NOVINKY

Beseda u Bigbítu

"Šestadvacátá Beseda u Bigbítu nabídne výkvět domácí a slovenské scény, přijede ale i Astronautalis nebo hvězdy slovinského festivalu Ment

Po jubilejním loňském ročníku, kdy Beseda u Bigbítu úspěšně oslavila čtvrt století fungovaní, se letos festival vrací v plné síle. První polovina ohlášeného programu napovídá, že v  Tasově u Veselí nad Moravou si 3. a 4. srpna 2018 přijdou na své opět příznivci mnoha hudebních žánrů. Dojde na  psychedelický rock, alternativní pop, hypnotický metal, filmovou hudbu nebo energický rap.

Mezi největší taháky malebného festivalu v podhůří Bílých Karpat patří  raper Astronautalis. Díky své živelné koncertní show si tento floridský hudebník, vlastním jménem Andy Bothwell, za poslední roky získal srdce fanoušků v Česku i na Slovensku. V Tasově se představí vůbec poprvé a jedinečnost vystoupení podtrhuje fakt, že půjde o jeho jediný koncert v rámci české festivalové sezony. 

Na festivalových pódiích se letos člověk příliš nesetká ani s dalšími velkými lákadly Besedy. Svůj temný post-hardcore představí navrátivší se legenda Lvmen, jméno rezonující v mnoha světových koutech. S nabitou sestavou hudebníků pak přehraje své největší filmové hity oceňovaný hudebník a producent Jan P. Muchow, držitel čtyř Českých lvů. Posluchače rozproudí také vycházející evropské hvězdy, nizozemští „noisaři“ Blue Crime, kteří naposledy okouzlili na slovinském festivalu MENT.

„Program připravujeme hlavně s akcentem na domácí a slovenskou scénu. Senzory na mladé talenty cvičíme dlouhodobě, proto je to jedna z našich nejsilnějších stránek. Počítáme ale i s řadou atraktivních muzikantů ze zahraničí,“ říká ředitel festivalu Tomáš Ševčík.

Nebudou chybět přední jména mladé české scény, cenami Vinyla a Apollo ověnčení Pacino a Kalle. První jmenovaní představí svůj syrový kytarový debut Půl litru země, táborské duo Kalle se do Tasova vrátí s mrazivě podmanivou druhotinou Saffron Hills. Oceňované debuty z loňského roku pak přivezou také emo post-rockoví Cold Cold Nights, post-punkoví +-0, hloubaví psychedelici Sýček nebo dream popoví Billow a elektropopová Johuš Matuš.  Z těch zkušenějších se pak do Tasova vydá ústecká Nauzea Orchestra či elektronický solitér Ventolin. A ani letos nebude chybět stálice tasovského nočního programu DJ Myslivec.
Pestré zastoupení bude mít tradičně i silná slovenská scéna. Novinku Luxus Clan představí „civilní“ rapové duo Modré hory, se směsicí downtempa a alternativního popu se v Tasově po letech objeví Fallgrapp, dojde i na čerstvou indie popovou krev z Bratislavy Tolstoys či potemnělé elektroniky Elections in the Deaftown. „Naším cílem je spoluvytvářet trendy na české a slovenské nezávislé scéně. Aktivně ji sledujeme a snažíme se ji zařazovat do celoevropského kontextu,“ dodává hlavní dramaturgyně festivalu Kateřina Janotová.

Ani tentokrát ale nebude Beseda pouze o hudbě – z bohatého doprovodného programu ční jméno Ladislava Zibury, jednoho z nejznámějších českých cestovatelů současnosti. Ten si oblíbil Besedu loni jako návštěvník, nyní potěší publikum jednou ze svých přednášek. Současný výčet vystupujících je jen první polovinou dramaturgie, druhou část programu čítající další dvacítku jmen, bude zveřejněna v průběhu května.
Hlavním partnerem festivalu je Zámecký pivovar Břeclav. Mediálními partnery jsou Radio Wave, Radio 1, Fullmoon, Radio_FM, Radio Proglas, Aktuálně.cz, AlterEcho, The Aardvark, Frontman. Festival Beseda u Bigbítu se koná za podpory Ministerstva kultury ČR.

Kontakt pro média: Pavel Uretšlégr (pavel@besedaubigbitu.cz, 725424423), Jakub Zbořil (jakub@besedaubigbitu.cz, 736731157)
V Tasově u Veselí nad Moravou dne 16. března 2018


RIP

Zveřejněno: Pátek, 16. března 2018

Poslední novinky související s Beseda u Bigbítu

BESEDA U BIGBÍTU - "BESEDA zveřejnila první jména, sází na aktuální česko-slovenskou scénu a dvojici Scotch Rolex feat. ... [Čtvrtek, 27. ledna 2022]
Beseda u Bigbítu - "Divoké koncerty, ve kterých se mísí vlivy hardcoru, math-rocku, ale překvapivě také jazzu či klezmeru a dalších žánrů – takto se bez nadsázky dá mluvit o nekompromisním programu 28. ... [Čtvrtek, 17. června 2021]
Beseda u Bigbítu - BESEDA se spojila s kyjovskými Fakin Sessions a na léto připravuje plnohodnotný program 7. ... [Pondělí, 7. června 2021]
Beseda u Bigbítu - Zimní edice Besedy u Bigbítu se ruší, pořadatelé festivalu se soustředí až na létoZimní edice festivalu Beseda u Bigbítu nebude. ... [Pátek, 30. října 2020]
Beseda u Bigbítu - Beseda u Bigbítu bude mít dvoudenní zimní edici, s Katarzií, Palmou, ... [Úterý, 8. září 2020]


Vyhledat Beseda u Bigbítu na webu Metalopolis