EARTH - The Bees Made Honey In The Lion's Skull

EARTH - The Bees Made Honey In The Lion's Skull

EARTH - The Bees Made Honey In The Lion's Skull

EARTH - The Bees Made Honey In The Lion's Skull

Je neuveriteľné, že človek so životopisom Dylana Carlsona žil takmer dekádu v úplnom zabudnutí. Muž, ktorý kúpil a doručil Kurtovi Cobainovi osudovú brokovnicu, si vystrihol krátku rolu v bulvárnom filme „Kurt And Courtney“, nechal sa vyhodiť od kultového seattleského labelu Sub Pop a na desať rokov uložil EARTH k ľadu. Z „právnych a s drogami súvisiacich“ dôvodov.

Po opatrných undergroundových nových začiatkoch (zachytených na mdlom živáku „Living In The Gleam Of An Unsheathed Sword“ a experimentálnom splite s KK NULL) sa EARTH naplno vrátili v roku 2005: vydaním „Hex; Or Printing In The Infernal Method“ definovali svoju novú podobu tak, ako ju počujeme a vidíme aj o tri roky neskôr.

EARTH

Medzi „Hex“ a „The Bees Made Honey In The Lion’s Skull“ sa stihlo vtesnať nezabudnuteľné európske turné so SUNN O))), nasledované CD/DVD „Hibernaculum“, albumom-nealbumom postaveným na transformácii kultových kusov z ranej éry skupiny do dnešného „westernového“ zvuku. Práve „Hibernaculum“ je prvým dôvodom rezervovaného hodnotenia novinky EARTH: na aktuálnom albume nenájdete nič skutočne prekvapivé a v porovnaní s „Hibernaculum“ nie je ťažké uzrieť, že silu skladieb ako „Ouroboros Is Broken“ či „Coda Maestoso In F (Flat) Minor“, fungujúcich rovnako dobre v diametrálne rôznych aranžiach, nie je vonkoncom jednoduché napodobiť.

Na druhej strane na „The Bees Made Honey In The Lion’s Skull“ nie je nič ozaj „zle“. No ani hosťovanie rešpektovaného jazzového gitaristu Billa Frisella a zahustenejší a prepracovanejší zvuk nedokázali naplniť (moje) očakávania. Dalo by sa citovať z recenzie „Hex“ či „Hibernaculum“ – súčasní EARTH sú (stále) tradície ctiacou skupinou, hudbou pre letargické polihávanie na terase, soundtrackom k americkému duchu prebývajúcemu vo vysušenej prérii a vo viacerých aspektoch návratom k americkým sedemdesiatym rokom. Úsporné a čisté tóny gitary a pomalé tempo lenivých bicích sú citlivo doaranžované (ozve sa aj hammond organ) a skutočne dokážu navodiť atmosféru medovo rozťahaného polospánku – rovnako, ako pôsobia promofotografie skupiny, statické, kľudné a tradicionalistické, snáď až nepatrične „spokojné“. Nemôžem sa však ubrániť dojmu, že ide o výrazové prostriedky, z ktorých sa nedá brať príliš dlho.

EARTH

Celá diskografia EARTH je však prešpikovaná experimentami, nečakanými zmenami štýlu či zostavy. Nič z toho „The Bees Made Honey In The Lion’s Skull“ skutočne neprináša. Natískajúca sa otázka znie, koľko fanúšikov v podstate experimentálneho subžánru sa uspokojí s takto konzervatívnou doskou.

 32

Thorn

Verdikt

Je ťažké zastaviť pomaly sa vkrádajúci pocit, že "hexovský" model EARTH začína byť vyčerpaný.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,3 / 10
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 53:25

Skladbu "The Driver" si môžete stiahnuť zo stránky Southern Lord: http://tinyurl.com/39wfwx

www.myspace.com/earthofficial

Sestava

Skladby

  1. Omens And Portents I: The Driver
  2. Rise To Glory
  3. Miami Morning Coming Down II (Shine)
  4. Engine Of Ruin
  5. Omens And Portents II: Carrion Crow
  6. Hung From The Moon
  7. The Bees Made Honey In The Lion's Skull

Diskografie

Primitive And Deadly (2014)
Angels Of Darkness, Demons Of Light II (2012)
Angels Of Darkness, Demons Of Light I (2011)
A Bureaucratic Desire For Extra-Capsular Extraction (2010)
Live Europe 2006 (2008)
The Bees Made Honey In The Lion's Skull (2008)
Hibernaculum (2007)
Living In The Gleam Of An Unsheathed Sword (Live) (2005)
Hex; Or Printing In The Infernal Method (2005)
Pentastar: In The Style Of Demons (1996)
Sunn Amps And Smashed Guitars (live) (1995)
Phase 3 - Thrones And Dominions (1995)
Earth 2 (1993)
Extra-Capsular Extraction (EP) (1992)

Jiné pohledy

8 / 10
Dovolím si malú, bezvýznamnú motoristickú vsuvku. Medík od včeličiek ukuchtený do levej lebky je to najlepšie, čo som kedy v aute počúval. Neuveriteľné pocity. Človek sa zrazu nikam neponáhľa, ochotne zastaví na oranžovú, usmieva sa na okoloidúcich a je neustále v dobrom rozmare. Len nech to hrá čo najdlhšie, nechce sa mi vystupovať.
Rudi | 9. března 2008

 

6,5 / 10
Môj vzťah k legende EARTH vystihuje fakt, že môj najobľúbenejší album, "Hex...", nie je tradičný EARTH a zoznámenie výhradne s ním vám o ich pravej tvári veľa nepovie.

"The Bees Made Honey In The Lion's Skull" je ďalším krokom "novej", hexovskej éry, čo človek ako ja určite ocení, no skutočné nadšenie trvá približne toľko, čo podrobnejšie zoznámenie. Včelárska novinka je znova ideálnou "background" music, no bohužiaľ už nie je zároveň aj plnohodnotný epos ako jeho westernový predchodca. Forma zostáva približne rovnaká, no dakam sa vytratila duša, jedinečnosť a v neposlednom rade aj zvláštny druh pútavého rozprávačstva. "The Bees Made Honey In The Lion's Skull" je len podmazom, ku ktorému si treba vymyslieť vlastný príbeh. Je to tak dobre? Bohužiaľ nie.

O to väčšia škoda, že už veľmi dávno som nezažil tak dokonale samostatný a obrazotvorný názov albumu.
V-dur | 18. února 2008