FEEBLE MINDED - Collapsing Existence

FEEBLE MINDED - Collapsing Existence

FEEBLE MINDED - Collapsing Existence

FEEBLE MINDED - Collapsing Existence

Rokycanskí FEEBLE MINDED tri a pol roka po vydaní tretieho albumu ponúkli svoj štvrtý dlhohrajúci disk. Predošlý „The Perfect Suicidal Act“ ma bavil nadpriemerne a novinka „Collapsing Existence“ prišla vyslovene vhod, keďže slovenská deathmetalová scéna, aspoň pokiaľ je mi známe, v roku 2019 sladko spala. (Fakt vďaka za blesk z jasného neba v podobe debutu CEREMONY OF SILENCE, čistý kov smrti síce nehrajú, ale Willowtip Records vám zmluvu nedajú len tak z priveľkej dobroty srdca.) 

Čo majú od minula FEEBLE MINDED nového? Zmenili vydavateľstvo a kapelu opustil basák Tomáš Halama (aktuálne „len“ gitara v HEAVING EARTH, kde s ním basuje gitarista FM Pavel Šatra), ktorý sa však na novinke autorsky podpísal pod skladbu „Rebirth Of Silence“. Inak viac – menej po starom, aj vo štvorici sa podaril naozaj silný a kvalitný materiál. Desať skladieb, medzi nimi dve inštrumentálne – „Blinding Light“ a „The Extinction Of The Soul“, všetko za tridsaťsedem minút, takže nikto by tu nemal vyplakávať kvôli časovému rozsahu, ako to občas vidno napríklad pri reakciách na novinku od CATTLE DECAPITATION.

FEEBLE MINDED

Album „Collapsing Existence“ radím v rámci toho, čo som v uplynulom roku počul v rámci celosvetovej deathmetalovej scény, medzi tie najvydarenejšie kusy. Začnem zvukom a produkciou, všetko je tu vysoko profesionálne a dotiahnuté do konca, hutný, hlboký, zároveň čistý a hlavne prirodzený zvuk, tu počuť, že tvorcovia nevyrastali na umelých hmotách, ale na 90-kovom znení kovu smrti a vedia ho pripraviť pre potreby súčasnosti. Zvuk bicích vyslovene pohladí, hoci zároveň správne kope, vrstvené gitary a bohatstvo vyhrávok je radosť počúvať naraz i rozpletať, a skvele rinčiaca basgitara, to už sa o poslucháča môže pokúsiť aj dojatie.

Žánrovo tu ide o sofistikovaný brutálny death metal s vycibreným citom pre techniku, ktorej je „tak akurát“, prehliadka skladateľskej šikovnosti a hráčskej vyspelosti, ale žiadne samoúčelné predvádzačky sa tu nedejú. Technické hranie tu slúži hlavne na budovanie atmosféry a album pri všetkej drvivej a temnej surovosti a tlaku priam prekvapí silnými harmóniami a zmyslom pre melodiku. FM sú zničujúci v náklepoch, silní tam, kde je miesto pre pomalšie pasáže bohaté na rôzne rytmické i gitarové finesy, a prechody do náladových, inštrumentálnych momentov sú u nich vzorovo nenásilné.

Týmto zmyslom pre brutálne podanie a zároveň precíznosť, dramatickosť, atmosféru i melodiku mi ich súčasná tvorba vyznieva podobne ako death metal v podaní slovenských BRUTE, niekedy treba až žasnúť, ako je možné, že sedemsto kilometrov od seba fungujú mozgy s podobným prístupom k hre a tvorbe. FEEBLE MINDED majú aj veľmi dobre disponovaného vokalistu s paletou hlbokých growlov, výlevkového kloktania i klasickejších revaných polôh, je to dostatočne pestré a dobre nafrázované. Vo vokáloch sú i emócie, zhruba také, aké sa dajú očakávať pri textovom koncepte na tému myšlienok na smrť, znechutenia životom, rozmýšľania o tom, či neodísť predčasne, že to nie je hanba, alebo o tom, či je takýto odchod naozaj zárukou konca. Tu sa FB podaril aj čierny fór na účet majstra Tolkiena „Lo-Bit (There and Never Back Again)“.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Česko-slovenská deathmetalová scéna vie ešte stále potešiť albumom, ktorý stojí vysoko nad celkovým priemerom. Tento tu je brutálny, zároveň sofistikovaný a atmosférický. Pre mňa jeden z majstrovských kusov za minulý rok.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. My Farewell My Far
  2. Ruthless
  3. Rebirth of Silence
  4. Black Strobe
  5. Blinding Light
  6. Lo-Bit (There and Never Back Again)
  7. The End of the Soul That Never Was
  8. The Infinite Silence
  9. The Extinction of the Soul
  10. Suicidal Bohemia

Diskografie

Collapsing Existence (2019)
The Perfect Suicidal Act (2015)
Pernicious Intergrowth (2009)
Nothing But Death (DVD-R) (2006)
My Anorexia, split CD s FUCK THE FACTS (2003)
Hate Feeling, split CD s LIMITS OF NESCIENT (2000)
Promo CML-5 (2000)
Meanwhile We're Alive (demo) (1998)