ROCKETMAN - Filmově lepší než Bohemian Rhapsody

ROCKETMAN - Filmově lepší než Bohemian Rhapsody

ROCKETMAN - Filmově lepší než Bohemian Rhapsody

ROCKETMAN - Filmově lepší než Bohemian Rhapsody

Nikdy pro mě neměl osobní šarm a nikdy mě nebavila jeho tvorba. Jedním z důvodů, proč jsem na film šel, je právě to, že vůbec nechápu popularitu Eltona Johna. Myslel jsem si, že mi film jeho úspěch alespoň zčásti vysvětlí. Ale nestalo se. V kině sedím vedle padesátnic, které se po celou dobu hlasitě dojímají a několikrát užívají kapesník k otření slz. Podobné skupinky tvoří zhruba třetinu osazenstva. V tomto ohledu je to stejné jako u Bohemian Rhapsody a srovnání se prostě nejde vyhnout. Také proto, že na obou biografiích makali z části stejní lidé. A netýká se to jen režie. Podobná je i hudební žánrovost, jistá opulentnost ale například i barevnost obrazu.

ROCKETMAN

Jestliže biografie Freddieho Mercuryho měla tendence téměř doslovně převyprávět méně skandální stránky jeho života, Elton John svoji autobiografii pojímá mnohem pocitověji a otevřeněji. Právě vhled do duše a autorský vklad samotného Eltona Johna mě vede zpátky k Bohemian Rhapsody. Ach, jak moc by pomohlo, kdyby nešlo jen o opatrné převyprávění méně skandálních částí Freddieho života, na které dohlíží jeho spoluhráči, přátelé a rodina s tendencí vše udělat hladké a přístupné. Kéž by mohl Freddie stejným způsobem zasáhnout do tvorby filmu. Elton John je tu velmi osobní a v tomto ohledu jde jednoznačně o hodnotnější film, než byl kasovní trhák o QUEEN. Díky tomu, že některé kapitoly svého života má uzavřené a vyřešené, je mnohem odvážnější v tom, co se smí ukázat.

ROCKETMAN

Struktura filmu je vlastně podobná. U Rocketmana tu je navíc i poměrně důležité dětství a mládí, které formuje mnoho z toho, kým Elton John je nebo spíše byl. Hlavním tématem je pak počátek kariéry, vzestup slávy, následně drogy, sex, úpadek a neúnavný kolotoč sebedestruktivních činů.

ROCKETMAN

Rocketman se nesnaží být dokumentem. Je tu mnoho muzikálových tendencí a snových scén, které mnohem více odhalují vzpomínky zamlžené v drogovém oparu tak, jak je vnímal sám protagonista. Chybí tu doslovnost, která byla typická pro Bohemian Rhapsody a je nahrazena právě nespecifikovanou volnou subjektivní disciplínou, která vychází mnohem více z pocitů. Taron Egerton má „jen“ kostým, paruku a brýle. Nesnaží se být Elton Johnem za každou cenu. Pokud zpívá, zpívá svým hlasem bez toho, aby si oblékal celou osobnost figury, kterou hraje.

ROCKETMAN

Jak jsem již zmínil, k tvorbě Eltona Johna nemám příliš vřelý vztah. Skvěle se tu ale pracuje s jeho skladbami, které zasahují do filmu, vypráví jeho části a jsou díky tomu velmi zajímavě přearanžované. Místy mi to připomnělo až Moulin Rouge z roku 2001, kde je jeden z nejlepších coverů skupiny QUEEN, a tato kreativní hravost Bohemian Rhapsody citelně chybí. Rocketman je skvělý film a ještě lepší by byl, kdyby byl o zajímavější figuře, než je ELTON JOHN.

ROCKETMAN

 1

RIP
RIP

Verdikt

Rocketman je skvělý film a ještě lepší by byl, kdyby byl o zajímavější figuře, než je ELTON JOHN.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Velká Británie / USA, 2019, 121 min


Režie: Dexter Fletcher
Scénář: Lee Hall
Kamera: George Richmond
Hudba: Matthew Margeson
Hrají: Taron Egerton, Richard Madden, Bryce Dallas Howard, Jamie Bell, Steven Mackintosh, Gemma Jones, Kamil Lemieszewski, Luke White, Stephen Graham, Harriet Walter, Tate Donovan, Charlie Rowe, Jess Radomska, Jimmy Vee, Tom Bennett, Kit Connor, Layton Williams, Jason Pennycooke
Producenti: Lawrence Bender, David Furnish, Steve Hamilton Shaw,… (více)
Střih: Chris Dickens
Scénografie: Marcus Rowland
Kostýmy: Julian Day