LUX OCCULTA - Kołysanki

LUX OCCULTA - Kołysanki

LUX OCCULTA - Kołysanki

LUX OCCULTA - Kołysanki

LUX OCCULTA - jméno, které mnohému mladšímu posluchači možná už ani moc neřekne. Tak pro připomenutí: polská, původně blackmetalová kapela, která si získala fanoušky svým netradičním pojetím, přičemž oceňována byla zejména její poslední dvě alba - „My Guardian Anger“ (tady už zub času přeci jen poněkud zahlodal) a především pak „The Mother And The Enemy“, na svou dobu opravdová klasika, kterou lze klidně označit za Bibli tehdejšího avantgardního metalu. Deska, kde se přirozeně snoubí metal s elektronikou, jazzem, trip-hopemi i jinými prvky, bez problému obstojí i dnes a její jedinou chybou tak vlastně je, že předznamenala rozpad či, lépe řečeno, mnohaletou přestávku ve fungování kapely. Ta se nakonec protáhla na více než deset let a přestože sem tam nějaké info problesklo, až v roce 2012 oznámil kytarista Vogg (též DECAPITATED), že skládá nový materiál. Se vším si dal podle všeho dost záležet, a LUX OCCULTA tak přicházejí s novinkou až letos na jaře.

LUX OCCULTA

Jaká je? Především se na ní kapela oprostila od veškerého metalu, což si již stihlo vysloužit některé rozporuplné reakce. Tato skutečnost však nevypovídá nic o kvalitě nahrávky. O té se totiž dá hovořit pouze v superlativech. Pro přibližnou představu stačí představit si nemetalové pasáže užité na „The Mother And The Enemy“, rozprostřít je na plochu dlouhohrajícího alba a přidat něco (pár let zkušeností) navrch. Elektronika, ambient, trip-hop, jazz, EBM, akordeon, polština, francouzština, babky v krojích, lidové písně, pár tvrdších kytar, skvělá temná atmosféra lákající k nočním procházkám v ulicích pod Wavelem a vlastně mnohem víc. Jakkoliv je člověk skeptický k všemožným návratům či réunionům, tento se opravdu povedl. A jakkoliv je skeptický i k nemetalovým nahrávkám druhdy (black)metalových kapel, ani v tomto případě není co vytknout. Tak dobře jako LUX OCCULTA se s tímto fenoménem totiž doposud vypořádal jen málokdo. Vše je naprosto přirozené, uvěřitelné a synergicky znějící. Žádná přeplácanina, žádný na sebe násilně naroubovaný mišmaš. Jen volně plynoucí hudba.

LUX OCCULTA

„Kołysanki“ vás však k lahodnému spánku rozhodně neukolébají. Tedy ne, že by byly zrovna nepříjemné, ale působí spíše hypnoticky a dle mých zkušeností u jedné poslechové seance většinou nezůstane. Ona ta necelá hodina hracího času prostě nějak nestačí.

Tak teď už jen...kdybyste šli čirou náhodou někdy večer od Krakova s touto deskou v uších...dávejte pozor na cestu a nenechte se atmosférou alba příliš pohltit. Aby vás nakonec nevezl pohřební vůz značky Fiat. Zajebiste!

 9

Deadmann

Verdikt

Nadmíru vydařený návrat (nyní již zcela nemetalových) LUX OCCULTA.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
9,4 / 10

Další informace

Stopáž: 54:07

Produkce: Maciej Tomczyk
Studio: T'n'T Music Production

luxocculta.pl

Sestava

Skladby

  1. Dymy
  2. Samuel wraca do domu
  3. Mieczów siedem
  4. Serca tu mają tylko dzwony
  5. Sen jest lżejszy od powietrza
  6. Karawanem Fiat
  7. Bieluń i chryzantemy
  8. Bądź miłościw

Diskografie

Kołysanki (2014)
The Mother And The Enemy (2001)
My Guardian Anger (1999)
Maior Arcana (The Words That Turn Flesh Into Light) (kompilace) (1998)
Dionysos (1997)
Forever Alone, Immortal (1996)
The Forgotten Arts (demo) (1995)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Poklidně plynoucí, přitom pozornost šponující. Znepokojivé a podmaňující. Supr.
Shnoff | 1. června 2014