BEHEADED - Never To Dawn

BEHEADED - Never To Dawn

BEHEADED - Never To Dawn

BEHEADED - Never To Dawn

Ako to už občas chodí, prišiel čas inovovať. Aspoň pokiaľ ide o moje recenzie pre túto stránku. Keďže sem som nešiel s tým, že mi za písanie bude niekto platiť, vymyslel som si takú zásadu – píšem len čo chcem, a aj to iba v prípade, že to uznám hodné za 8 a viac bodov. Keďže sa ale občas vyskytne vec, ktorú sa mi napísať chce, hoci mi subjektívne bodovanie nevydá na to, aby som to tu dal, túto zásadu ruším. Zvyšok platí naďalej, takže napríklad nejaké „objednávky“ ani neskúšajte.

V Stredozemnom mori, už viac v Afrike ako v Európe, leží ostrovný štát Malta. Skupina jedného väčšieho, druhého menšieho a pár malých šutrov v mori sa vyznačuje bohatou históriou od neolitu cez antiku, bojovný stredovek a raný novovek (ktorý vyniesol okrem iného vznik rádu maltézskych rytierov) až dodnes. Súčasný člen únie je zaujímavý dvoma vecami – ide o krajinu katolíckejšiu než je Poľsko s Írskom dokopy, a napriek tomu má štát, kde žije menej ľudí ako v Bratislave, pomerne rozsiahlu a nie priam nábožnú metalovú scénu. A pokiaľ ide o death metal a zvlášť jeho brutálnu odnož, patrí (pozor, fór!) Malta kultúrne skôr do USA.

V tomto žánri pre Maltu zásadné a v rámci európskej i svetovej scény kvalitné kapely, ktoré to výraznejšie dotiahli mimo rodný ostrov sú dve, a obe sme už mali možnosť vidieť aj na Slovensku. ABYSMAL TORMENT pred pár rokmi v Prešove a BEHEADED pred mnohými rokmi v Ružomberku. Tí druhí mali vtedy na konte debut „Perpetual Mockery“ a Európu brázdili v spoločnosti VADER.

BEHEADED

BEHEADED z mesta Fgura na juhu ostrova vznikli v roku 1991, ovplyvnení vtedajším dianím na svetovej deathmetalovej scéne. Debutový album vydali u španielskych X-Treme Records, ten ďalší a po ňom EP u dánskych Mighty Music a ich aktuálny materiál „Never To Dawn“ je druhým u kalifornských Unique Leader, ktorí patria medzi deathmetalové pevnosti už od roku 1997. Ako mnoho iných skupín sa ani BEHEADED nevyhli mnohým zmenám v obsadení, pokiaľ ide o gitaristov a vokalistov, napríklad súčasný spevák Frank Calleja, ktorý tu má premiéru, je piaty v poradí.

Nový album, ktorý je vonku od 6. novembra, obsahuje deväť skladieb na ploche necelej trištvrte hodiny, čo je v časoch, kedy mnoho BDM bánd vychrlí svoj arzenál za ani nie pol hodiny, skoro až nezvyk. Treba ale dodať, že prinajmenšom BEHEADED vzor 2012 nie sú nejakou totálnou ultra extrémnou mláťačkou, a ani na predošlých nahrávkach ňou neboli. So vznikom pred vyše 20 rokmi je celkom pochopiteľné, že ich inšpirujú hlavne klasické kapely žánru a výrazný dôraz kladú aj na istú dávku harmonickosti, melodiky a atmosféry. V jednotlivých skladbách používajú mnoho zmien temp, hoci vysoké rýchlosti prevládajú. Typické je pre nich technické hranie, často melodické sóla a veľa vyhrávok, čím môžu pripomínať Talianov HOUR OF PENANCE. V melodických, či atmosférickejších a zároveň veľmi agresívnych pasážach majú blízko snáď až k BEHEMOTH v ich deathmetalovej ére. A po vokálnej stránke a celkovou surovosťou a útočnosťou, ako aj divokým vyznením, sa v mysli vynorí prirovnanie k MALEVOLENT CREATION. Podobný, aj podobne frázujúci, skôr hlbší, ale revaný vokál, besné tempo, aj ten zvuk je v podobnom duchu. A ako kontrast k tomu pochmúrne, ťahavé party, kde si možno spomenúť napríklad aj na pár takýchto momentov od VADER (pre nich samých skôr netypických), na temné škandinávske spolky a možno aj na VITAL REMAINS.

Celkovo je aktuálny album BEHEADED vydarenou syntézou amerického a európskeho prístupu k nabrúsenému brutálnejšiemu death metalu. Ide o dielo skúsených a kvalitných hudobníkov, formálne bez chyby. „Never To Dawn“ sa mi páči a viem, že bude ma baviť aj opár rokov. Na koncertoch o tento materiál fakt strach nemám, pri počúvaní CD sa však predsa len dostaví pocit, že takýchto nadštandardne vydarených nahrávok je dostatok a že toto je u mňa v zásade deathmetalový „stredný prúd“. Ale kvalitný, to sa musí nechať.

 10

Martin Lukáč

Verdikt

Rozhodne nadpriemerný ostrý deathmetalový album. Má všetko čo treba, aj keď môže splynúť s viacerými podobne hrajúcimi skupinami.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Elapsed In The Vortex Of Extinction
  2. Lament Of A Sordid God
  3. Where Hours Etch Their Name
  4. Perished Into Inexistence
  5. Never To Dawn
  6. Dead Silence
  7. Towards An Abducted Sun
  8. Descent Into Sanguinary Seas
  9. The Ancient Acumen

Diskografie

Never To Dawn (2012)
Ominous Bloodline (2005)
Recounts Of Disembodiment (2002)
Resurgence Of Oblivion (MCD) (2000)
Perpetual Mockery (1996)
Souldead (demo) (1995)