1914 - Where Fear And Weapons Meet

1914 - Where Fear And Weapons Meet

1914 - Where Fear And Weapons Meet

1914 - Where Fear And Weapons Meet

„War In“. Vojna a metalová hudba sa spajajú v množstve diel vydaných v rámci mnohých žánrov. Dalo by sa bez preháňania povedať že vojna ako jedna z najextrémnejších foriem ľudského správania je primárnym hýbateľom nespočetného množstva kapiel a ich nahrávok. Ukrajinskí 1914 sú pomerne unikátni v tom, že sa venujú exkluzívne len jednému z najväčších konfliktov v dejinách ľudstva a to prvej svetovej vojne. Tento koncept prepájajú v škatuľke, ktorá by sa dala označiť ako „blackened death doom“. Povedal by som však, že čierny kov hrá v tomto mixe prvé husle. 

Prvé albumy ma aj napriek pôsobivému historickému kontextu hudobne až tak neoslovili a prezentovaná hudba bola miestami generická a splývajúca s vlnou kapiel v žánri (MGLA, UADA, AFSKY a podobne). „Where Fear And Weapons Meet“ mi však už po úvodnej skladbe zdvihol obočie a vidno, že 1914 prešli pomerné dobrým vývojom získavajúc hĺbku vo všetkých hudobných rozmeroch. Produkciou sa posunuli o úroveň vyššie, nápady sa zostrili a celok obohatili symfonickou, prevažne dychovou sekciou, ktorá sa k obrazu kapely dokonale hodí.

Týmto získavame pomerne unikátne dielo, ktoré vás chytí od prvých tónov reflektujúcich sarajevskú tragédiu v priamej reči jej hlavného aktéra Gavrila Principa. Impozantný je vokál, ktorý je aj napriek východnému akcentu perfektne zrozumiteľný a v kontraste brutálny - aspekt, ktorý vždy obzvlášť oceňujem. Líder kapely si dáva záležať, presne cielenou streľbou vypichuje aspekty udalosti a heroické činy z prvej svetovej vojny tak, aby mali potenciál trafiť vás do hlavy alebo srdca. Album má schopnosť vtiahnuť poslucháča do reálií veľkého konfliktu minulého storočia, do krvou zablatených zákopov, osudov padlých vojakov v mlynčeku na mäso vzdialenej artilérie. Zhudobnený oznam o smrti vojaka A.G. Harrisona je mrazivým svedectvom, ktoré núti zastaviť sa a zamyslieť. Refrén s hosťovačkou Nicka Holmesa z PARADISE LOST „And he lies in a soldier's grave where he fell“ a celý text ako citácia reálneho listu je desivým svedectvom pekla, ktoré sa v tom čase presťahovalo priamo na zem.

Inštrumentálne je album bezchybný, síce neprináša priamo hudobne nič, čo by zbúralo hranice extrémnych žánrov, ale je mimoriadne kvalitne vystavaný - či už po rytmickej stránke kombinujúc ten správny pomer klepcov a ťažkotonážnych partov („Vimy Ridge“), ako aj pôsobových riffov a sól („Mit Gott für König und Vaterland“). Do veľkej miery sa 1914 snažia inštrumentáciu a tempá snažia práve textom, ktoré je nutné vnímať v kontexte prezentovanej hudby. Zaujímavý je aj cover od E. Bogla - „The Green Fields Of France“, ktorý transformuje pôvodnú pokojne znejúcu skladbu do toho správneho bezútešného kontextu miestami na hraniciach žánru „funeral doom“ (hoci, mohol byť veru kratší).

Obrázek_3

Vo všeobecnosti je album koncipovaný v tempe staccata rýchlopalných zbraní kosiacich všetko živé v chránenom perimetri. Zvukovo je mrazivo momunemtálny, dychové nástroje ako poslovia posledného súdu a skazy násobia atmosféru, pričom nerozptyľujú brutalitu ani neodvádzajú pozornosť, najlepším príkladom nech je „Corps D'autos-Canons-Mitrailleuses“.

Záverom nemôžem konštatovať iné ako to, že tu máme naozaj mnohorozmerné hudobné dielo, ktoré sa opiera o historické reálie a prenáša ich odkaz aj do súčasnosti v príslušnom čiernom kovovom obale. „War Out“.

 1

Arrow

Verdikt

Jedno z najpresvedčivejších hudobných stvárnení bezútešných dimenzií a beštiality vojny. Album je výnimočný v prepojení ideového vojnového konceptu a ostrej death/blackmetalovej zložky so symfonickými elementami. Vytváraja tak mnohorozmerné umelecké dielo, ktoré má ambíciu i schopnosť poslucháča zasiahnuť a vtiahnúť do svojej vlastnej reality.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
9 / 10
Čtenáři
8,9 / 10

Další informace

Stopáž: 73:27

www.facebook.com/1914band

Diskografie

Where Fear and Weapons Meet (2021)
The Blind Leading the Blind (2018)
Eschatology of War (2015)

Jiné pohledy

9 / 10

Už jsem o tom jistě někdy psal, ale prostě zbožňuju ty chvíle, kdy vás osloví naprosto neznámá kapela v okamžiku, kdy to prostě tak nějak vůbec neočekáváte. Hm, další svižná vyjížďka s black metalem, říkáte si pro sebe, u kterého už při druhé skladbě nevíte, kde vám hlava stojí a proč to všude dokola a do zblbnutí omílané bzučení vlastně posloucháte. A tu kapelu s tím letopočtem v názvu, tu už jste taky kdysi slyšeli, ale k ničemu to nebylo. Ale pozor! Tohle nejsou 1349, což asi mnohé také spletlo, tohle jsou 1914! A "Where Fear And Weapons Meet" je naprosto úžasné album klasického melodického black metalu, které vypráví o první světové válce a činí tak asi milionkrát zajímavěji, než SABATON. A když jeden slyší všechnu tu metalovou ošklivost, která naprosto dokonale a se vší dramatičností, co jí jen těžký kov je schopen, zrcadlí hnus a zvrácenost textové matérie "Velké války", nemůže než jen rozkývat stárnoucí hlavu do rytmu a navzdory fyzikálním zákonům jí tam udržet až do úplného vyčerpání. Black metal v roce 2021? Ano prosím, takhle opravdu ano!

Louis | 31. října 2021