SVALBARD - When I Die, Will I Get Better?

SVALBARD - When I Die, Will I Get Better?

SVALBARD - When I Die, Will I Get Better?

SVALBARD - When I Die, Will I Get Better?

Je úžasné sledovat, jak tato bristolská naděje dospívá a zraje. Začínali jako emo-violence hardcore kapela, která měla v některých místech až grindcoreový tlak. Aktuální album má mnohem blíže k postrocku, než ke grindcore. Neandrtálskou agresivitu u SVALBARD postupem času stále více nahrazovala melodičnost a nastoupili cestu, která je vede k epickým screamo kytarovkám.

Občas mám pocit, jako by se britská grindcoreová kapela snažila hrát covery od ENVY. SVALBARD pozvolna nahrazují syrovost kytarovou výpravností. Na předchozích deskách působili v měkčích pasážích poněkud ploše a jalově, ale stále více mě přesvědčují o tom, že je pro ně postupné měknutí tou správnou cestou, se kterou se již naučili pracovat.

Zpěvačka a kytaristka Serena Cherry, kolem které je kapela soustředěna, mnohem častěji sahá k čistým zpěvům, byť se sluší říci, že ty řvané mají stále ještě výrazně navrch. S tím jde ruku v ruce i rozvolnění kytar, které se snaží méně drtit, ale o to více čarovat s atmosférou skladeb. V tomto ohledu SVALBARD častěji používají "delay" efekty pro patřičné rozevření melodických linek kytar a jsem přesvědčen, že pokud udrží směr, který nasadili, dospějí zanedlouho v těch nejvzdušnějších fragmentech své tvorby až někam ke zvuku shoegaze kapel.

SVALBARD

Stále tu je ale znát, v jakém prostředí se kapela zrodila. Mnoho míst na albu si drží hutnost i za přispění bicí soupravy Marka Lilleyho, jemuž nedělá problém patřičně sešlápnout pedál plynu. Tu energii nezastavíte, a to je další stránka současné tvorby. SVALBARD se nikterak neuzavírají před svojí minulostí a dokáží se v mžiku změnit v nelítostnou hardcoreovou bestii. Dá se vlastně říci, že žánrové hájemství, ve kterém se kapela pohybuje, se neustále zvětšuje, snaží se úspěšně zkoušet nové věci, ke kterým vždy tak trochu tíhli, ale současně se nepokouší odříznout své kořeny.

Nakonec bych rád zmínil i téma třetí dlouhohrající desky SVALBARD, jež je nalito do textů. Je možná ještě osobnější, než by se mohlo zdát. Tématem je domácí násilí a to hlavně proto, že zpěvačka Serena si jím sama prošla.

 2

RIP
RIP

Verdikt

Občas mám pocit, jako by se britská grindcoreová kapela snažila hrát covery od japonských náladotvůrců ENVY. 

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Open Wound
  2. Click Bait
  3. Throw Your Heart Away
  4. Listen to Someone
  5. Silent Restraint
  6. What Was She Wearing?
  7. The Currency of Beauty
  8. Pearlescent

Diskografie

When I Die, Will I Get Better? (2020)
It's Hard To Have Hope (2018)
Discography 2012?-?2014 (2016)
One Day All This Will End (2015)
Gone Tomorrow (EP) (2015)
Svalbard (EP) (2012)