VYCHOVÁNI VLKY - Ridley Scott se nadobro zbláznil

VYCHOVÁNI VLKY - Ridley Scott se nadobro zbláznil

VYCHOVÁNI VLKY - Ridley Scott se nadobro zbláznil

VYCHOVÁNI VLKY - Ridley Scott se nadobro zbláznil

Jestli něco poslední dobou Ridleymu Scottovi šlo, tak to bylo namlsat diváka a pak ho zklamat. A hned zprvu musím říci, že je to i případ ambiciózního seriálu VYCHOVÁNI VLKY. První díl je opravdu silným příslibem do budoucna a i v těch několika následujících dílech se rozehrává zajímavá hra o přežití na nehostinné planetě. S každou další epizodou se začne příběh krabatit a zamotávat do nesmyslně překombinovaného spletence a vy někdy v polovině začnete tušit, kam to vlastně spěje. Držíte si přitom palce, abyste se mýlili, ale každá další minuta vás přesvědčuje o tom, že to možná bude ještě horší než vaše představy. Nevím, jestli Ridley Scott už senilní, nebo co se to vlastně děje, ale přijde mi, že poslední dobou se obloukem vždy vrací k jednomu tématu. Jako stařec, který vám každý večer vypráví tu samou historku z mládí.

VYCHOVÁNI VLKY

Ale ta krása na začátku… Máte dva androidy, kteří na opuštěné planetě mají přivést k životu a vychovat několik lidských dětí, jejichž embrya mají zahibernované v modulu, ve kterém přiletěli. Prostě mise. Započít novou etapu lidstva. Hrát si na mámu a tátu. Pikantně se tak dokonce i jmenují – Matka a Otec. Postaví základní přístřešky, začnou obdělávat půdu a také dle svého nastavení děti vychovávat. Poblíž jejich usedlosti je tajemná obrovská jáma, zdánlivě bez jakéhokoliv dna. Už jen tento koncept poskytuje dostatečný prostor rozehrát staroškolské sci-fi vyprávění, které bude mít potřebnou akci, drama i filosofické přesahy. Nedávno recenzovaná „Jsem matka“ to dokázala jen se dvěma postavami.

VYCHOVÁNI VLKY

Hlavní protagonisté jsou navíc vybráni s citem, a hlavně Amanda Collin mě v prvních dílech naprosto okouzlila. Skvěle hraje i planeta, která má opravdu pustý charakter, skrývá od počátku mlhavé nebezpečí v podivných tvorech, jenž tu žijí. Ať už jde o pláně, podivný les, pouštní vyprahlou flóru a celkovou nehostinnost, která se tu staví do ostrého kontrastu s prudce elegantními křivkami vesmírného modulu a kombinézami androidů. To všechno od počátku působivě funguje. Fungují tu i v prvních dílech načrtnuté motivy, které se týkají stravovacích návyků a nutnosti přežití.

VYCHOVÁNI VLKY

Pak se najednou ale něco přihodí a příběh se začne drolit a rozpadat. Přicházení další postavy, další elementy a témata jako je víra, zrození, Bůh. Ve chvíli, kdy android začne krvácet bílou kejdu, začnete mít podezření, že to není jen náhoda. Že tento film míří do propasti, kterou vyhloubily ambice Ridleyho Scotta. Děj se začne nesmyslně komplikovat, přestane dávat smysl, a hlavně vás přestane zajímat, co se vlastně stane. Postavy, které vám v prvních dílech přirostly k srdci, se začnou chovat jako idioti, v ději se začnou objevovat nevysvětlitelné okolnosti.

VYCHOVÁNI VLKY

Co k seriálu ve všech ohledech skvěle padne, je hudba. Na tuto práci byl povolám ambientní čaroděj Ben Frost a vytvořil zvukový doprovod, který skvěle dobarvuje jednotlivé scény. Hudby si vlastně jen při sledování téměř nevšimnete, je úzce nalepená na to, co se v seriálu děje. Někdy je až příliš dramatická, ale to vás začne otravovat až v druhé půlce seriálu, kdy se děj mění ve frašku. Rozhodně se ale vyplatí na hudbu zaměřit a trochu více ji vnímat, protože je po řemeslné stránce naprosto famózní. Ostatně stejně jako výprava a prostředí. Právě tady vás pak nejvíce zamrzí, jak dokáže dobře odvedenou práci znehodnotit zápletka.

VYCHOVÁNI VLKY je po mnoha stránkách excelentní projekt. Dlouho jsem nebyl tak nadšený z prvních dvou nebo tří dílů nějakého sci-fi seriálu. O to frustrovanější jsem teď, když jsem viděl konec. Doufejme, že druhá série nikdy nepřijde.

VYCHOVÁNI VLKY

 9

RIP
RIP

Verdikt

Už dlouho se nestalo, aby nějaký seriál tak skvěle a ambiciózně začal a tak hloupě skončil.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

USA, 2020, 8 h 17 min (Minutáž: 42–56 min)


Tvůrci: Aaron Guzikowski
Režie: Ridley Scott, Luke Scott, Alex Gabassi, Sergio Mimica-Gezzan, James Hawes
Scénář: Heather Bellson, Aaron Guzikowski, Donald Joh, Karen Campbell, Sinead Daly
Kamera: Ross Emery, Erik Messerschmidt, Dariusz Wolski
Hudba: Ben Frost, Marc Streitenfeld
Hrají: Travis Fimmel, Abubakar Salim, Jordan Loughran, Amanda Collin, Ethan Hazzard, Winta McGrath, Aasiya Shah, Ivy Wong, Loulou Taylor, Munro Lennon-Ritchie, Niamh Algar, Garth Breytenbach, Felix Jamieson, Brett Williams, Courtney Michael, Joshua James, Bronte Carmichael, Sienna Guillory, Clayton Evertson, Farouk Valley-Omar, Matias Varela, Steve Wall, Tanya van Graan, Tarryn Wyngaard, Kelsey Egan, Nala Khumalo, Bart Fouche, Cosmo Jarvis, Adrian Schiller, Tamer Burjaq
Producenti: Jon Kuyper
Střih: Michael Ruscio, Christopher S. Capp, Jennifer Barbot
Zvuk: Victor Ray Ennis
Scénografie: Tom McCullagh, Chris Seagers, Maria Labuschagne (set dekoratér), Caroline Walker (set dekoratér)
Kostýmy: Kate Carin