TEMNÝ RYTÍŘ - odvrácená strana zla

TEMNÝ RYTÍŘ - odvrácená strana zla

TEMNÝ RYTÍŘ - odvrácená strana zla

TEMNÝ RYTÍŘ - odvrácená strana zla

Cesta, kterou od svých seriálových počátků až do současnosti urazil Netopýří muž, je až neuvěřitelná. Cesta od dnes už jen úsměv navozujících maškarních přehlídek ze šedesátých let do své současné temné a drsné podoby byla lemována skvělou výtvarnou stylizací Tima Burtona i neúspěšnými pokusy navázat na jeho fantaskní uzavřený svět města Gotham. Že Christopher Nolan nehodlá žít z minulosti, dokázal už před třemi lety svým prvním filmovým ztvárněním komiksového hrdiny Batmana.

TEMNÝ RYTÍŘ

Jeho pohled na zrození a motivaci tajemného ochránce bezpráví se noc co noc vydávat do ulic plných zločinu trestat ty, kteří za to mohou, byl hozenou rukavicí ostatním filmovým tvůrcům, kteří se inspirují neohroženými bojovníky z komiksových sešitů. To, co však Nolan před třemi lety už poměrně solidně rozvinul, nyní dovádí do úplné dokonalosti. Batmana zbavuje jakýchkoliv klišé a mýtů a ve svém novém filmu jej představuje jako tápající a o svém jednání čím dál více pochybující postavu. Dvojí život Bruce Waynea už poměrně vyčerpává. Zatímco během zasedání správní rady jeho obrovské firmy dohání spánkové manko, během nocí je nucen se vypořádávat s čím dál početnějšími gangstery a jeho napodobiteli přiživujícími se na veliké popularitě samozvaného strážce bezpečí gothamských ulic. Když už se zdá, že kdysi tak silné mafii pomalu docházejí síly a brzy nastane ten den, kdy už žádných Batmanů nebude potřeba, se zjeví on – symbol krystalicky čistého zla. Zlomyslný klauní obličej, ve výborném ztvárnění Jacka Nicholsona, byl symbolem i prvního Burtonova filmu. V „Temném rytíři“ se však nespokojí pouze s rolí všehoschopného zločince a prostřednictvím svých nepředvídatelných skutků na sebe bere mýtickou podobu nezničitelného zla. Nedá se zastrašit, nedá se mu ublížit, nedá se zahnat do kouta a možná, že se nedá ani porazit…

TEMNÝ RYTÍŘ

Mohlo by se zdát, že před naším hrdinou stanul jeho doposud nejsilnější protivník. Tím se však paradoxně nestane monstrum s věčným slizkým úsměvem, ale on sám. Musí se totiž vypořádat s největší výzvou svého dosavadního života. Jak dosáhnout toho, aby byl jeho boj i nadále účinný, když podle mnohých je to s kriminalitou a násilím ve městě ještě horší, než se zjevil? Jak bojovat proti zlu a nesnížit se k prostředkům, kterými si vypomáhá druhá strana? A má vůbec dobro šanci jednou zvítězit, anebo je jen nedílnou součástí všudypřítomného zla? Toho zla, které představuje nevyzpytatelný šílenec Joker (ve skutečně famózním ztvárnění Australana Heatha Ledgera), jehož motivace postrádá jakýkoliv řád a snahu po moci a zisku, toliko typickou pro zločince, se kterými se doteď muselo alter ego Bruce Waynea potýkat.

TEMNÝ RYTÍŘ

Z každé ze sto dva a padesáti minut je poznat, že si Christopher Nolan celý film důkladně a dlouho rozmýšlel. Některé až příliš rychle ukončené scény prozrazují, že filmu by bez problémů slušel i větší časový prostor, aniž by to jakýmkoliv způsobem ohrozilo celistvost příběhu. Příběhu, který snese přívlastek epický. Komplikovaný děj plný postav a jejich paralelních příběhu klade vysoké nároky na divákovu pozornost, ale tuto si však dokáže vynutit naprosto nenásilně. V jeho členité struktuře totiž není ani nejmenší prostor pro nějaký hluchý a nic neřešící okamžik, či dějovou odbočku do slepé uličky. Každá scéna, každá myšlenka a každý čin zde mají své místo a svojí vypovídající hodnotu. Nolan důmyslně pracuje s motivy současného světového dění a tyto si ke svému účelu patřičně přizpůsobuje a zjednodušuje, čímž však nikterak neubírá na vypovídající hodnotě svého sdělení.

