KIJU - Nothing To Play For

KIJU - Nothing To Play For

KIJU - Nothing To Play For

KIJU - Nothing To Play For

KIJUMoc se s tím nesrát a jít tvrdě na věc! ... Tak to není scénář laciného porno filmu, nýbrž krédo, se kterým se italové KIJU pustili do nahrávání jejich debutní desky. Počáteční nedůvera a obavy z průměrného plagiátu, kterou mi navnadila škatulka „Metalcore / neothrash metal“, uvedená v promo letáku, však brzy vystřídaly ovace. Tato kapela se totiž dokázala zařadit po bok těch, kteří ukazují, že i mnohokrát zahrané se dá zahrát znovu a přesto to nebude žádná nuda.

... Musí se to ovšem umět ... A tihle hošani umí a to zatraceně dobře! Nevím, zda za to může temperament jižanského naturelu, ale verva, s jakou se poprali s nástrahami svého stylu, je až dechberoucí. Výsledkem je kolekce 11-ti kompozic narvaných energií až z toho hrozí masivní exploze. Jádro jednotlivých skladeb je tvořeno směsící hutných thrashových riffů, které jsou doprovázeny ničivým bombardováním bicí artilerie. Vokál se většinu času odvíjí v rovinách agresivního řevu. Příjemným zpestřením jsou však i momenty, kdy dvojice vokalistů žene své hlasivky do procítěnějších a vyšších poloh. Nechybí dokonce ani growling, kterého se dočkáme ve skladbě „Reinforced Concrete“. Jako demonstraci síly této kapely bych zvolil jednoznačně čtyřku „Switch Off“, která v plné míře obsahuje všechny zde uvedené atributy.
Alfou i omegou kvality či nekvality nahrávky je však hlavně její produkce. V tomto případě si vše potřebné obstarala kapela sama a výsledek je vynikající. Jednotlivé nástroje mají ten správný zabijácký zvuk toliko potřebný k plnému uspokojení hladového hc/thrashového ouška.
Texty plné kritiky společenských a politických poměrů tvoří nezbytné klišé patřící do tohoto stylu muziky.
Už mě ani nepřekvapuje fakt, že tato deska vychází u slovenských Metal Age, kteří jsou proslulí svojí schopností vyhledat méně známá, přesto však zajímavá zahraniční jména. Někdy se to podaří více, někdy méně a někdy je to trefa do černého, což je tento případ. Myslím, že v nejedné americké garáži by měli zapřemýšlet, jestli to radši nezabalit ...

 Přidejte svůj názor

Dalas

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 54:32

Produkce: KIJU
Studio: Fear Studio, Alfonsine

Kontakt: Caffagi Emiliano, Via Salvatore Allende, 126, 50056 Capraia Fiorentina Firenze - Italy

www.kiju.it

Sestava

Skladby

  1. Nothing To Play For
  2. Y (Chromosome)
  3. Discipline
  4. Switch off
  5. What Do You Want
  6. Truck
  7. Reinforced Concrete
  8. Ki(ll)ju
  9. Out of Control
  10. WWWW (Filthy Screen)
  11. Paving of Worms

Diskografie

Nothing To Play For (2002)