SCABBARD - V říši zla

SCABBARD - V říši zla

SCABBARD - V říši zla

SCABBARD - V říši zla

Deathmetalovú partiu zo zlínskeho okolia som v 90. rokoch párkrát zažil naživo, počul som aj demo a dva albumy, ktoré na mňa v čase vydania nejaký zvláštny dojem neurobili. Nedávno som si ich dal znovu, aby som si starú tvorbu porovnal s novou, návratovou, keďže prvá etapa existencie SCABBARD sa skončila v roku 2000 a kapela sa vrátila po 16 rokoch v podstate nečakane. „Beginning Of Extinction“ (1996) a „Extended Mirror“ (1999) sú dnes typickými nahrávkami klasického moravského kovu smrti pozerajúceho sa nie úplne zblízka na chrbát výrazne nárezovejším KRABATHOR v časoch albumového debutu až „Orthodox“. Stredné tempá, jednoduchšie riffy, často ovplyvnené starými DEATH, nejaké akustické vybrnkávačky, pokusy o atmosféru... pamätám si, že napríklad smrtiaci melodici/atmosferici DECAY ma vtedy bavili viac.

 

V roku 2020 je veľa vecí inak, kedysi kvinteto je dnes trio, v ktorom má na starosti basu a mikrofón zakladateľ Alex Varmuža, na bicie hrá voľakedajší klávesák Dan Slezák a o generáciu mladšou posilou je gitarista Tomáš Král. Texty tentokrát v češtine, to je hádam aj lepšie než kedysi, keď mali vokály v angličtine, ktorú vtedy, ako vyplynulo z rozhovorov, nikto z nich neovládal. Hudobne tu máme posun k thrash metalu, hrubému, drsnému, občas koketujúceho s death metalom, ale fakt tým najstarším. Vynovení SCABBARD sa totiž vrátili s albumom, ktorý by zapadol tak na prelom 80. a 90. rokov, totálne stará škola, na mňa dnes až príliš stará. Nárez to je, zvukovo ošetrený takisto fajn, inak ale typický extrémnejší český metal na „prelome vekov“. Je tu pár dobrých riffov, ale aj kvantum takých klišé, až mám pocit, že kazetové prvotiny KRYPTOR či V.A.R. boli o kus ďalej už v dobe svojho vzniku. Opäť mi zídu na um demá KRABAT(H)OR, ale z pamäte som vylovil dokonca plzenských TUDOR, ktorých skladba „Král kanibal“, stará snáď tridsať rokov, by tu celkom zapadla. Kto má rád fakt veľké retro, môže tento album oceniť, ja by som si o týchto skladbách povedal „niečo na nich môže byť“, ak by vyšli na sampleri Ultrametal. Lenže to je tridsať rokov dozadu.

SCABBARD

 15

Martin Lukáč

Hodnocení

Autor
-
Redakce
3 / 10

Další informace

Jiné pohledy

To je radosti, ďalší návrat, tentokrát vskutku z kategórie nikým nečakaných. Keď to Scabbard kedysi pred 20 rokmi v podstate potichu zabalili, obišlo sa to bez veľkého smútku, proste lokálni hrdinovia sa rozišli. Takých kapiel bolo a bude, vzniknú, hrajú, skončia, nechýbajú, je dosť nových, aj s väčším potenciálom. V 90. rokoch proste typický aj na miestne pomery druholigový death metal, v porovnaní s všeobecne solídnymi Krabathor prvých štyroch albumov sa netreba báť prívlastku „dedinský“.

Po 15 rokoch sú späť, v niektorých UG kruhoch je návrat údajne oslavovaný, fakt netuším prečo, ale vždy je možnosť, že recenzent je kokot, ktorý tomu nerozumie. Návratový album je taký, že „tyvole, akože vážne toto?“ Iste, principál neraz vyhlásil, že po skončení o metal stratil na dlhé roky záujem, ani nič nepočúval, no, aj to tak vyzerá, asi si radšej niečo pustiť mal, lebo toto nie je ani metalové múzeum, to je tak niekde v kúte kotolne, že sa to nahádže do pece, nech je aspoň nejaký úžitok. To akože vážne dakto spojazdní rádoby legendu a výsledkom je toto? Si robíte srandu, toto by sa ako-tak vážne dalo vziať v roku 1988, teraz to ale znie tak, že ak by sa Alkehol rozhodli vyrobiť nejaký „husťácky metal“, tak by to hádam dopadlo lepšie. Nie oveľa lepšie, ale lepšie. Škoda celkom v pohode zvuku na túto zábavovku, a keď začujete texty, kladiete si otázku, či nebolo lepšie zotrvať pri angličtine. Síce ju nikto v kapele neovládal ani tak, žeby porozumel tomu, že v nemeckom backstage to v tej chladničke je aj pre ostatné kapely, ale toto v češtine je kurva level Flussor. Lenže tam to bola paródia, tu je to hustometalové a navyše s NÁZOROM. Tyvole, chudák vydavateľ, to je chalan, ktorého práca si zaslúži rešpekt, ale tu sa sekol, asi z nostalgie. Serte na to, se hošy.

-red- | 9. prosince 2020

 

Tady se s tvorbou mělo skončit v letech devadesátých. Novým albem zlínští jen drolí svůj odkaz na prach. Viděl jsem je živě naposledy před třemi lety a už tehdy jsem vrtěl hlavou a pokládat si otázku „proboha komu?“. Plně podepisuji názor kolegy Louise a podtrhuji tu dětskou poetiku textů. Můj desetiletý synovec píše básničky, které mají vyšší úroveň. Je celkem zajímavé, jak hudba koreluje s fotografií kapely. Vzadu čouhá něčí chalupa, aparát značky Randall stojí šišatě jedním kolečkem zřejmě na krtinci a do toho ty ohně. Více než cokoliv jiného to působí úsměvně. To samé lze říci o videoklipu.

RIP | 2. prosince 2020

 

3 / 10

Co se týče moravských SCABBARD, chovám v srdci jejich dávnou prvotinu "Beginning Of Extinction", a jak tak naslouchám "V říši zla", téměř jistě to tak zůstane. Kapela obnovená po létech neexistence si v triu osedlala death metal ze staré školy, ovšem nemá k tomu příliš potenciálu, a tak jen víceméně na sebe vrší obvyklá stylová klišé, které korunuje českými texty level FLUSSOR ("Novodobá šlechta, noví mocipáni, hlavně, že mají plné měšce,co si kurva myslí, že jsou světa páni, jak dlouho to budem snášet ještě"). Bohužel, dodávám, protože tohle si domácí odkaz SCABBARD určitě nezasloužil.     

Louis | 1. prosince 2020