NOVINKY

GOTICKÝ MANIFEST

ČESKOSLOVENSKÁ GOTICKÁ SUBKULTURA VYDÁVÁ SVŮJ HUDEBNÍ MANIFEST

Stáhněte si zdarma výběr toho nejzajímavějšího z aktuální tuzemské temné scény.
Datum vydání: 12. 12. 17
Label: Sanctuary.cz
Žánr: post punk, goth, death rock, dark wave, synthpop, cold wave, dark/harsh electro, dark ambient, neofolk, witch house

Jen o málo hudebních scénách koluje v našich končinách tolik dezinformací a mýtů, jako o té gotické. Přesto tato subkultura, vzešlá z postpunkového odkazu konce 70. let, zapustila své kořeny také u nás. Téměř nikým nepozorována roste a prospívá od Aše až k Tatrám i dnes. Dokonce je hudebně ve velmi dobré kondici a pokrývá snad všechny žánry aktuálně spadající pod gotickou subkulturu – tedy od klasického post punku, gothic roku, deathrocku a dark wave přes synthpop, coldwave a temnou elektroniku až k dark ambientu, witch house nebo neofolku.

A přesně tenhle skutečný, syrový a ničím nepřikrášlený hudební obraz české a slovenské scény roku 2017 se pokusil zachytit portál Sanctuary.cz, jediné tuzemské médium u nás, které se už 13 let gotické subkultuře věnuje jako webzine a promotér. Výsledkem je historicky vůbec první bezplatná kompilace tohoto druhu.

Energická mladá krev i ostřílení umělci

Na výzvu k účasti na kompilaci zareagovalo téměř 60 (!) českých a slovenských projektů, ze kterých sedm hudebních publicistů nezávisle na sobě vybralo 25 nejzajímavějších skladeb. Velmi příjemným překvapením byla pro porotu účast nejen zavedených jmen scény jako Tábor Radosti, The Last Days of Jesus, Lahká Múza, Terminal State nebo legendární XIII. století (zde v podobě hosta Bratrstva Luny), z nichž někteří vydali své dosud nepublikované klenoty přímo pro "Dark Tunes", ale i spousta nováčků, kteří vůbec poprvé opustili zatuchlé sklepy a zkušebny a přispěchali s velmi slibným materiálem. A přesně to byl jeden z cílů kompilace.

Důvodem vzniku „Dark Tunes“ je také snaha pomoci tuzemským projektům představit svou tvorbu širší veřejnosti u nás, ukázat skutečné hudební výrazivo současné gotické scény a kdo ví, třeba i vzbudit zájem o tuhle scénu i mezi posluchači jiných žánrů. Stejně tak se bude kompilace šířit i v zahraničí mezi žánrovými DJi, moderátory, redaktory a bloggery, aby na mapě „temné Evropy“ jasně vykolíkovala hranice našich republik a pomohla zdejším umělcům získat koncerty a kontakty i mimo naše teritorium.

Pokud jste se tedy někdy chtěli aspoň ze zvědavosti nadzvednout černý závoj gotiky a udělat si na ní vlastní názor, přímo tady najdete průchod do jejích skutečných hudebních hlubin. Příjemnou cestu!

Kompilaci „Sanctuary.cz presents: Dark Tunes from Czech and Slovak Caves“ si můžete zadarmo stáhnout na adrese www.darktunes.cz nebo Bandcamp profilu https://sanctuarycz.bandcamp.com/, včetně bookletu s informacemi o jednotlivých projektech. K disposici bude i limitovaná edice 250 kusů dvojCDček v digipacku.

RIP

Zveřejněno: Úterý, 12. prosince 2017