ANCESTRAL VOLKHVES - Perun do vas!!!

ANCESTRAL VOLKHVES - Perun do vas!!!

ANCESTRAL VOLKHVES - Perun do vas!!!

ANCESTRAL VOLKHVES - Perun do vas!!!

Pokiaľ METROM a EMOR sú dve trčiace slovenské zoskupenia, reprezentujúce žánre doteraz na slovenskej hudobnej scéne nie príliš zakorenené, z množstva kapiel tradičných žánrov vykukuje len málokto. Doslova útokom vzali blackmetalové bojisko východoslovenskí ANCESTRAL VOLKHVES. Po debute, od ktorého som si aj ja pred niekoľkými rokmi mnohé sľuboval, prichádzajú konečne so sofomórom. A hoci jeho dopad bude každým ďalším kilometrom, vzdialeným od slovenských hraníc, geometricky klesať, isté je jedno. „Perun do vas!!!“ je absolútnym ovládnutím slovenského blackmetalového žánru – od dneška a zrejme aspoň nejaký ten čas bude platiť, že akonáhle poznáte ANCESTRAL VOLKHVES, akákoľvek ďalšia slovenská blackmetalová kapela vás už len sklame.

Vo svidníckom tábore sa udiala nejedna zmena. Kapela počuteľne zrýchlila, prečistila a sprehľadnila produkciu. Hoci sa miestami zacnie za pomalšími (z pohľadu niekoho oveľa údernejšími) tempami a menej často napadne podobnosť s niektorou z počuteľných inšpirácii ANCESTRAL VOLKHVES (za všetky možno spomenúť absolútne emperorovský úvod), netrvá dlho, kým aj priemerný poslucháč „Perun do vas!!!“ identifikuje ako na slovenské pomery vysoko nadpriemerné a pozoruhodné dielo. V najsilnejších miestach ANCESTRAL VOLKHVES znesú najprísnejšie kritériá (Najmä titulnú „Perun do vas!!!“ by máloktorá podobne znejúca zabehnutá a uznávaná blackmetalová kapela napísala lepšie). Album, ktorý na prvé počutie miestami splýva, po opakovaných posluchoch však začne odkrývať svojskosť a „dušu“, až kým sa vyfarbí ako absolútne podmanivý. ANCESTRAL VOLKHVES nemusia byť najoriginálnejšia kapela na svete, pri ich pre Slovensko netypickom sebavedomí a suverenite odovzdávania odkazu to pramálo vadí. Navyše dokázali impozantným spôsobom podať sprofanovanú pohanskú tému. Všetko odkrývajúca a pri odhaľovaní trápnosti nekompromisná slovenčina ich nachytať našťastie nedokázala.

Nedostatky albumu spočívajú v občasnej kvalitatívnej nevyváženosti materiálu. Remeselne neexistuje rozdiel medzi vrcholovou „Perun do vas!!!“ a povedzme „Ku hviezdam volá srdce“ alebo „My Slavjane!“, to čosi abstraktné, akýsi „genius canti“ raz je a druhýkrát skrátka nie. Všetko napovedá tomu, že ANCESTRAL VOLKHVES majú talent na naozaj silnú produkciu, zostáva už len makať na tom, aby sa „to niečo“ objavilo čo najčastejšie. Učiť sa, získavať skúsenosti, neprestať objavovať. V neposlednom rade sa nenechať zastrašiť vlastnou, ale ani vonkajšou ortodoxnosťou.

Isté je, že Slovensko má potvrdenú ďalšiu kvalitnú kapelu. O chvíľu ich snáď bude viac než jedna na milión obyvateľov. Bodaj by to Parom vzal!

 36

V-dur

Verdikt

ANCESTRAL VOLKHVES sa svojím druhým albumom stali najlepšou blackmetalovou kapelou na Slovensku.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Produkce: Roman Šoltýs & ANCESTRAL VOLKHVES
Studio: Klakson

www.ancestralvolkhves.com

Sestava

Skladby

  1. A ruiny prehovoria, keď stíchne čas...
  2. Náš raj je v tieni meča
  3. Perun do vas!!!
  4. Dcéra noci
  5. Nezasínaj Beskide v nav
  6. Rubaňa
  7. Slavorozhdenie
  8. Ku hviezdam volá srdce
  9. My Slavjane!
  10. Ich do tmy

Diskografie

Perun do vas!!! (2008)
Son O Iriyi (2005)
...Going Towards Gates Of Mystery (2001)