1980 - 1980

1980 - 1980

1980 - 1980

1980 - 1980

Jsou francoužští 1980 velice zruční staromilci anebo vyznavači moderních postupů ve tvrdé muzice? Tak tuhle otázku si kladu pokaždé, když poslouchám jejich eponymní debutové album, kterému se především v okruhu milovníků rozlámaných riffů a rytmických disharmonií dostává příznivého ohlasu. První a lehce povrchní dojem však neprozradí nic z důvodů, proč věnovat Francouzům zvýšenou pozornost. Ano, jejich nahrávka zní v zásadě uniformně a svým celkovým provedením tak nijak nevybočuje z řady podobně znějících kapel.

1980Její krása však netkví v neotřelosti či originalitě, tu byste zde hledali jen ztěží, nýbrž ve schopnostech nadhledu a sebereflexe, kterými se 1980 prezentují. Potěší už jen takové maličkosti, jakou je například pojmenovaní jedné z kompozic názvem „Meshuggreich“. Fascinace hudbou švédských MESHUGGAH je jasně rozpoznatelná ihned po doznění krátkého intra. Skladba „Sagaie“ jakoby vypadla z deset let staré sólovky kytaristy švédských Fredrika Thordendala. Co je však chválihodné, krom toho, že 1980 své zřejmé inspirační zdroje ani nijak nezapírají, je hlavně bezstarostnost a řekněme grácie, s jakou se dokázali popasovat s dopředu danou neoriginalitou svojí tvorby. Takže v úvodu zmiňovaný nepříliš pozitivní prvotní dojem ihned mizí a na mysl se vkrádají už jen příjemné pocity.

1980Těch 1980 docilují především důkladným a promyšleným budováním stavby svých skladeb, ve kterých se nevymezují vůči posluchačům, jenž nejsou ochotni naslouchat pouze s kalkulačkou v ruce a bez zájmu o celek se soustředit pouze na instrumentální výkony zúčastněných. Ty jsou samožejmě výtečné a bez nich by 1980 mohli podobně zaměřenou hudbu produkovat jen ztěží. Francouzi však mají rádi hudbu jako takovou a její podstatu, naštěstí, vidí především ve snaze oslovit i „normálního“ posluchače. Jejich neokázale provedená ryze instrumentální hudba, která je prosta jakýchkoliv megalomanských postupů a onanistických odboček do slepých uliček, k tomu má ty nejlepší předpoklady. V jednotlivých skladbách jsou rozvinuty malé a nenápadné, ale o to zajímavější příbehy, ve kterých se misí jak posluchačská atraktivita, tak i postupná a nepříliš unáhlená gradace a efektivní práce s atmosférou. Klávesové nástroje zní příjemně archaicky, díky čemuž tak tvorba skupiny leckdy připomene opojnou progresivně rockovou vlnu ze sedmdesátých let.

Na Myspace stránce kapely se můžete dočíst, že 1980 sami sebe škatulkují lehce obskurní kombinací „garage / nu-jazz / death metal“. Ponechme stranou debaty o tom, co je a co není jazz, co je a co není progres, natož death metal. 1980 jsou především velice zruční instrumentalisté a neméně schopni skladatelé. V jejich hudbě si přátelsky podávají ruce zvrácené meshuggahovské riffy s artrockovým sněním, progrockové staromilství s metalovou modernou a především instrumentálně náročnější provedení s lehce a labužnicky stravitelným posluchačským zážitkem.

 138

Dalas

Verdikt

Komfortní posluchačský zážitek v krabičce sa nápisem "vyrobeno v licenci MESHUGGAH". Ovšem nazývat debutovou nahrávku francouzského intrumentálního kvarteta pouze povedeným plagiátem by bylo hodně nespravedlivé. Na to je až příliš životaschopná a zajímavá!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 35:31

www.myspace.com/1980theband

Sestava

  • Pablo - digital waveform, electric oud
  • Armand - 7 & 6 string black thunder
  • Mathieu - hammer smashed face
  • Ben - emotional low-frequencies

Skladby

  1. Intro
  2. Sagaie
  3. O Me Oh
  4. Meshuggreich
  5. Amicalement Votre
  6. 1980
  7. Il Se Fait Tard Mon Ami, Il Faut Rentrer

Diskografie

1980 (2007)

Jiné pohledy

8 / 10
Tejto nahrávke som dlhšie akosi nevedel prísť na chuť a teraz keď som sa k „1980“ znovu vrátil, nerozumiem prečo. Som nadšený... a keďže už bolo v hlavnej recenzii a aj v Marigoldovom druhom pohľade povedané všetko, čo z tejto hudby cítim aj ja, mohol by som tu hodiť už len hodnotenie. Vrátil by som sa snáď len k téme originality, ktorú nakusol už Dalas a v diskusii pod článkom sa o nej viedli siahodlhé a hlavne zbytočné diskusie. Nie, 1980 nehrajú v žiadnom prípade originálnu a ani objavnú hudbu, ich produkcia je postavené na postupoch ktoré objavili pred nimi mnohé ďalšie skupiny z rôznych žánrových hudobných kútov. Objavnosť a originalita v hudbe skupiny, ak tam ozaj nejaká je, tkvie skôr v tom, že 1980 dokážu rôzne aj rozdielne základy, s ľahkosťou poskladať do funkčného celku. Páči sa vám táto hudba? Tak prestaňte ľpieť na tom, že vy predsa musíte počúvať len originálnu muziku a nik vám nemôže na tento FAKT siahnuť a tvrdiť opak.
Koscj | 11. února 2008

 

8 / 10
Prímově explozivní kolekce nabušeného prog metalu se spoustou rytmických zvratů a disharmonických vsuvek, stejně jako s mnoha opravdu pěknými a nepodbízivými útěšnými zakoutími poklidu. Dobrý lék na kocovinu pro ty, kterým už se začíná zajídat podbízivé a vyprázdněné pojetí stylu od jeho komerčních vlajkových lodí. Tahle francouzská eskadra si umí pohrát s energií a vytvořit strhující instrumentální ornament, který dovede hlavu stejně zamotat jako povznést. Dovede surfovat na vlně retro motivů, jazzových impresí a neztratit přitom výřečnost v podivném archaickém jazyce. Netone v samoúčelném stavění se na odiv. Doporučuju.
Marigold | 27. ledna 2008