NOVINKY

LVMEN

Brno, 17. května 2017

Po sedmileté přestávce se na koncertní pódia vrací kultovní skupina Lvmen s novinkovým albem Mitgefangen – Mitgehangen. 11. června si ho na Flédě vychutnají příznivci post-rocku a post-hardcoru. Deska navazuje na předchozí opusy Lvmen proslulé prokládáním instrumentálních ploch nasamplovanými útržky mluveného slova. Atmosféru tradičně doladí filmová projekce. Večer tvrdé alternativní hudby otevřou sludge-metaloví Nikander.

Novým albem Mitgefangen – Mitgehangen, které vychází na začátku června, pokračují Lvmen tam, kde jejich činnost před lety přerušila tragická smrt kytaristy, basáka a zpěváka kapely Dády. Dokládá to první zveřejněná skladba Lvmen XXII obsahující typické atributy jejich tvorby, mohutné instrumentální plochy prokládané naléhavými útržky mluveného slova a střídání drsné a kontemplativní hudby doplněné o cinematickou atmosféru. Klidný, ale silný úvodní hlas patří Miroslavu Krobotovi, který čte z Rozboru symboliky velkých arkán Tarotu českého hermetika Pierra de Lasenice, po něm následuje slavná část monologu Arnima von Heide z Vláčilova filmu Údolí včel promlouvajícího hlasem Jana Kačera a skladbu uzavírá ďábelské našeptávání Eda Harrise ze seriálu HBO Westworld.

Mitgefangen – Mitgehangen je pátá řadová deska kapely, která poprvé vystoupila naživo v roce 1995 v legendárním pražském squatu Ladronka a ovlivnila celou generaci hardcorové a punkové muziky po roce 2000. Album vznikalo pod producentským dohledem Daniela Šatry (L'Point) ve staronové sestavě Hvsar (klávesy, samply, zpěv), Mirda (kytara), Melnick (bicí), kanaďan Tyson Cosby (kytara, baskytara) a Franta „Profesor Ikebara“ Klimt (baskytara). Podílela se na něm řada spřátelených hudebníků: Banán (Kovadlina), Tomáš Mládek (Repelent SS, Damage Done Records), Václav Havelka (Please the Trees), Ivan (Flowers For Whores), Marquet (Nano) a bývalí členové Lvmen Tomis a Čenda. Stejně jako všechna předchozí, i toto vychází u vydavatelství Day After Records, které dbá na vysokou grafickou úroveň desek. Koncert kapely úzce svázané s filmem bude jako vždy doprovázet filmová projekce.

Lvmen nejsou známí jen v českém kontextu. Po vydání debutové desky Lvmen (1998, Lvmen No.1 - No.2) následovalo obří koncertní turné kapely po celé Evropě čítající téměř 200 vystoupení. Nové tvůrčí úsilí formace vyvrcholilo deskou Raison D'Etre (2000, Lvmen No.3 - No.7), po níž následovala několikaletá stagnace. Pak se kapela vrátila s mohutným opusem Mondo (2006, Lvmen No.8 - No.13), syrovým hudebním obrazem navazujícím na pocit středověké bezútěšnosti filmové Markéty Lazarové. Poslední deskou minulého období je Heron (2008, Lvmen No.14 – No.21) s novým zvukem, o který se postaral Ondřej Ježek. Kombinuje ocelově znějící bicí s výborně nazvučenou basou, která ve vypjatých pasážích otevírá prostor pro lepší dynamiku. Vše na sebe perfektně navazuje a hudba se slévá do jediného silného a kontinuálního příběhu.

Kapelu, která bývá přirovnávána k Neurosis, Isis nebo Slint, na Flédě podpoří black a sludge metalový Nikander, v němž se potkali někdejší členové Gospel of the Future a Inheritance. Jejich hudbu charakterizuje nekompromisní zvuk kytar, aranžerská jednoduchost a mohutnost.
 

Ukázky
Lvmen – Lvmen XXII - youtube ukázka
Lvmen – Lvmen no. 17 (Heron) - youtube ukázka
Lvmen – Lvmen no. 9 (Mondo) - youtube ukázka
Nikander – Steel willows - bandcamp ukázka

LVMEN & NIKANDER, Fléda, 11. června, 20:00
Facebook událost
PŘEDPRODEJ / VSTUPNÉ NA MÍSTĚ:
210 Kč (+ poplatky sítě) / 250 Kč
• CAFÉ ELEVEN, Dominikánská 11, otevřeno 8-22h
• INDIES, Poštovská 2
• SMSTICKET.cz
• GOOUT.cz


O klubu Fléda
Novodobá éra Flédy odstartovala po roce 2001, kdy vznikl v domě na Štefánikově ulici v Brně hudební klub. Od roku 2004 provozuje Flédu nový tým, který z místa vytvořil jeden z nejlepších hudebních prostor v České republice. Dramaturgie klubu představuje jak zavedené kapely, tak mladé umělce a progresivní hudební směry. V programu mají své pevné místo větší a produkčně náročnější koncerty zahraničních hvězd i skromnější a autentické přehlídky lokálních hudebníků. Kromě koncertů je Fléda stabilní scénou pro klubové noci Elektra a Vendeta a festival elektronické hudby Echoes. Od roku 2001 se na pódiu Flédy vystřídalo více než 5000 interpretů, jejichž vystoupení zhlédl více než milion hudebních fanoušků. Klub je vybaven špičkovou zvukovou aparaturou od firmy d&b audiotechnik.

Kontakt
Sabina Coufalová
PR manager
klub Fléda
+ 420 734 622 897
www.fleda.cz
pr@fleda.cz
www.facebook.com/fledaclub
www.instagram.com/fledaclub/

RIP

Zveřejněno: Středa, 17. května 2017

Poslední novinky související s LVMEN

LVMEN - Gitarista Dáda tragicky zahynul. Spomienku mu venovali "jeho" Silver Rocket. Je nám to veľmi ľúto. ... [Pondělí, 18. dubna 2011]


Vyhledat LVMEN na webu Metalopolis