NOVINKY

FOB

Turné postavené ze dvou táborských kapel, které mají nakonec více věcí společných, než pouze domácí působiště. Na dvou postech se v kapelách hned potkávají kytarista Toury a bubeník Filip. Vazby jsou tedy více než jasné. Je třeba tedy blíže představit jen každou kapelu zvlášť.

Táborské deathcorové komando F.O.B. jistě ale zase na druhou stranu není třeba nějak zvlášť představovat, vzhledem  k tomu, že brázdí české metalové vody již přes 20 let. Od předposledního alba „Reap what you sow“ uběhly téměř čtyři roky a tak vloni o sobě tato mlátička dala vědět znovu, a to prostřednictvím již šestého zářezu do kapelní diskografie „…and foes have become our masters“.

Šesté řadové album F.O.B., které je zároveň třetím kouskem, jenž kapele vyšlo u METALGATE labelu, nese název „…and the foes have become our masters“. Obsahuje 10 řekněme lyrických balad v typickém F.O.B. stylu, včetně skladby „Debts of Imperfection“, kterou kapela vypustila do světa jako svůj videoklip. Na ploše alba vás čeká hudební smršť typická pro F.O.B., jenž kombinuje výrazné kytarové riffy, strojové tempo bicích, melodické vyhrávky a Márův nezaměnitelný zpěv, který opět výrazově alternuje mezi growlem a čistým vokálem. Z hudebního hlediska je tu nicméně jedna podstatná novinka v tom smyslu, že oproti minulým deskám zde dostávají daleko větší prostor death metalové postupy a kompozice, čímž F.O.B. rozehrávají určitý návrat ke kořenům a dávají tak vzpomenout na svoji ranější tvorbu z dob „Follow The Instructions“ a „Default“. Fanoušci pozdější tvorby F.O.B. si ale rozhodně nemusejí zoufat, jelikož moderní metalové vlivy, které jsou součástí kapelního repertoáru od dob „The Dice“, zůstaly i nadále zachovány. Právě nejvíc z této desky bude koncertní set připraven. Ovšem kdo byl na F.O.B. naživo někdy v poslední době nemusí zoufat. Na řadu totiž přijdou songy, které naživo ještě nezazněly, navíc k tomu i pár překvapení a také samozřejmě i zástupci starších desek.
Táborská death-metal-corová formace F.O.B. je aktivní na české metalové scéně již od roku 1995. Během své 20tileté historie prodělala tato formace podstatný hudební vývoj od thrash-death-doomových začátků, přes schizo blast metalovou éru, po death-metal-corovou přítomnost. Na svém kontě mají F.O.B. nyní již šest studiových alb, jedno MC a dvě dema, dále bezpočet odehraných koncertů v klubech a na festivalech jak v ČR, tak v zahraničí, a též pořadatelství kultovního festivalu Žižkův vraždící palcát.
PROCRASTINATION je česká grunge metalová skupina, která vznikla na ose Milevsko, Tábor, Bechyně v roce 2011 jako vedlejší projekt různých žánrových celků. Původními členy jsou zpěvák a kytarista Michal Haggim Klimeš, kytarista Tomáš Tourek, baskytarista Zdeněk Kabíček a bubeník Filip Ambrož. V roce 2014 vydává svoje první studiové album Rooster, kde dokáže být jak nekompromisně metalově nasraná, tak i poněkud citlivě a něžně naladěná a protkána polyrytmickými celky. Podle Rogmagu jedna z nejlepších amatérských kapel, která rozhodně stojí za to jak na poslech tak na živo.
Weby:
• http://bandzone.cz/procrastination
• http://bandzone.cz/fob  

AND FOES HAVE BECOME OUR MASTERS - AUTUMN TOUR 2016
• 26. 10. 2016 Praha, Kain
• 28. 10. 2016 Jindřichův Hradec, Luckypery
• 5. 11. 2016 Mladá Boleslav, u Faráře
• 11. 11. 2016 České Budějovice, Fabrika bar
• 12. 11. 2016 Hodonín, Nautilus
• 19. 11. 2016 Litoměřice, Baronka
• 25. 11. 2016 Litomyšl, Kotelna MC
• 3. 12. 2016 Most, V+V Rock Bar
Události na FB:
• Praha: https://www.facebook.com/events/1852553364966719/
• Jindřichův Hradec: https://www.facebook.com/events/651734831668568/
• Mladá Boleslav: https://www.facebook.com/events/990682221057702/ 
• České Budějovice: https://www.facebook.com/events/263822734012438/ 
• Hodonín: https://www.facebook.com/events/1018734411568892/  
• Litoměřice: https://www.facebook.com/events/295861660797042/ 
• Litomyšl: https://www.facebook.com/events/1278468112177341/
• Most: https://www.facebook.com/events/290227871360104/
F.O.B. Video:
F.O.B. - Sons Of Oblivion (Official)
https://youtu.be/XbsXcdTyEaQ
F.O.B. - Debts Of Imperfection
https://youtu.be/00WeU3kp6jM
Úryvky z recenzí na album F.O.B. - „…and the foes have become our masters“:
http://obscuro.cz/f-o-b-and-foes-have-become-our-masters/
Metalgate opět vypustil vypiplaný materiál od zkušené a vyzrálé skupiny, kterou bych označil za českou špičku žánru, ať už je parta Tábořanů známá nebo ne. CD, i když mám pořád raději to minulé, je nabušené kvalitními písněmi, které ukazují skupinu v nejlepší a nejsilnější formě. Doufám, že zažiju skladby z posledních dvou desek naživo a že skupinu brzy taky spatřím, musí to být neskutečný masakr. Skladby jsou totiž jako dělané na koncert a na destruktivní boření klubových prostorů. Jsem zvědavý, jaká budou další díla F.O.B, jestli se skupina vydá světem alternativní hudby nebo klasické death/metalcore rubanice. Nové album naznačuje hledání té hůře zařaditelné cesty a já jsem za to rád. Tak tedy u dalšího alba… 8,5/10

