KALLE - Songs With The Acoustic Band

KALLE - Songs With The Acoustic Band

KALLE - Songs With The Acoustic Band

KALLE - Songs With The Acoustic Band

Když potřebuji v posledních měsících vyklidnit, pouštím si KALLE. Je to lék namíchaný z melancholie a meditace. Konečně se nám ústřední dvojka Veronika a David rozrostla o další členy a dala tak své hudbě více barev. KALLE nikdy nestavěli na melodiích, které by hrály na první signální, a nejinak je tomu i na aktuálním albu. Motivy jsou nenápadné, pracují s atmosférou. Stále si udržují určitý druh minimalismu a intimity, který kapele sluší. Velmi si uvědomují, co je v jejich pojetí hudby důležité, a dávají tomu potřebný prostor. V hudbě toho nemusí být mnoho. I geniálně postavený objekt v prázdnu ale může být uměleckým dílem. Takový objekt je i zde a je jím hlas zpěvačky Veroniky. Barva jejího zpěvu i styl, jakým je koncipován, totiž sám o sobě bohatě stačí, aby vás zmrazil nebo sežehl. Jaká jiná zpěvačka to může říci?

Nezbytnou kytaru tu doprovázejí další nástroje, které si jsou plně vědomy svého místa a práce pro celek. Není nutné vyčnívat. Je zapotřebí pracovat se skladbou jako s celkem a to se tu daří. Své ego pověste před dveřmi. Tady s ním žádnou parádu neuděláte. Kytara, bicí, basa, piano, violoncello i housle. Všichni své nástroje podřizují atmosféře skladeb. Niterné. Kdyby nástroje více tlačily na pilu, tak tento element pravděpodobně zabijí a vnitřní pnutí, které tu je, zmizí. Tady lze jen smeknout klobouk ústřední dvojici za to, jaké hudebníky k sobě přizvala. Ať už jde o pianistu Václava Chalupského nebo Víta Heřmánka u bicích, se kterým sdílí i další kapelu, kterou jsou hřmotně bažinatí NOD NOD.

KALLE

Další věc, kterou bych si dovolil v souvislosti s nahrávkou zmínit, je zvuk. Nahrávalo se páskově na osm stop v Divadle Oskara Nedbala v Táboře. Díky tomu má deska přirozeně znatelný šum, který vás přímo hodí do hlediště. Už dlouho jsem něco takového při poslechu domácí kapely necítil. Ten prostor je hmatatelný. Pravdivost je to slovo, které v souvislosti se zvukem hledám. Ten druh přirozenosti a přiznanosti je tak citelný, jakoby byl dalším nástrojem.

KALLE jsou na vrcholu. Tvoří hudbu, která má všechny předpoklady být všem přístupný mainstream, ale současně jím není. Jako by si chtěla sama filtrovat posluchače a rozhodovat si, ke komu vstoupí. V daném žánru jsou jim všichni ostatní na hony vzdáleni. Současná sestava kapely dává jedinečnou šanci vidět KALLE živě plně soustředěné na jednu věc. Mnohdy jsem měl na jejich koncertech, že zpívat, hrát, pouštět samply a efekty trochu ubírá jejich schopnosti se pořádně opřít do jedné věci a něžně srovnat se zemí vše v dohledu. Teď tu nastává šance podobný výjimečný koncert zažít. Nechte se ukamenovat jemnocitem.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Hudební lék namíchaný z melancholie a meditace.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 26:13

https://bandzone.cz/kalle

Sestava

Skladby

  1. Humans
  2. By Now
  3. Dove
  4. Tigers
  5. Bears
  6. Lucid

Diskografie

Songs With The Acoustic Band (2019)
Saffron Hills (2017)
Live from the room (2014)