Po slovensky i česky u Slovak Metal Army - DARCHAIC a FORREST JUMP

Po slovensky i česky u Slovak Metal Army - DARCHAIC a FORREST JUMP

Po slovensky i česky u Slovak Metal Army - DARCHAIC a FORREST JUMP

Po slovensky i česky u Slovak Metal Army - DARCHAIC a FORREST JUMP

U Slovak Metal Army nejaké hranice na kedysi dávno spoločnej metalovej scéne zbytočne neprežívajú a tak si môžu dovoliť kadečo. Napríklad popri podpore slovenského metalu zaloviť aj u českých susedov. Pre „dvojča“ Immortal Souls Productions nič nového, SMA si však prvý „zahraničný“ zárez do pažby urobila až v prvých mesiacoch tohto roku. Poďme ale po poriadku, začnime na domácej pôde.
 
Obrázek2DARCHAIC – Materia (35:04)
 
Galantskí DARCHAIC hrajú od roku 2008 a ich frontmanom je gitarista a vokalista Kuna, bývalý člen thrash/groovemetalových DOGMA Inc., ktorí u SMA vydali svoj druhý album „Blacksun Flowers“ (http://www.metalopolis.net/art_reviews.asp?id=7992)  ešte minulého roku. DARCHAIC pred novinkou „Materia“ stihli vydať už tri albumy. Pamätám si, že niečo z nich som už počul, bol to taký energický dupajúci groovy metal, aký si vypočujem skôr len okrajovo. Mám tu novinku, osem skladieb, tridsaťpäť minút, námet na obale sa snaží o syntézu jednoduchosti a údernosti. Zvuk je hutný, metalový, bicie sa mi páčia obzvlášť. Hudobne sú na archívoch DARCHAIC vedení ako melodic death metal, ale to je prílišné zjednodušenie, mixujú – a často celkom vydarene – viac hudobných štýlov. Melodický death metal určite áno, nejedna melódia a harmónia je až seversky pôsobivá, v tomto smere má „Materia“ svoje dramatické momenty.
 
DARCHAIC
 
Po melodicko-deathmetalovej stránke je najvydarenejšia trojka „Môj život je krutá vražda“, tam sa DARCHAIC ukazujú, ako sa vedia rozbesniť a potom plynule prejsť do atmosférického partu. Inak je ich melodeath skôr mainstreamovejší, občas trochu ako IN FLAMES na polceste z podzemia na štadióny. V skladbách je aj dosť thrashmetalových pasáží a výrazná dávka agresívnych groovemetalových postupov. Väčšinou sú jednotlivé zložky pospájané vcelku nenásilne, skákanie zo žánru do žánru v ušiach zabolí len občas. V kategórii „tvrdý a agresívny, ale melodický metal“ DARCHAIC obstoja, v kategórii „metal spievaný po slovensky“ tiež, témy textov do hudby sedia, možno by bolo vhodné zapracovať na lepšom zveršovaní, rýmy ako „citom/pocitom“ alebo „stojíš/neublíž/napíš“ sú dosť neotesané, ale so spevom v slovenčine proste ide človek s kožou na trh tak nejako viac.
 
6,5/10
 
DARCHAIC:
Veles – basgitara
Tomes – bicie
Sano – gitary
Kuna – gitary, rev
 
Skladby:
1. Glorifikovaný – Azrael    
2. Rež do mäsa    
3. Môj život je krutá vražda - Jesenná 2    
4. Necropolis    
5. Prstom píšem písmená    
6. Rudy hnus    
7. Postava    
8. Materia   

https://www.metal-archives.com/bands/Darchaic/3540308963
https://www.facebook.com/pages/DARCHAIC/115335741829265
 

Obrázek4FORREST JUMP – Forrest Jump (44:10)

Bučovickí FORREST JUMP sú presne tou kapelou, ktorú by ste nečakali u vydavateľstva vedeného človekom s death metalom po celom krvnom obehu. Ak teda niekto ako Ďuro Haríň nájde potenciál u spolku z kategórie hardcore/crossover, asi na jeho hudbe niečo bude. Ak skupina existuje od roku 2001 a za ten čas na českej scéne kadečo preskákala a vydobyla si slušné meno, aj na jej hudbe niečo byť má. Tuto to platí, rovnomenný album FORREST JUMP ma baví. Bez ohľadu na to, že je to celkom mimo môjho záberu, „len“ melodické svižné a skočné pesničky s kvalitnými čistými i kričanými vokálmi v češtine. Samotní FJ svoj štýl nazývajú „heartcore“, predstavte si pod ním mix viacerých ingrediencií ako metal, melodický punk, hard core, groove, k tomu skoro rapové pasáže s hutným gitarovým spodkom, odkiaľsi z polozabudnutia sa možno ozýva dokonca čosi ako nu-metal. Je v tom tvrdosť, agresivita, ale aj ľahkosť, melodika a dávka rôznych emócií.
 
FORREST JUMP
 
Pesničky sú kvalitne poskladané, texty sa venujú kadečomu, často sú skôr introspektívne alebo o vzťahoch, púšťajú sa aj do drsnejších tém, v „Na dotek“ je to napríklad o zneužívaní detí. Zvuk je zo štúdia Šopa, ktoré znamená kvalitu, za vydarenou grafikou natrafíte na známe meno Pavel „Kurty“ Kurtin, medzi hosťami uvidíte aj výrazné postavy českého metalového podzemia – bubeník Pepa Cigánek či gitarista Vlasa (SIX DEGREES OF SEPARATION, HYPNOS). Keď sa to tak vezme, tento vskutku podarený album môže do istej miery fungovať aj ako výsledok evolúcie českého metalu z 80. rokov, paradoxne sa spomienky na tento „pravek“ objavia v melodických „slaďákových“ momentoch, tam prebleskne ten dojem „znie to ako VITACIT alebo KREYSON pre 21. storočie.“ Uznanie si zaslúžia aj pôsobivé a zároveň nenásilne podané hudobnícke výkony. Nečudo, že sa tento titul už teraz u vydavateľstva radí k tým najúspešnejším, „Forrest Jump“ má u fanúšikov naozaj silnú odozvu.
 
8/10

FORREST JUMP:
David Nevěčný – bicie
Marek Loučka – basgitara, samply, ruchy
Míra Kosa – gitara
Erik Kosa – gitara
Pepa Michálek – vokály
 
Skladby:
1. Z pijavic
2. 160628
3. Dna
4. Normotvor
5. Na křídlech nočních můr
6. Běsy
7. V záplavách
8. Wlass
9. Na dotek
10. Zlom
11. Dávívám
12. Maso
 
http://bandzone.cz/forrestjump
https://www.facebook.com/forrestjumpofficial
 
 

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-