cleese si s chutí vystřihl Fionina otce, Jennifer Saunders převtělila svůj šaramantní hlas do hlavní charismatické záporačky Dobré víly, Rupert Everett oslizle nadaboval fešáka Krasoně a způsobem naprosto neskutečným zazářil Toníček Banderas, který v roli Kocoura v botách předvádí snad nejlepší výkon své kariéry a především díky jeho mexikánskému mazlíčkovi získal Shrek úplně novou hvězdu… Energie nového hrdinského trojsoší je snad ještě větší než v jedničce a po princezně se Fioně, která zůstává přeci jen trochu bokem, se mi díky „pánské“ jízdě ani nezastesklo…

Neméně skvěle dopadl soundtrack, který sice v originální orchestrální části nepřišel s žádnou převratnou melodií (ústřední „téma“ zůstalo), zato při volbě doplňkové muziky tým skladatelů zaválel. Díky skvělým melodiím ze zlatého fondu světové pop music je Shrek 2 proklatě chytlavou záležitostí a především zasazení muziky do scén je neuvěřitelně vynalézavé (počíhejte si na Nicka Cavea a „People Ain´t No Good).

Shrek 2 je prostě brilantní a vtipnou jízdou, u které mi ani nepřišlo, že tvůrci vyprávějí podruhé tu samou anekdotu. Vyprávějí ji totiž tak dobře a poutavě, že se člověk musí chtě nechtě bavit a na rozbory zapomenout. Z hlediska filmového možná slabší než jednička, z pohledu nezaujatého diváka ale stejná (ne-li větší) zábava…

SHREK 2

 30

Marigold

Verdikt

Opakovaný vtip je kupodivu stejně vtipný, jako byl ten původní. Skvělý mix love story, parodie, muzikálu a crazy komedie s několika nezapomenutelnými gagy a jedním neskutečným jižanským kocourem...

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
6,1 / 10
Čtenáři
7,3 / 10

Další informace

Stopáž: 105 min.

SHREK 2
[USA 2004]
Režie: Kelly Asbury, Conrad Vernon, Andrew Adamson
Scénář: J. David Stem, Joe Stillman, David N. Weiss
Hudba: Stephen Barton, Adam Duritz, Mark Everett, Harry Gregson-Williams, James McKee Smith
Hrají: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, Rupert Everett, Jennifer Saunders, Antonio Banderas, John Cleese, Julie Andrews, Conrad Vernon a další.
Premiéra ČR: 8. 7. 2004

www.shrek2.com

Jiné pohledy

3 / 10
Nebyl jsem kdovíjak nadšen ani z prvního dílu, ten se přesto dá považovat za solidní podívanou. Dvojka je dle mého naprostá tragédie. Z celého filmu je zjevná naprostá absence původního nápadu - tragický scénář, násilně (téměř až debilně) poslepované scény a (možná sem staromódní) taky mě dost štve to přehnané propojování moderního světa s pohádkovou říší.
Za každý povedený moment dávám jeden bod.
Milda | 5. července 2005

 

7,5 / 10
Shrek je názorným příkladem toho, proč se Dreamworks (nebo Pixaru) v oblasti animovaných filmů velmi daří a naopak Disney padá na hubu, přičemž nemám na mysli jejich technologický náskok. Zatímco Disney by se spokojil s malovanou zelenou potvorou, jejíž pouhá přítomnost na plátně by stačila na to, aby na dvě hodiny upoutala dětskou pozornost, dříve zmíněné společnosti včas pochopily, že cílovou skupinou, pro něž jsou primárně určeny animované filmy, nemusí být pouze dětičky, nýbrž že touto skupinou mohou být i odrostlejší jedinci. Pochopily to správně, tomuto cíli, tedy přilákat do kina i dospělé, nyní podřizují scénáře svých filmů, které tak srší narážkami na současné reálie či parodickými šťouchanci na adresu známých filmových děl, a divácký zájem o ně jejich politiku potvrzuje.
Druhý díl Shreka funguje zhruba jako jednička s tím, že už se samozřejmě nejedná o takové překvapení jako v případě zjevení dílu prvního. Stále můžeme hovořit o velmi vysokém standartu. V případě chystaných pokračování se však již obávám louhování již převařeného sáčku.
Shnoff | 16. září 2004

 

7 / 10
Je pochopitelné, že kouzlo překvapení vyprchalo. Je pochopitelné, že se na úspěšnou značku nalepilo hafo balastu, reklamy a propagace podivností typu sira Justina a podobných show-jebáků. Naštěstí zůstal poměrně slušně hláškující oslík, ale hlavně - přibyl KOCOUR. Jestliže jedničku svými gagy ovládal především hýkavý pazhřivec, tenhle díl patří aristokratickému španělskému grandovi v botách. Něco je skvělé, něco méně, ale tak už to s pokračováními úspěšných věcí bývá. Vyhozené peníze za kino to naštěstí nejsou. A ještě drobnost - český dabing spíše nedoporučuji. Přenesené hlášky ("hej tam ten keř vypadá jako Halina Pawlovská") u mě nezabírají a přestože například oslík i kocour jsou výteční, samotnému Shrekovi by určitě slušel úplně jiný hlas.
Darkmoor | 28. července 2004

 

7 / 10
Sice nejde o křečovitě nastavovanou spatlaninu, grafické zpracování je opět o třídu výš, nicméně musím konstatovat, že původní Shrek se mi líbil o ždibec víc. A i když je film prošpikovaný „hláškami“, na tu „mám tady draka a nebojím se ho použít“ z jedničky žádná z nových nemá. Bavit vás tenhle kousek bude ale přinejmenším stejně dobře jako jednička, jen pointu si mohli scénáristé vymyslet jinou. Ta podobnost s dílem prvním je do očí bijící.
RIP | 15. července 2004