TEMNÝ RYTÍŘ

Přestože četné upoutávky slibovaly především velkolepý souboj Batmana a Jokera, mezi hlavní postavy „Temného rytíře“ lze zařadit i neohroženého státního zástupce Harveyho Denta v podání Aarona Eckharta. Neúplatný a idealistický bojovník se zločinci působí jako uhlazená verze muže v masce. Jako někdo, kým Bruce Wayne nemůže nikdy být. Tragický příběh Denta však zároveň symbolizuje boj, kterým si Netopýří muž bude muset projít. Mohlo by se zdát, že existenciální rozměr a důraz na myšlenkové sdělení jakoby upozadil fakt, že jakýkoliv film o Batmanovi je především nákladná podívaná plná skvělých efektů a akce. Ne, ani „Temný rytíř“ se nevymyká z této formulace. Honiček, výbuchů, střílení anebo soubojů muže(-ů) proti muži (tentokráte v oproti předchůdci přeci jen o něco přesvědčivějším a přehlednějším vizuálním provedení), si i tentokráte divák užije dosti, ale těžiště nového Batmana, jak již bylo řečeno, je někde úplně jinde.

TEMNÝ RYTÍŘ

„Temný rytíř“ je definitivní vítězství Nolanova pohledu na komiksový svět. Pohledu, který neopouští reálný svět, a přesto se nechá unášet představou o existenci někoho, kdo se sám postaví obrovské přesile, kterou představuje zločin a násilí. Jeho boj je však až příliš osamocený, pokud v jeho počínání nevěří ti, kterým má pomáhat a pokud o sobě pochybuje i on sám. „Temný rytíř“ není určitě filmem dokonalým a netroufám si tvrdit, zda-li se o něm v takových superlativech bude hovořit i za deset, dvacet, třicet let. Na každý pád je však filmem vynikajícím, dějově nabušeným, plným skvělých herců a především filmem, který se musí vidět.

[Profil na ČSFD] [Profil na IMDb]

 64

Dalas

Verdikt

Strhující, temný a epický příběh a jeden z nejlepších filmů podle komiksové předlohy.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
8,3 / 10
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 152 min.

THE DARK KNIGHT
[USA 2008]

Režie: Christopher Nolan
Scénář:Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Kamera: Wally Pfister
Hudba: James Newton Howard, Hans Zimmer
Hrají: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Anthony Michael Hall, Michael Jai White, William Fichtner, Keith Szarabajka, Danny Goldring, Beatrice Rosen, Edison Chen, Matthew Leitch, Nestor Carbonell, Nicky Katt, Monique Curnen, Tommy 'Tiny' Lister, Nathan Gamble a další.

Premiéra ČR / SR: 7. 8. 2008 / 24.7.2008

thedarkknight.warnerbros.com

Jiné pohledy

7 / 10
Jako jeden z mála lidí nad Nolanovým Batmanem neplesám rozkoší. Batmana mám rád. Mám rád i komix. Ale Nolanův způsob uchopení tohoto tématu mi zkrátka nesedí. Nemůžu říct, že by se mi nelíbil - zkrátka mě neoslovuje. Už první film z roku 2005 mi nepřišel nijak zajímavý a s temným rytířem se toho změnilo jen málo. Proč tedy tak vysoké hodnocení? Můžou za to dvě naprosto brilatně ztvárněné role. Jednou z nich je Baťův pomocnik Lucius v dokonalém provedení Morgana Freemena. Druhý, mnohem famóznější je Joker. Ano, ten Joker, kterého mistrně ztvárnil Jack Nicholson v prvním Burtonově Batmanovi. Nevěřil bych, že někdo dokáže zahrát Jokera takovým způsobem, jak je podaný v Temném rytíři. Dokonalé. Dokonalé. Nemám slov. Kromě Jokera je to bohužel ještě Batman, který celkový dojem filmu pořádně kazí. Nolan si uvědomuje Hollywoodský hrdinský patos a snaží se mu vyhnout převrácením Baťi naruby, zvýraznění temných stránek a vnitřní rozpolcenosti, což nakonec vede jen k vykrystalizování hrdiny inverzního vůči klasickému schématu. Nolan si myslí, že se klišé zbaví, když ho obrátí vzhůru nohama, ale to se šeredně plete. Snaha zasadit Batmana do reálného světa se sice může jevit jako příjemná, málokdo už si bohužel uvědomí, že jde o dnešní svět. Svět, který se za deset let úplně změní a právě proto je Burtonův první Batman tak nedostižný. Proto bude žít, narozdíl od Nolanovy práce, na věky.
PS : pokud chcete vidět opravdu reálného superhrdinu, zajděte si na Hancocka. Důrazně však doporučuji opustit sál před první polovinou filmu, protože ten film je přes skvělý rozjezd naprosto příšerná kravina.
Louža | 13. srpna 2008