http://www.metallum.cz/novinky/f-o-b-and-foes-have-become-our-masters/
S F.O.B. jsem se prvně setkal někdy v roce 2010 v již neaktivním RC Šuplík v Přerově, a jejich povedeným setem jsem byl více než nadšen. Úderné a přitom rytmické kytary, zabijácké bicí a zajímavý vokál mě začaly dosti bavit. V té době na svém kontě měli tři dlouhohrající desky a vydání čtvrté mělo přijít rok poté. Tehdá to byl hutný mix death a thrash metalu. S dalším albem se polehoučku blížili k něčemu, co by mohlo dostat přízvisko core. Nejnovější počin je mixem tvrdých deathových sypaček a core melodiky se špetkou alternativního metalu alá poslední deska In Flames, zabaleného do kabátu F.O.B.

http://www.echoes-zine.cz/recenze/f-o-b-and-the-foes-have-become-our-masters 
Leckdo je může nařknout z trendovosti a převlíkání kabátů…ale já s tím problém nemám. Ano, F.O.B. jsou dnes jedněmi z našich nejvýraznějších a pravděpodobně nejkvalitnějších představitelů populárního deathcoru. Angažmá u aktivních Metalgate Records vlilo kapele novou krev do žil a F.O.B. jedou naplno. I hudebně máme co do činění s agresivním zvířetem, které kolem sebe seká a kouše dle nejlepších zahraničních tradic. Zvukově máme před sebou velice natlakované album (mastering Empire Studio Petrohrad), na kterém nehledejme nějaké dynamické megaspektrum, poněvadž tohle je deathcore, vážení.

http://rockmag.cz/clanky/f-o-b-and-foes-have-become-our-masters/
Táborská smečka FOB je již etablovanou stálicí naší death - corové scény. Po dvou letech se opět hlásí s novou deskou. FOB neodbočili, ze svých kolejí, které se vytýčili na předchozích dvou deskách. Už to není ta death metalová banda, která sem tam přimíchala nějaký ten hardcore do své tvorby. FOB dneška znějí jako americké deathcorové sypačky. Troufám si říci, že lepší deathcore v Čechách nenalezneme. Tomu odpovídá i zvuk celé desky. Našlapané podladěné kytary, bicí kulomet a dunicí basa. Vše korunuje řádně uřvaný hlas.

http://www.marastmusic.com/Recenze/F.O.B.-and-The-Foes-Have-Become-Our-Masters
Kritika bývá ošidná, stejně jako hodnocení. Výsledné malé plus téhle desky vidím i v tom, že v rámci české scény jsou F.O.B. nejdál, jdou si za svým cílem, tu přímočaře, tu oklikou, ale stále kupředu. S aktuální životností 20 let a počtem desek se tímto mimochodem dostali před déle fungující Tortharry. A já to mám podobně se všemi takto dlouho hrajícími kapelami – nápady se nenacházejí na ulici a někdy méně je více.

RIP

Zveřejněno: Středa, 12. října 2016

Poslední novinky související s FOB

FOBIAZINE - Bulvární server Fobiazine zveřejnil "Investigativní reportáž, která odhaluje temné pozadí nového webzinu na česko-slovenské metalové scéně, ... [Úterý, 13. března 2007]
FOBIA zine - “Již tradičně jako každý rok pro vás redakce FOBIA zine (www.fobiazine. ... [Středa, 21. června 2006]
Fobiazine.net - Kolegové z Fobiazine.net si dovolili okatě napodobit způsob napsání našeho reportu z letošního Brutal Assaultu (použití kurzívy či různého typu písma k odlišení více autorů jediného článku, ... [Čtvrtek, 18. srpna 2005]
FOBIA ZINE - Webové stránky FOBIA ZINE byly přemístěny na adresu www.fob.cz, na níž najdete seznam akcí a koncertů, ... [Pondělí, 4. listopadu 2002]
FOBIA ZINE - "Nové aktuální recenze, rozhovor se Stevem DiGiorgiem (TESTAMENT,...), spousta aktuálních reportů z řady letních festivalů včetně fotek, ... [Středa, 10. září 2003]


Vyhledat FOB na webu Metalopolis