NOVINKY

Výsledky VII. ročníku hudebních cen Vinyla

Výsledky VII. ročníku hudebních cen Vinyla: Pacino, Enchanted Lands a Genot Centre
21. 2. 2018, Praha: Vítězové VII. ročníku hudebních cen Vinyla byli vyhlášeni v průběhu slavnostního večera v pražském Lucerna Music Baru. Za Desku roku kritici zvolili nahrávku Půl litru země skupiny Pacino. Objevem roku je ambientní producentka Enchanted Lands, Počinem roku jsou pak aktivity pražského labelu Genot Centre.
Oceněním pro vítěze je již tradičně vinyl, o jehož grafický návrh se postaral loňský laureát ceny Jindřicha Chalupeckého Matyáš Chochola. Vinyl vychází v limitované edici sta kusů a obsahuje po jednom hudebním tracku od všech nominovaných. Vinyly pro vítěze Matyáš Chochola autorsky dotvořil a svůj vizuální návrh komentuje takto: „Jediná deska, kterou jsem kdy měl, byla Dlouhá bílá žhnoucí kometa Jany Kratochvílové, na její počest vznikla vilná bohyně Vinyla, vesmírný sen všech ezo-erotomanů, je to jako když driftuješ v jaguáru 200 a tváříš se u toho jak Laco z Popradu. Šelest hedvábných negližé letících hlubokým vesmírem, běžíš jak debil v nekonečným západu sluncí nad Proximou Centauri, instagramuješ vůni wobenzínu, pronásleduješ kult otcovství, ale lovec je loven, vole, a láska zůstává, transgender kentaurové a nahé ženy, co v opilosti nasedají na lahve šampaňského, ti žehnají.“
Komentář k výsledkům od porotců ceny Vinyla
Miloš Hroch k ocenění Pacino – Deska roku
Taková kapela jako Pacino na domácí scéně dlouho scházela. Vychází z DIY undergroundu, je poučená z dobrých zdrojů (ať to je americký indie rock 80. a 90. let jako Dinosaur Jr. nebo Polvo a zároveň vyrostli na poetice kapel ze Silver Rocket), všechny inspirace ale přetváří v něco osobitého. A dokáže s deskou Půl litru země nebo na koncertech chytnout lidi z různých scén a mimo ně. Spíš spojuje, než rozděluje, aniž by se ale vzdálila skromnému prostředí, odkud vychází. Hudební cenu Pacino nepotřebují a něco jako „úspěch“ ve slovníku nemají – nebude to znamenat víc než poplácání po ramenou od kámošů nebo někoho cizího na koncertě. Ale je to dobrý signál pro všechny ostatní, kdo Pacino neznají. Jestli si máte nějakou domácí kytarovou desku z loňska pustit, je to Půl litru země.
Marie Čtveráčková k ocenění Enchanted Lands – Objev roku
Debut mladé hudebnice Barbory Polcerové alias Enchanted Lands nazvaný Feed Goals umožní uvědomit si, že hudbu nevnímáme jen ušima, a že dokáže vyživovat. Svou citlivostí a smyslem pro detail může místy připomenout zvukovou tvorbu žánru ASMR, ze které se vám dělá husí kůže a vtahuje vás do různých prostředí, ale album není v žádném případě tak prvoplánové. Hudba Enchanted Lands nejsou funkční melodie a rytmy, je v ní obsažená obrovská volnost a pestrost, která ale zároveň dává perfektní smysl. Pestrost přírody bez umělého řádu a bez nároku na správnost. Je to otevřenost veškeré složitosti emocí a proudu podnětů, kterými jsme zahrnování, a které někdy není lehké strávit. V kompozici Enchanted Lands, která využívá mnoho různých technik, druhů zvuků i hlas, při každém poslechu najdete nějaký nový tvar, jako by už sama ožila a stala se určitým ekosystémem.
Karel Veselý k ocenění festivalu Genot Centre – Počin roku
Genot Centre už dávno nejsou jen kazetový label. Jeho protagonisté Ondřej Lasák a Wim Dehaen se už stali důležitými hybateli na scéně domácí experimentální hudby, která díky nim získává ohlasy i ze zahraničí. Pod jejich kuratelou u nás vyrůstá sebevědomá generace tvůrců ambientu či drone music, kteří tvoří svoji hudbu v mezinárodním kontextu.
Vyhlašovací ceremoniál proběhl režii moderátorky a hudebnice Adély Elbel. Během večera zahráli Midi Lidi (nominace Deska roku 2016), Kalle (nominace Deska roku 2017) a Sýček (nominace Objev roku 2017).
Ocenění předali současní členové Rady hudebních cen Vinyla Iva Jonášová, Marie Čtveráčková a Miloš Hroch. Rada funguje jako odborný garant a ideově formuje směřování ceny – především každoročně sestavuje porotu a dohlíží nad regulérním průběhem ceny.
Kompletní nominace VII. ročníku 2017
DESKA ROKU
Enchanted Lands – Feed Goals
Kalle – Saffron Hills
Pacino – Půl litru země
Wild Tides – Sbohem a šáteček

OBJEV ROKU
Enchanted Lands
Lavra
Sýček

POČIN ROKU
Aktivity Genot Centre
Reedice alba Máma Bubo – Planeta Haj
Superhrdinky

Partneři
Hlavními partnery hudebních cen Vinyla jsou e-shop s hudebními nástroji kytary.cz a společnost GZ Digital Media. Mediálními partnery jsou časopisy Respekt, His Voice, Full Moon, The Aardvark, aktualne.cz, AlterEcho a dále rádia Radio Wave a Radio 1. Partnerem slavnostního vyhlášení je pak Lucerna Music Bar.
Projekt hudebních cen Vinyla podporuje Ministerstvo kultury ČR a Statutární město Brno.
Bližší informace o hudební ceně Vinyla včetně podrobného způsobu hlasování apod. naleznete na www.vinyla.cz. Další informace poskytnou koordinátoři hudební ceny Vinyla:
Tomáš Grombíř, tomas@vinyla.cz, 605 294 728 | Pavel Uretšlégr, pavel@vinyla.cz, 725 424 423

RIP

Zveřejněno: Čtvrtek, 22. února 2018