RED FANG, HOMBRE MALO, REST IN HASTE - Praha, Matrix - 29. července 2012

RED FANG, HOMBRE MALO, REST IN HASTE - Praha, Matrix - 29. července 2012

RED FANG, HOMBRE MALO, REST IN HASTE - Praha, Matrix - 29. července 2012

RED FANG, HOMBRE MALO, REST IN HASTE - Praha, Matrix - 29. července 2012

První liga pivního polnohospodářství z Portlandu zavítala do Prahy. Dá se říci, že se z videí RED FANG staly na youtube virály, které se jeden čas šířily neuvěřitelnou rychlostí. Upřímně jsem byl zvědav, jestli i živá prezentace bude taková ztřeštěná a umaštěná párty…

První na prkna Matrixu stoupají domácí REST IN HASTE. Kapela, která se snaží být stoner-rockovou alternativou, ode mne dostala šanci zhruba na čtyři skladby. Tuto nevyužila. Po celý set jsem měl pocit, že kapela ví, co chce tak nějak zhruba hrát, ale vůbec netuší, jakým způsobem svých cílů dosáhnout. Podivně zaranžované skladby a neprožité vystupování tak mělo jediný efekt. Mnoho lidí znuděně odcházelo od pódia.

REST IN HASTE

Jakmile na to skočili HOMBRE MALO, strhnull se rázem uragán. Tato sebranka hraje jako by stonerové legendy ze SLEEP narazily do rock’n’rollových divochů z KVELERTAK. Tvořena je již řádně protřelými lidmi z kapel jakými jsou například OKKULTOKRATI, THE SONS OF SATURN nebo ICTUS. 

HOMBRE MALO

Od první skladby z těchto Norů stříká pot až do šesté řady a nasazení u všech členů je nakažlivější než první morová rána. Jejich set je plný upocené energie, přebustrovaných vazbících kytar, poctivě silově zahraných bicích a vokálu, který přešlapuje mezi řvaním a melodičtějšími polohami. Kytarista má snad ten nejchlupatější zvuk kytary, jaký jsem kdy slyšel a viditelně si rád hraje i s noise-industriálními plochami a sludgovými riffy. Zpěvák The Muerto má i na maličkém pódiu parádní nasazení a získává si přítomné na svoji stranu již během první skladby. Pro mě velké překvapení a parádní set, který mě v Matrixu rozsekal na malé kousky.

HOMBRE MALO

Člověk jde na koncert RED FANG s tím, že to bude stejná párty a jízda plná dřevorubeckého rocku jako v klipech. A … dámy a pánové, rockový mejdan to moc nebyl. Ačkoliv jsem se snažil naposlouchat nový i starý materiál, ty tři klipovky na mě působily stále nejsilněji. Ostatní skladby byly téměř pod průměrem. Myslel jsem si, že RED FANG dokáží i z těch písniček, jež na albech nijak zvlášť nefungují vymačkat maximum právě na koncertech, ale nestalo se. První polovina mě, dá se říci, i celkem nudila. 

RED FANG

Těšil jsem se na umaštěný alkoholiky, který to se svým upoceným rock’n’rollem se sedmdesátkovým feelingem opravdu rozjedou hlava nehlava a dostal jsem poněkud unavené, vážně se beroucí kvarteto, které nepřeskočilo laťku danou vlastními videoklipy. 

RED FANG

Svou měrou zcela jistě přispěl i zvuk, který ve spodcích tvořil nečitelnou masu, ve které se místy utápěl i vokál. Výrazné zlepšení přišlo se starými skladbami, které si kapela logicky nechávala na závěr svého vystoupení. Při těch se našlo i pár stagediverů, mezi nimiž je i černý sympaťák z HOMBRE MALO a atmosféra začala trochu jiskřit. I přes povedenou koncovku lze však jednoznačně říci, že Norové HOMBRE MALO ten večer nemilosrdně zadupali RED FANG do země.

foto: Honza H.

RED FANG

HOMBRE MALO

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Další informace