 

7,5 / 10
Ako človek, ktorému bolo od malička vštepované, že akčné filmy sú čosi nehodné pozornosti, som bol k euforickému prijatiu "Temného rytiera" dvojnásobne skeptický. Po zhliadnutí filmu ho však do veľkej miery chápem -- netradične zamotaný a mnohovrstvový príbeh bez očakávaného happyendu zasadený do klasických "akčných" kulís je pôsobivý a dva a pol hodinu ma držal v strnulom napätí. I tak mám problém hľadať (a nájsť) hlboké myšlienky vo filme, kde hrdinovia skáču z mrakodrapu, dokážu zachytiť letiace lietadlo a dvestokilometrovou rýchlosťou kľučkovať v mestskej premávke.

Ľudový úspech "Temného rytiera" dokazuje, že je možno najlepším filmovým kompromisom všetkých čias, filmom, ktorý sa dokáže páčiť komukoľvek -- blazeovaným kritikom aj konzumujúcim masám. Pre mňa ostane hlavne silným a znekľudňujúcim vizuálnym zážitkom, ktorý sa akosi zošmykol po povrchu.
Thorn | 10. srpna 2008

 

8,5 / 10
Další remake již jednou vytvořeného filmu, který se navíc stal v Burtovo podání kultem? Nenechte se zmást. „Temný rytíř“ se nesnaží být konkurencí pro minulou sérii Batmanů, jde svoji vlastní cestou a poskytuje zcela jiné kvality. Optika filmu je natolik rozdílná od minulé série, že Vás občas přepadne pocit, že podobný film, přeci nemohl vzniknout z komixovou předlohou…

Velkou obavu jsem měl z toho, že představitel hlavního záporňáka bude mít velký problém vedle geniálního Jacka Nicholsona coby Jokera v Burtonově verzi. Kupodivu se s tím nedávno zesnulý Heath Ledger popsaoval více než skvěle a ztvárnil Jokera hlubšího, filozofičtějšího a mnohem přemýšlivějšího. Ztvárnil ryzího zloducha, jehož motivace se v mnohém liší od většiny zločinců. Další fantastickou postavou, která již ale nebude mít problém překonat stín svého předchůdce, kterým byl Tommy Lee Jones, je v postavě rozpolceného Two-Face. Nolan se v „Temném rytíři“ zabývá zrodem této zrůdy a musím říci, že zrodem velmi povedeným a velkolepým. Již teď se těším do jak obludných rozměrů nechá Nolan v maskérně naprosto famózně opracovaného Two-Face dorůst.

Pokud zažívala minulá série od druhého dílu silný kvalitativní pád, pak od Nolanem započnutého díla očekávám kvalitativní vzestup, který tímto počinem potvrzuje.
RIP | 10. srpna 2008

 

10 / 10
Nolan rozbořil s definitivní platností mýtus, že komiks = černobílé univerzum, v němž se pohybují vyhrocené příklady dobra a zla. Jeho verze Batmana je jednak fascinující akční podívanou, jednak překvapivě nikterak povrchní analýzou současného světa a jeho relativizované podoby, v níž dobro a zlo splývají. V níž největším hrdinským činem není porážka zla, nýbrž umění přijmout ho jako svojí součást a obětovat to, na čem nám záleží nejvíc (v případě Batmana je to jeho pověst zachránce). Bruce Wayne ve své fascinaci světem zločinu dospěl do bodu, kdy se z temné propasti vynořil jeho odraz. Ledgerův Joker je možná ztvárněním absolutního zla, ale jedním dechem nutno dodat - je také dokonalý obrazem toho, co nás fascinuje na anarchii a revoltě. Není to typický klaun, ale spíš démonický revolucionář, jehož cílem není změna světového řádu, ale bohapustý bordel. Obejde se bez rozmařilých nicholsonovských gest, bez přehrávání a přehánění. Nolan svoje herce vede precizně, dává jim dost prostoru, přitom jeho režie je uměřená, syrová a přesně padnoucí svým civilním tónem. Jediný zápor je až příliš větvený příběh, který netrpí zmatečností ani přílišnou úsečností, ale spíš přílišnou rychlostí (zejména ke konci). Jinak je Temný rytíř skutečně brilantním dílem po všech stránkách, je to velmi slušný akční film, strhující thriller i velice inteligentní podívaná pro všechny. Nebudu řešit, jestli za deset let bude patřit na vrchol žebříčků... teď tam prostě a jednoduše patří.
Marigold | 9. srpna 2008