TOKYO VICE - Japonské kriminální pološero

TOKYO VICE - Japonské kriminální pološero

TOKYO VICE - Japonské kriminální pološero

TOKYO VICE - Japonské kriminální pološero

Stále mě překvapuje, že se o tomto skrytém klenotu produkovaném HBO nemluví více. Kvalitních kriminálních dramat zasazených do Japonska přeci jen rozhodně mnoho není. Zvláště takových, která vycházejí z reálných zkušeností konkrétního člověka. Celý projekt je inspirovaný stejnojmennou knihou od amerického investigativního novináře Jaka Adelsteina, jenž se v devatenácti letech přestěhoval do Japonska, kde studoval tamní literaturu. Adelstein se stal prvním nejaponským novinářem v Yomiuru Shimbun a pracoval zde dlouhých dvanáct let. Za tu dobu pronikl do spousty kauz spojených hlavně s Japonským podsvětím, které představuje Yakuza.

TOKYO VICE

Osmidílný seriál začíná tím, jak se do japonských novin dostal, a následně popisuje jeho cestu ke kriminálním případům. Velmi výmluvně pak komentuje pro našince značně bizarní zvyklosti a zvláštně konzervativní přístup japonské společnosti ke zločinům, k určité kolegialitě a nedůvěru k čemukoliv cizorodému dalece překračující hranici rasismu. Exotické prostředí japonského podsvětí a novinařiny není však jedinou ozdobou celého seriálu.

TOKYO VICE

V první řadě to je příběh se skvěle napsanými charaktery, které nasvěcují jeho linii z různých úhlů. Seriál má štěstí i na obsazení. Vedle vycházející hvězdy Ansela Elgorta, kterého jsem si doteď spojoval spíše s romantickými dramaty, jakými byl například film Hvězdy nám nepřály nebo akční cool jednohubky typu Baby Driver, tu mnoho zajímavých rolí přebírají i japonští herci. Ať už jde o mladého mafiána, kterého hraje Šó Kasamacu nebo Rinko Kikuči, která se blýskla například v Babelu a zde hraje Jakeovu editorku a hlavní nadřízenou v redakci Yomiuru Shimbun. Chemie mezi postavami zatížená právě naprosto odlišným socio-kulturním prostředím a vedlejšími motivacemi je další třešničkou na dortu. Zatímco hlavní postavu Jakea žene poněkud naivní mladická nerozvážnost a touha změnit svět, ostatní postavy mají mnohem méně přímočarou linku. Ať už jde o vzdor vůči rodině, snaha vyrovnat se s minulostí i přítomností, seberealizovat se nebo jen najít ten správný balanc na cestě, která je dlážděná Yakuzou.

TOKYO VICE

Ono „japonství“, propisující se do všeho, co v seriálu vidíme, je vedle herců dalším charakterem v příběhu. Od mezilidských vztahů, přes tuhou hierarchickou strukturu, po přístup Japonců k pojmům jako je například čest. Všechno tohle tu hraje důležitou roli a vše se děje ve vtahujícícm prostředí tokijských neonů a barů. Několikrát jsem si v tomto ohledu vzpomněl na výtečnou krimi plnou nadhledu od Martina McDonagha V Bruggách. Tady se povedlo to samé. Prostředí a město tepe. Není jen kulisou. Hraje svoji významnou úlohu. Představitel hlavní role se dokonce naučil plynně japonsky, což také pomáhá k určité autentičnosti. A pak tu jsou mistrovské scény, které skvěle odrážejí kulturní střet, jako třeba situace, kdy mafián z Yakuzy veze v autě Adelsteina, přičemž se dohadují o poselství textů BACKSTREET BOYS.

TOKYO VICE

TOKYO VICE je vlastně celkem temně působící kriminální drama, které se odehrává ve velmi zajímavém prostředí. Působí autenticky a má výborně napsané postavy. Jediné, co mě na konci zklamalo, je to, že je příběh neukončený. Tedy bude se konat dvojka a na to jsem poslední dobou trochu alergický. Pevně ale doufám, že tady není zaděláno na nekonečnou ságu, protože i kniha Tokyo Vice někde končí. A seriálem jsem vlastě velmi nahlodán si ji koupit, byť co vím, tak u nás nevyšla anglicky.

TOKYO VICE

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

USA, (2022–2023), 15 h 45 min (Minutáž: 54–64 min)
Tvůrci: J.T. Rogers
Režie: Michael Mann, Destin Daniel Cretton, Josef Kubota Wladyka, HIKARI, Alan Poul
Předloha: Jake Adelstein (kniha)
Scénář: J.T. Rogers, Jessica Brickman, Adam Stein, (více)
Kamera: Daniel Satinoff, John Grillo, Diego García
Hudba: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Hrají: Ansel Elgort, Ken Watanabe, Rachel Keller, Ella Rumpf, Rinko Kikuči, Hideaki Itó, Šó Kasamacu, Tomohisa Jamašita, Šun Sugata, Masato Hagiwara, Ajumi Tanida, Kósuke Tojohara, Noémie Nakai, Takaki Uda, Masayoshi Haneda, Eugene Nomura, Jóhei Macukado, Masana Bokuzó, Ken Jamamura, Ajumi Itó, Hanna Komacu