CRIPPLED BLACK PHOENIX - White Light Generator

CRIPPLED BLACK PHOENIX - White Light Generator

CRIPPLED BLACK PHOENIX - White Light Generator

CRIPPLED BLACK PHOENIX - White Light Generator

Skúste si niekedy prejsť CRIPPLED BLACK PHOENIX album za albumom. Všimnite si zmeny v zostave, počúvajte zmeny vo výraze. Od neokresanej prvotiny, cez bravúrnosť a odchádzanie speváka Joea Volka, väčšie zapojenie gitaristu Karla Dematu až po terajší temnejší rockový odtieň.

Na novej doske hrajú Briti znova ako vymenení, tentokrát snáď ešte evidentnejšie. Len ťažko to nepripísať príchodu švédskeho speváka a gitaristu Daniela Änghedeho, vkusom liberálneho metalistu. Nie že by vo veľkom zasahoval do komponovania piesní. Už jeho hlas je v princípe odlišný a výrazne formuje nahrávku. Je menej južanský, menej zamatovo-špinavý a sem-tam ľahko gothický.

CRIPPLED BLACK PHOENIX

Ak poznáte predošlú tvorbu, neprivyknete si okamžite. Nepotrvá to však dlho. CRIPPLED BLACK PHOENIX mnohé uľahčujú tým, že nenapodobňujú minulosť a začínajú akoby odznova, pevne nastúpení za novým spevákom, ktorý paradoxne až toľko sebavedomia nemá.

Hudobne sa posúvajú inam napríklad v skladbe „Black Light Generator“, keď hobľujú takmer ako aktuálny BEASTMILK, a treba povedať, že znejú dobre. Rázna klipovka „Northern Comfort“ má zase folklórny motív a bezmenný filmový ústrižok na záver prvej časti albumu „Black Side“ je ako ukážka z Hellraisera u deathmetalových kapiel.

Pokiaľ ide o balady, devízu Joea Volka, mimoriadne vysokú úroveň z minulosti sa už nepodarí dorovnať charizmou ani textovo. Änghede sa však našťastie vyhýba priamemu porovnávaniu a najneskôr od „Wake Me Up When It´s Time To Sleep“ presviedča aj v komornej hlasovej polohe.

Tradične vynikajúce sú dlhšie inštrumentálne pasáže, dnes už poznávacie znamenia kapely. Clivá gitara Justina Greavesa, sólovanie Karla Dematu a iné detaily prenášajú v čase, až sa zdá zhruba hodinová minutáž akási krátka. To musí byť znamenie ďalšieho dobrého albumu.

 6

Klypso

Verdikt

Nový spevák, nový štýl. CRIPPLED BLACK PHOENIX sa so zmenou vyrovnali prirodzenejšie, než sa čakalo, a nahrali dobrý album.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
7,7 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Sweeter Than You
  2. No! (Pt 1)
  3. No! (Pt 2)
  4. Let's Have An Apocalypse Now!
  5. Black Light Generator
  6. Parasites
  7. _
  8. Northern Comfort
  9. Wake Me Up When It's Time To Sleep
  10. Caring Breeds The Horror
  11. You'll Be Murdered
  12. We Remember You
  13. A Brighter Tomorrow

Diskografie

Ellengaest (2020)
Great Escape (2018)
Destroy Freak Valley (Live) (2017)
Bronze (2016)
White Light Generator (2014)
Poznan 2011 A.D. (live) (2012)
No Sadness Or Farewell (EP) (2012)
(Mankind) The Crafty Ape (2012)
I, Vigilante (EP) (2010)
The Resurrectionists / Nightraider (2009)
200 Tons Of Bad Luck (2009)
A Love Of Shared Disasters (2006)

Jiné pohledy

8,5 / 10
To už prešli dva roky? Popri tom, ako mám skvelý "(Mankind)..." stále zarezaný medzi polkami, to znie neuveriteľne. Podobne sa dá zhodnotiť aj fakt, že "Kripli" to napriek už symptomatickým zemetraseniam vo vlastných radoch opäť ustáli a obstáli. Koleso znovu nevynašli, v prebiehajúcom roku však priniesli jeden z prvých albumov, na ktoré si pri prvých snehoch radi a bez zdĺhavého bádania v pamäti spomenieme.
Martin | 26. března 2014