FERMATA - Live v Klube za zrkadlom

FERMATA - Live v Klube za zrkadlom

FERMATA - Live v Klube za zrkadlom

FERMATA - Live v Klube za zrkadlom

Páni muzikanti z formácie FERMATA si povedali, že ak na svojom konte nemajú ani best of, ani live album a dokonca ani v dnešnej dobe tak moderné DVD, nebude na škodu všetky tieto nedostatky odstrániť jedným vrzom. Tak v októbri 2007 vznikol v bratislavskom Klube za zrkadlom zvukový aj obrazový záznam koncertu, ktorý sa stal základom pre koncertné DVD s názvom „Live v Klube za zrkadlom“. Nenápadný čierny digipak so strieborným logom obsahuje okrem samotného disku aj skromný booklet s krátkymi komentármi od Mariána Jaslovského a Ladislava Snopka.

Pri pohľade na playlist zaplesá srdce nejedného fanúšika skupiny, keďže sa na ňom objavilo to najlepšie a FERMATAzároveň aj najdôležitejšie, čo kedy vzišlo z ich dielne. Samozrejme, že sa Griglák a spol. s týmito songmi pohrali a ani jeden z nich sa nevyhol koncertnej úprave, takže v tomto prípade nejde o klasické ťahanie peňazí z vreciek fanúšikov. V tejto forme podáva FERMATA svojim obdivovateľom pridanú hodnotu v podobe na jedničku zvládnutého a kvalitného záznamu plného rockového besnenia, jazzovej hravosti a progresivity. Aj napriek viac-menej statickému podaniu, som sa pri sledovaní DVD nenudil, keďže páni muzikanti svojimi výkonmi doslova strhávajú pozornosť a z objatia nimi produkovaných melódií a rytmov sa nie je jednoduché vyslobodiť. No, aby som sa neopakoval a neprepĺňal túto recenziu superlatívmi, skúste si prečítať reportáž z košického koncertu formácie, ktorý sa uskutočnil necelý mesiac pred nahrávkou tohto DVD. Moje pocity z tejto akcie aj zo záznamu na DVD sú relatívne identické. Okrem koncertného záznamu obsahuje disk ešte bonusový materiál vo forme klipu „Spomienka na Amsterdam“, fotogalérie a záberov zo zákulisia. Žiaľ, bonusová časť disku ma, mierne povedané, sklamala. Zábery zo zákulisia a rozhovory sú kratučké a tak trochu prázdne.FERMATA  Fotogaléria obsahuje síce kvalitné obrázky, no je ich len pár a pochádzajú výhradne z natáčania DVD. Po toľkých rokoch existencie skupiny je na škodu, že sa nevyužil priestor, ktorý nosič ponúkal k zozbieraniu a spracovaniu historického materiálu, aspoň toho mála, čo sa zachovalo. Taktiež interview s členmi skupiny mohlo byť obsiahlejšie a predovšetkým, zaoberať sa okrem vtedy pripravovaného koncertného záznamu aj iným témami, ktoré by určite zaujali hlavne mladších fanúšikov, ktorí o skupine vedia len málo.

Aj napriek tomu považujem „Live v Klube za zrkadlom“ za výborný nosič, ktorý by nemal chýbať v zbierke žiadneho fanúšika skupiny. Pretože produkcia skupiny, kvalitný obraz, výborný zvuk, nasadenie a schopnosti muzikantov vyvážia akékoľvek „bonusové sklamania“.

Spolu s DVD vyšlo ako alternatíva aj hudobné CD, ktoré ale narozdiel od obrazového záznamu obsahuje len skrátený playlist:

01. For Huascaran
02. You And Me
03. Dr. Gamow
04. Genuine
05. Guitar Dreaming
06. Vasco Da Gama
07. Part 1
08. Viňa Del Mar

FERMATA

 3

Koscj

Verdikt

Živé DVD jazz-rockovej legendy. Je potrebné napísať viac?

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
9,4 / 10

Další informace

Produkce: Fedor Frešo

Mix a mastering: IMI Studio, zvukový inžinier: Ivan Minárik
Koncertný zvukár: Fedor „Fifo“ Frešo
Video záznam: MM Film s.r.o., Marek Mackovič

www.fermata.sk

Sestava

Skladby

  1. For Huascaran
  2. Dr. Gamow
  3. You And Me
  4. Rendez-vous
  5. Genuine
  6. Guitar Dreaming
  7. Vasco Da Gamma
  8. Full Power
  9. Apple Tree In Winter
  10. Part I
  11. Viňa Del Mar
  12. Memories Of Amsterdam (videoklip)

Diskografie

Live v Klube za zrkadlom (CD/DVD) (2007)
Fero Griglák & FERMATA - Next (2005)
X (1999)
Real Time (1994)
Simile (1991)
Ad Libitum (1984)
Generation (1981)
Biela planéta (1980)
Dunajská legenda (1980)
Huascaran (1977)
Pieseň z hôľ (1976)
Fermáta (1975)