SOILENT GREEN - Inevitable Collapse In The Presence Of Conviction

SOILENT GREEN - Inevitable Collapse In The Presence Of Conviction

SOILENT GREEN - Inevitable Collapse In The Presence Of Conviction

SOILENT GREEN - Inevitable Collapse In The Presence Of Conviction

Tři roky utekly jako voda, pětičlenná sestava se zredukovala o jednoho člena a v neposlední řadě se změnil i vydavatel. SOILENT GREEN z romantického jižanského New Orleans jsou partičkou, která si za léta své existence vždycky bez ohledu na aktuální trendy neohroženě hájila své hudební hodnoty, nicméně aktuální nahrávka s předlouhým názvem „Inevitable Collapse In The Presence Of Conviction“ má ambice zamíchat statusem kapely, který by se dal shrnout konstatováním „ti v pozadí“.

SOILENT GREENNe, že by se SOILENT GREEN najednou obrátili směrem k masám a hodili stranou vše, co do současnosti stvořili, ale spíše fakt, že po muzice kterou produkují je v současnosti poněkud větší poptávka, neunikl ani lovcům z vydavatelství Metal Blade. Ono to samozřejmě nebude zase tak horké, spíše se jen snažím říct, že díky recenzované nahrávce by si této, možná trošku opomíjené, kapely mohlo všimnout více potenciálních posluchačů se zálibou v dřevorubeckém kytarovém hoblování. To je totiž už léta jasným poznávacím znamením této čtveřice a spinavý kytarový zvuk, toliko typický pro zámořské kapely, zůstává nadále nedílnou součástí projevu SOILENT GREEN. Ono se toho vůbec od předchozí, tři roky staré, nahrávky „Controntation“ příliš mnoho nezměnilo. Když pominu takové skutečnosti, jako je opětovná producentská účast Erika Rutana (MORBID ANGEL, HATE ETERNAL…), tak především hudební vyjadřování skupiny obsahuje téměř totožné atributy jako v minulosti. Těžiště muziky tedy i nadále stojí na optimálně vyvážené kombinaci grindcoreového sypání, sludgeové špinavosti a hardcoreové nekompromisnosti. Do takto výbušného kotle se tu a tam dostane nějaké to stoner rockové, či bluesové zrníčko a když se to pěkně promíchá, vypadne z toho velmi výživná metalová emulze. Ačkoliv podstatu hudby SOILENT GREEN je možné i nadále hledat především v agresivitě a určité neotesanosti, či obhroublosti, tak především kytarový zvuk zní možná kapánek čistěji, než by takto pojatá muzika zasluhovala.

Co však lze kvitovat s povděkem, je vydatnější návrat k rychlým skladbám. Na „Inevitable…“ je oproti „Confrontation“ věnován o poznání větší prostor sypačkám a vůbec častějším rytmickým zvratům. Přestože SOILENT GREEN nejsou žádní nabušení technici, opět dokazují, že komplexně znějící tvrdou metalovou nahrávku dokážou stvořit na velmi solidní úrovni. Kapela je nyní očividně ve velmi dobré formě a je zřejmé, že jí přejí i okolnosti. S takto znějícím materiálem by už mohla/měla více prorazit i na našem kontinentu. Evropským klubům by její produkce slušela.

 1

Dalas

Verdikt

SOILENT GREEN se příliš nemění, na to můžete vzít jed. Další podařená nahrávka z jejich dílny nabízí agresivní směs dřevorubeckých kytarových riffů, nezkrotné výbušnosti a nezaměnitelného jižanského feelingu. Jinými slovy - nic, co bychom od nich už předtím neslyšeli. SOILENT GREEN prostě nadále pilují svůj styl, kterému zůstávají naprosto věrni.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 41:25

Produkce: Erik Rutan
Studio: Mana Studios

www.myspace.com/soilentgreen

Sestava

Skladby

  1. Mental Acupuncture
  2. Blessed In The Arms Of Servitude
  3. In The Same Breath
  4. Antioxidant
  5. Lovesick
  6. Rock Paper Scissors
  7. Superstition Aimed At One's Skull
  8. For Lack Of Perfect Words
  9. When All Roads Lead To Rome
  10. All This Good Intention Wasted In The Wake Of Apathy
  11. A Pale Horse And The Story Of The End

Diskografie

Inevitable Collapse In The Presence Of Conviction (2008)
Confrontation (2005)
A Deleted Symphony For The Beaten Down (2001)
Sewn Mouth Secrets (1998)
A String Of Lies (EP) (1998)