NOVINKY

PROSÍM, NENIČTE ČESKOU KULTURU

Prohlášení umělců k navrhovanému zvýšení DPH, které by se citelně dotklo veškerého kulturního života a které podpořila celá řada umělců (např. Tomáš Töpfer, Jiřina Jirásková, Jiřina Bohdalová, Martin Stropnický a mnoho dalších):

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

 na probíhající schůzi poslanecké sněmovny máte projednat několik návrhů vlády týkajících se financování české kultury. Mimo jiné i návrh na zvýšení koncesionářských poplatků České televize nebo zvýšení sazeb DPH, které citelně ovlivní podnikání v kultuře. Ačkoliv jsou koncesionářské poplatky u nás kromě Rumunska nejnižší v celé Evropě, je z předběžných ohlasů je více než zřejmé, že většina poslanců není tomuto zvýšení nakloněna. Hrozí, že Česká televize nacházející se ve velké finanční krizi způsobené dlouhodobým působením inflace, které radikálně snížilo její příjem, nebude moci do budoucna zabezpečit kulturní programy – filmy, dokumenty, původní hranou tvorbu, pohádky, večerníčky, záznamy divadelních představení, inscenace oper tak, jak jí ukládá zákon. Znamená to v podstatě, že přestane plnit svojí kulturní roli.

 Česká republika vydává ze státního rozpočtu na kulturu jednu z nejnižších částek v Evropě, tedy necelé půlprocento jeho objemu. Česká republika téměř nepodporuje vlastní kinematografii, která si svůj rozvoj zajišťuje z vlastních zdrojů, z plateb za staré české filmy a ze vstupenek do kin. Podlomení České televize bude za těchto okolností pohřbem české kultury. Navíc pokud vláda prosadí svůj návrh na zvýšení sazeb DPH i na aktivity v oblasti kultury, pak zničí celou jednu desetiletí trvající tradici výsledků a úspěchů české kinematografie ve světě. 

 Kultura je základním pilířem národní sounáležitosti a integrity. 1. května 2004 se stane Česká republika členem Evropské unie. Češi se stanou občany EU a budou si moci bez omezení vybrat místo, kde chtějí pracovat a žít. Budeme schopni zachovat si vlastní kulturu, nebudou-li zabezpečeny základní podmínky pro její fungování? Jakým způsobem zajistíme rozvoj kulturní tradice českého národa? Jak bude mladá generace definovat svoji národnost?

Zatímco všechny evropské státy si uvědomují důležitost kultury pro zachování národní identity a věnují této oblasti pozornost a prostředky, v České republice je kultura vnímána jako nadstavba, kterou můžeme snadno postrádat. Jediným kritériem srovnání se zeměmi EU se stala výkonnost ekonomiky.  Chceme proto upozornit na zanedbávání této oblasti, jež může přinést naprosté zničení české kultury, ztrátu národní identity a  rozplynutí českého národa v globalizovaném světě. 

Konečně, budete to za pár let i vy, koho stále hlasitější a hloupější hudba bude otravovat v restauracích. Ti chytřejší z vašich dětí se nebudou vracet po studiích v zahraničí do svého domova, za který se budou stydět. Intimní snímky poslankyň se z bulváru nenápadně přesunou na titulní strany Lidových novin a  MF Dnes. Ivana Roubala a manžele Stodolovy zastíní noví, ještě chladnokrevnější vrazi. Z provinčního popkulturního šuntu začnou brnět uši a slzet oči i většině z vás, jimž je dnes zcela jedno, že v očích světa nebudeme vlastí Magdaleny, ale zejména Viktora Koženého. Nástupci Kundery, Formana, Kubelíka nebo Kyliána budou nakonec tvořit především pro vzdálené publikum, v cizím jazyce, pro slávu jiné země a pro zahraniční berňáky, na úprku před invazí naší antikulturní politické reprezentace. Tato nevratná hanba ať pak padne na Vaše hlavy za to, že Vás nezajímaly souvislosti, ale jen moc a peníze.

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

 žádáme vás, abyste ve světle těchto argumentů znovu pečlivě zvážili své rozhodování a hlasovali pro zvýšení koncesionářských poplatků České televize,
 
 žádáme vás, abyste zařadili vstupenky na kulturní akce (divadla, galerie, kina, atd.) a  umělecká díla (výtvarná díla, hudební nosiče, atd.) do snížené sazby DPH, 

žádáme vás, abyste dali svou podporu novele zákona o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, kde se navyšují zdroje pro filmové granty,

 žádáme vás, abyste naplnili zásady nové kulturní politiky České republiky a věnovali 1% ze státního rozpočtu na kulturu (což je minimum doporučené EU).

A ještě jednou vás prosíme, neničte českou kulturu.

 

Darkmoor

Zveřejněno: Pondělí, 13. února 2017